PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 179 tys. ocen
7,8 10 1 178572
6,6 29 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Przecież to już zakrawa na kpinę, czy scenariusz drugiego sezonu robi jakiś nastolatek? Najpierw czytałem komiks, to się nastawiałem na to, że serial na jego podstawie nie może być zły. Pierwszy sezon całkiem niezły, dodanie nowych postaci wyszło mu na zdrowie. Akurat w komiksie Rick najpierw też chodził w mundurze, co moim zdaniem wcale nie jest głupim pomysłem, bo mundur z reguły dobrze działa na normalnych ludzi. A ten drugi sezon to jakiś totalny absurd, po prostu opera mydlana. Bohaterowie zachowują się jak kompletni idioci. Wszystkie kobiety są tępymi, wnerwiającymi cipami, a faceci zachowują się jak ugrzecznione ciapy. Dziadka naprawdę powinni przebrać za Gandiego, albo nawet za Matkę Teresę z Kalkuty. Shane ma być czarnym charakterem, a prawie mi go żal, taki jest nieporadny..
Ta scena, kiedy chowali się pod samochodami była idiotyczna, od razu sobie przypomniałem smarowanie trupem. Potem zombiaki wyczuły zapach mimo padającego deszczu, tutaj nic nie wyczuły, na dodatek są ślepe i głuche, bo na końcu dzieciak drze ryja i gonią go tylko dwa zombie, a reszta była 10 metrów dalej i nie zwróciła na nic uwagi. Motyw z szukaniem dzieciaka ciągnie się jak amnezja ojca matki żony w brazylijskiej telenoweli. Jeśli chodzi o Carla, to o ile w komiksie był niezbyt ciekawy, to tutaj mam mu ochotę zasadzić kopa.
Motyw wyprawy Otisa i Shane'a odebrał i tak już wątpliwy realizm sytuacji, zombie są tak niemrawe i tak grzecznie czekają, aż bohater łaskawie odbiegnie, że to aż było żenujące. Czwarty odcinek był już całkiem beznadziejny, nie działo się kompletnie NIC. Jeszcze te debilizmy z oddawaniem broni i błaganiem starego, bezbronnego dziada o pozwolenie wystawienia strażnika ze strzelbą? Dobry Boże... Chcesz przeżyć, to musisz przestrzegać zasad zdrowego rozsądku, a nie, jedyni ludzie, którzy w razie czego mogą coś zrobić się rozbrajają, a broń ma blondyna, o którą zachodzi obawa, że prędzej się zastrzeli, aniżeli kogoś obroni. Z Herchela zrobili kompletnego starego pierdziela. Daryl latający z kwiatkami i ocierający łzy? Matko... A ta akcja ze studnią, nawet, gdyby im się udało wyciągnąć tego zombiaka, to kiedy oni zamierzali zacząć pić tę wodę? Za 10 lat? Dalej, wyprawa po zapasy - pojechali i wrócili z prawie pustymi plecakami, zamiast oszabrować wszystko jak leci. Zwieńczeniem odcinka jest malownicza scenka, w której Lori z miną cichociemnego poszła w szczere pole naszczać na test ciążowy.

ocenił(a) serial na 5
Bodzepor

True Panie True podzielam zdanie :D dlatego ocena moja spadla i spadac chyba bedzie dalej az sobie daruje ten serial :)

Satyr1986

Niestety podpisuje się, serialowi zostaje tylko atrakcyjna otoczka wizualna, bo tej zarzucić nic nie można, serial jest przepiękny, ale realizm i fabuła spada na łeb na szyję, Sam fakt odbiegania od liini fabularnej zarysowanej w komiksie problemu nie robi, byle by to było konkretnie prowadzone, a nie tak jak przedmówca zauważył.

