ciągle się waham między dobry a b.dobry, a zwykle wszystkie oceny i tak zaniżam.... serial bez fajerwerków fabularnych, za to mistrzostwo pod względem klimatu, wierności realiom i ukłon dla miłośników historii... nie dla każdego... tu nie ma łamigłówek ani eksplozji, raczej postawiono na wierność realiom i ich jak najlepsze odwzorowanie oraz świetne aktorstwo....mnie wystarczy, bo baaaardzo rzadko mamy tego rodzaju udane wykonanie. Oby powstał ciąg dalszy na równie wysokim poziomie
Co ty oglądałeś, hmm? Jak to nie ma eksplozji? Wybuchy, fajerwerki i walki wielorakie były! Bardzo przyzwoita ilość i nie tylko w ostatnim odcinku!
Klimat jest owszem gęsty, pełnokrwista, surowa XIX wieczna scenografia, ale dokumentem historycznym bym go nie nazwał, zbyt dużo dramaturgii, szamańskich wątków i pomyślnych zbiegów okoliczności żeby nazwać go realistycznym. Mimo wszystko ogląda się wybornie, produkcja pierwsza klasa, oklaski dla BBC, chcę więcej!
W kontekście łamigłówki, że tak napiszę - życiowej - można brać pod uwagę Jamesa i jego życie. Myślę, że z tego jeszcze niezłe historie mogą powychodzić.
"tu nie ma łamigłówek ani eksplozji, raczej postawiono na wierność realiom i ich jak najlepsze odwzorowanie oraz świetne aktorstwo....mnie wystarczy, bo baaaardzo rzadko mamy tego rodzaju udane wykonanie"
Że co? Chcesz przez to powiedzieć że jest mało seriali z dobrą grą aktorską?