PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9771}
7,5 34 tys. ocen
7,5 10 1 33943
7,1 12 krytyków
Stawka większa niż życie
powrót do forum serialu Stawka większa niż życie

jeden z naprawdę niewielu seriali jakie naprawdę lubiłem.Klasyk ;-)

Może naiwny ale z klimatem i kwiatem dawnego aktorstwa :-)

Bondman

Spadło, bo obniżają ocene dzieci neostrady wychowane na ''Dlaczego ja'' czy ''Ukryta prawda''.

ocenił(a) serial na 4
Hans_Kloss

Stara taśma, prosta a momentami absurdalnie śmieszna wizja wojny, Przymulanie akcji, naiwność Niemców. Walki przedstawione w małorealistyczny sposób. To wszystko sprawia że obraz staje się mniej ciekawy dla współczesnego widza. Do tego dochodzi jeszcze zakłamanie historyczne i propaganda bolszewicka. To nie jest serial przygodowo-wojenny tylko bajka dla 10 latków. Za arcydzieło ten serial mogą uznać chyba tylko starsze, skrzywione ideologicznie i moralnie roczniki oraz agitatorzy kremlowscy którzy z łezką w oku wspominają rządy towarzysza "Wiesława". Z dzisiejszego punktu widzenia serial jest mocno jest mocno przereklamowany, jest typowym średniakiem. Ma zarówno swoje lepsze i słabsze momenty.

ocenił(a) serial na 10
Lodowy

Czy ktoś z tego serialu chce lub ma się uczyć historii? Twoja retoryka, słowa takie jak towarzysze, ideologia, kreml, przypominają mi wypowiedzi Bronisława Wildsteina, dzięki któremu przez kilka lat mieliśmy szlaban na stawkę i pancernych w TVP.

ocenił(a) serial na 4
mcwill

A jakimi innymi słowami nazwać te obłudę ? Nie jest to lekcja historii, ale fabuła zraża ludzi do tego serialu i stąd coraz niższe oceny. Serial jest leciwy i jeszcze ta cała otoczka i mamy skutek. Jak serial się tak wam podoba to idźmy dalej zróbmy fantastyczny serial przygodowo wojenny o Dziadku Tuska z Wermachtu, jak on i jego towarzysze broni w walce o Polsk..... o przepraszam Generalną Gubernie ( w sumie skrajny odpowiednik PRL) ruszają i biją złych Bolszewików oraz wyzwalają Lwów i gnają aż pod Stalingrad, dodatkowo mają czelność do heroicznych aktów ale wszystko dla Guberni i sojuszników spod znaku swastyki. Chyba przyznasz że serial został by storpedowany już za sam pomysł i wątpię by spotkał się z przychylna opinią widzów. Skoro jest przyzwolenie na oglądanie takich filmów/seriali nawet w mocno uproszczonym i patriotycznym tonie, dlaczego ja nie mogę obejrzeć seriali w Polsce o bohaterskich chłopcach z hitlerjugend, heroicznie broniących Wału Pomorskiego ?

ocenił(a) serial na 10
Lodowy

Nie mieszaj rozrywki z lekcjami historii.

ocenił(a) serial na 4
mcwill

Historia w tym serialu jest istotnym kontekstem w tym serialu. To nie jest serial gatunku fantasy , tylko serial wojenno - przygodowy oparty w mniejszym lub większym stopniu na wydarzeniach historycznych. Ale nie o samą historię tutaj chodzi której jak wiemy nie da się zmienić. Chodzi o szeroką propagandę bolszewicką która w 50 % zajmuje czas serialu. Skoro podobno żyjemy już w wolnej Polsce gdzie szerzenie ideologii totalitarnych jest zabronione. Od tamtych czasów należy się odciąć szeroką kreską a nie dalej propagować. Nie wyobrażam sobie by kilkuodcinkowy serial z 1943 r. rodem z Litzmannstadt w Generalnej Guberni o charakterze przygodowym, nawet w formie bardzo rozrywkowej był puszczany w Polskiej Telewizji. Nie ważne że historia jest tylko dodatkiem, serial jest antypolski i szerzy idee komunistyczne. To wystarczy by zniknąć z anteny.