ocenił(a) serial na 4
karol_azazel

Dla mnie jest jeszcze gorzej niż dla Was. Odcinek 1 s1 zrobił na mnie duże wrażenie, naprawdę liczyłem na coś niezłego. Chyba za wiele oczekiwałem po tym odcinku. Reszta nie dość, że nie dotrzymuje kroku, to już wszystko się tak rozjechało, jest głupie i nielogiczne, że brak słów. Czasami wydaje mi się, że bohaterowie również są zarażeni, tylko zapomnieli zamienić się w zombiaki :) No i chyba częściej się potykają niż "zimni" :)

ocenił(a) serial na 7
Bodzepor

Zdecydowanie zgadzam się z Twoją opinią. Uważam się fana tematyki zombie , a to co prezentuje ten serial w tej chwili to żenada i oglądam go tylko dlatego, że wciąż mam nadzieję na poprawę. No nic , pozostaje tylko poczekać parę odcinków i dać im szansę, jeśli się nic nie zmieni to przerwę tą katorgę.

ocenił(a) serial na 8
Bodzepor

hehe w pełni się zgadzam. Akcja ze studnią to istna kopalnia bezsensownych zachowań. Patrzą zombiak w studni, zamiast mu spuścić na łeb lasso to oni wrzucają tam Glena hahah, no myślałem że padne. Oczywiście pozostaje pytanie po co tego trupa wogole wyciągać? Powinni też pana doktora zapytać skąd ten zombiak tam się wziął skoro niby jest bezpiecznie i każe im oddać broń.
Gdy zobaczyłem ostatnią scenę, to z początku zastanawiałem się co ona chce zrobić z tym nożem? Czyżby jakaś niespodzianka? Może chce zadźgać Shana albo co? A tu taka kpina... Nie wiem już czy jest sens wierzyć w to że kolejne odcinki cokolwiek zmienią, bo poza w miare udanym 1 odcinkiem sezonu drugiego, dalej to już po prostu TRAGEDIA.

ocenił(a) serial na 8
Shadow_4

Ja się zastanawiam, kto w ogóle wymyślił tę bzdurę ze studnią, skoro na początku było wyraźnie powiedziane, że mają 5 studni, w tym jedną przy samym domu, to co im niby było po tej jednej, która i tak już była zasyfiona na amen? Przecież to oczywiste, że ta woda (raczej zupa z bakterii, jadu trupiego i czego tam jeszcze) była skażona, w końcu był w niej rozkładający się, napuchnięty zombiak. Nawet zwykłe zwłoki by ją eliminowały pod względem przydatności. A oni podeszli do tego tak: Z zombiakiem nie można pić, ale wyciągniemy zombiaka i wtedy już będzie OK i zaparzymy sobie zajebistą kawkę o aromacie trupa.

ocenił(a) serial na 8
Bodzepor

No dokładnie, bzdura kompletna. Już nie wiedzieli kompletnie co wymyślić, szkoda tylko że tak nieudolnie i bez sensu całą historie zrobili.

ocenił(a) serial na 3
Bodzepor

jaki idiota to wymyslal?

schiz

czy zaraz trzeba wszystkich obrażać ?

ocenił(a) serial na 8
Shadow_4

A najlepsze było, jak się okazało, że jednak zombiaka złapali (pewnie sam sobie dobrodusznie założył tę linę, swój chłop) to dziadek walił miny, jakby złowił karpia na Wigilię.

ocenił(a) serial na 7
Shadow_4

Mi ta akcja z wkładaniem Glenna do studni przypominała ciągnięcie rzepki w Familiadzie.

ocenił(a) serial na 3
Giuseppe_Baldini

rzepka to w kolanie jest.
ciagneli rzepe.

ocenił(a) serial na 7
schiz

,,Zasadził dziadek rzepkę w ogrodzie..."
Na Trollowych Bagnach nie ma przedszkoli?

ocenił(a) serial na 3
Giuseppe_Baldini

ja znam tylko rzepki kolanowe.
w przedszkolu nie bylem.

ocenił(a) serial na 9
schiz

czyli dzieci w przedszkolu sa madrzejsze od Ciebie (w tym wypadku ;) )

ocenił(a) serial na 3
NightDevil

Zasadził dziadek trzepkę w ogrodzie,
Chodził te trzepkę oglądać co dzień.
Wyrosła trzepka jędrna i krzepka,
Schrupać by trzepkę z kawałkiem chlebka!
Więc ciągnie trzepkę dziadek niebożę,
Ciągnie i ciągnie, wyciągnąć nie może!

