PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177555
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

... Odnoszę wrażenie, że gdyby dać kamerę do ręki pierwszemu- lepszemu gimnazjaliście, a za aktorów wziąć pacjentów z ośrodka dla uzależnionych przechodzących akurat fazę delirium i kazać zekranizować komiks ściśle trzymając się jego wątków, to serial wyszedłby nieporównywalnie lepiej.

Przecież to jest śmieszne co z niego zrobili. W komiksie mamy przedstawioną darwinistyczną walkę o przetrwanie bez przekłamań i obraz ewolucji głównego bohatera z istoty moralnej do stworzenia które chce po prostu przetrwać. W serialu natomiast jest jakieś eldorado ciot i histeryczek.

Po prostu nie mogę zrozumieć dlaczego autorzy stworzyli tak dziwną adaptację, zamiast go zekranizować - do czego przecież ze względu na swoja długość, rozwinięcie wątku i "nieprzekombinowanie" historii, nadaje się doskonale.

Tak czy siak, każdy kto nie miał przyjemności obcować z komiksem to radziłbym się nim zainteresować, bo opowiada on zupełnie inną historię.

PS: A i gdyby ktoś nie wiedział, to wyszła książka Kirkmana (autora pierwotnej historii the walking dead) rozgrywająca się w świecie komiksu "Żywe trupy narodziny gubernatora".

ocenił(a) serial na 8
zieeew

zrobili z tego telenowele jak LOST
laza po lesie spotkali kogos, szukaja kogos, widza martwych/zaginionych, potem znow laza potem znow gadaja... ja po dzisiejszym przestaje ogladac a bylo tak pieknie...

ocenił(a) serial na 5
szela81

lepiej bym tego nie ujął, LOST obejrzałem kilka odcinków, na początku było fajnie, a później ta gadanina i drętwa historia każdego, jeszcze tylko znaleźć psa i jego historię opowiedzieć. Ale do rzeczy, obejrzałem na przewijaniu 2 odcinek 2 sezonu, włączyłem 3 i nie dam rady, serial jest nieoglądalny, ja rozumiem koniec świata itd. ale można to przedstawić trochę mniej w płaczliwy i histeryczny sposób i bez nic nie wnoszących dialogów. Producent chyba pomyślał, że jak wrzuci dużo łez panienek i dialogów to odda w ten sposób głębię psychologiczną postaci, otóż nie Panie Producencie zrobiło się jedynie nudno. Tyle napisałem bo pierwszy sezon dawał nadzieję na fajny serial, ale się zawiodłem i straciłem trochę czasu.

ocenił(a) serial na 8
zieeew

Czytałem kilka zeszytów TWD i to jest zupełnie inna klasa. Pierwszy sezon jeszcze w miare trzymał poziom, ale teraz to już na kpine zakrawa. Nie mam nic do tego żeby twórcy serialu wrzucali jakieś nowe elementy nie tylko żywcem ciągneli z komiksu, ale to musi mieć ręce i nogi, a tu ewidentnie widać brak pomysłu i chyba pieniędzy. Kolejny odcinek na farmie, już chyba szósty, nic się nie dzieje, wątki które w komiksie zamknęły się w 2 zeszytach są tutaj ciągnięte w nieskończoność, wychodzi na to że kasy starczyło na farme i kawałek lasu, bo akcja poza te tereny się nie przenosi.