ocenił(a) serial na 10
Lodowy

Chyba oglądaliśmy inny serial. Ten, który ja widziałem to świetna akcja, mieszanka dobrej sensacji i kryminału. To czy ten serial nagina lub wykrzywia prawdę historyczną, nie ma większego znaczenia. Moim zdanie poza tym, że dzieje się podczas wojny, akcja z historią nie ma nic wspólnego.

ocenił(a) serial na 9
Lodowy

jak oceniasz Bonda? poważnie pytam

ocenił(a) serial na 4
KryMak

Bond również niesie za sobą potężną propagandę, przynajmniej w pierwszych częściach. Nigdy nie przepadałem za tym filmem, jak dla mnie to taka sensacyjno-przygodowa bajeczka, która obowiązkowo musi zawierać intrygę mającą na celu potężne wzbogacenie się,zdobycie władzy nad światem albo odpalenie głowicy nuklearnej, występują strażnicy którzy padają jak pionki, podwójny agent/agentka, zły charakter który jest już pewny wygranej a tu nic z tego nie wychodzi. No i obowiązkowo jakaś dobra laska z którą Bond bogatszy o milion dolarów odpłynie ku zachodzącemu słońcu. Tylko nie wiem co ma Bond do serialu o psie i 4 czołgistach. Chyba wszyscy wiemy co w trakcie radzieckiej ofensywy i po niej robili "szczęściarze" od Berlinga. I to właśnie dla tego w polskiej telewizji nie powinno się puszczać tego typu seriali. Nie ma przyzwolenia na szerzenie komunizmu nawet pod wojenno-przygodową, a do tego mierną otoczką. Rozumiem serial się podobał bo była akcja i każdy poczuł się dzielnym czołgistom, ale jak jesteście fanami to kupcie sobie płyty DVD albo w necie obejrzyjcie a nie chcecie wpajać tą papkę młodym ludziom, a przeważnie dzieciom.

ocenił(a) serial na 4
Lodowy

Oczywiście chodziło mi o Klossa,a nie o 4 pancernych... (?!) lekkie rozkojarzenie.

ocenił(a) serial na 10
Lodowy

A ten się uparł!
Pozwalam Tobie oglądać Pospieszalskiego, pozwól mi oglądać Klossa i pancernych!

ocenił(a) serial na 9
Lodowy

Wszystko niesie ze sobą przekaz propagandowy więc nie wiem gdzie widzisz problem...
Stawka to nie film dokumentalny tylko świetne kino akcji z dobrą fabułą ( uwzględniamy tamte czasy). Tak jestem fanem tego serialu i proszę nie gadaj że teraz w Polsce robi się lepsze niż w czasach "zła" czyli PRL. Co niby ten film ma wpoić złego??? Odwagę, poświęcenie, kulturę osobistą ???
Bawią mnie ludzie którzy w czasach PRL w Polsce dostrzegają jedynie złe aspekty no ale to już wynika z pewnego braku znajomości historii. Proszę nie wrzucać wszystkich do jednego worka.
Stawka to po prostu świetny serial z niezłą fabułą i scenami akcji no i duet Hans vs Bruner.

ocenił(a) serial na 10
KryMak

Uwielbiam wszystkie części z Moorem, nienawidzę Brosnana. Daniel Craig rządzi ale bliżej mu do Jasona Bournea niż Bonda, to już zupełnie inne filmy.

ocenił(a) serial na 4
mcwill

hah no tym razem muszę się zgodzić przynajmniej częściowo. Epizody z Moorem lepsze, Sean Connery też nieźle, a Brosnan chyba najgorszy ale i tak nie ma co się zachwycać nad Bondami