trzepkę wolę.
o tak, 6 latki mądrzejsze!

użytkownik usunięty
Shadow_4

tak bez sensu z ta studnia i wkładaniem Glenna

Bodzepor

Teraz rozumiem Twój żal, i żale innych userów, bo po prostu zacząłem czytać komiks. I jego poziom realizmu daleko przewyższa to co widać w serialu. Jest lepiej i nie ma nieścisłości (typu ten pochód zombie które nie wyczuły zapachów). Ale póki co oglądam, choć to nie to samo.

użytkownik usunięty
karol_azazel

gdzie zdobyć komiks online?

ocenił(a) serial na 7

google?

ocenił(a) serial na 3
Amator_Filmowy

a co to?

ocenił(a) serial na 7
schiz

Cos co twoj stary zakladal jak cie robil

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Amator_Filmowy

zle sie wyraziłam. Gdzie zdobyć za free komiks Walking Dead?

ocenił(a) serial na 5

Porozmawiaj z chomikami, podobno mają.

ocenił(a) serial na 3
Dziubla

chomiki nie mówią.

ocenił(a) serial na 6

torrenty

użytkownik usunięty
krfc

hm, dzięki za rady :) spróbuję choć nigdy nie torrentowałam, a chomiki nie mają :(

użytkownik usunięty
przekorna

dzięki przekorna :)

ocenił(a) serial na 7

Polecam się ;)

ocenił(a) serial na 8
Bodzepor

Jeszcze jedna idiotyczna rzecz mi się przypomniała związana ze sceną postrzelenia dzieciaka, którą zapomniałem dopisać, a wydało mi się to szczególnie głupie: który poważny, dorosły człowiek pozwala dziecku podchodzić do dzikiego zwierza? Przecież może mu w każdej chwili przywalić rogami, albo dać z kopa. A jak takie zwierzę nie ucieka i nie boi się człowieka, to na 99% ma wściekliznę. Przecież coś takiego nawet małe dzieci powinny wiedzieć, a skąd dopiero dwaj szeryfowie, którzy podobno są myśliwymi.

ocenił(a) serial na 7
Bodzepor

Ta scena to była po prostu żenada. Dzieciak z miną imbecyla skrada się do dzikiego zwierzęcia, a dwaj dorośli mężczyźni z wyrazem dobrodusznego zadowolenia z własnej głupoty się temu przyglądają. Przecież nawet miastowi nie powinni być tak głupi, żeby na to pozwolić, a oni zachowali się, jakby byli na planie filmu o Bambi.
Z taką ekipą, to ja bym już wolał sam sobie radzić, bo jak cię przez nich ktoś nie zastrzeli, to cię napoją zupą z zombiaka. Na każdym kroku ocieraj im nosy, a w zamian za to słuchaj ich żali i wymagań, zwłaszcza głupich, pyskatych bab z dwoma lewymi rękami, które same nie przeżyłyby 5 minut, ale o wszystko mają pretensje.

ocenił(a) serial na 1
Bodzepor

Jest jeszcze jedna kwestia, natomiast idzie o zachowanie ludzi widzacych zombi lub atakujacych ich. Jak mozna zachowywac sie jak totalny idiota z taniego filmu widzac zombi, te krzyki , nieudolne uciekanie i niemoc jaka mozna zobaczyc jest smieszna. Zyjac tyle czasu wśrod zombi zadna postać nie powinna byc zdziwiona ani przerazona widząc zombiaka. Ekipa tego serialu chce poprostu pewnie napchac sobie kieszenie do 2 sezonu i skonczyc z tym bo watpie ze serial zyskuje na ogladalnosci.

ocenił(a) serial na 6
Pawellosik

I tak najlepszy był Shane, który zamiast strzelić Otisowi w łeb to go postrzelił w nogę a później się z nim szarpał o plecak.

majinus

Shane wiedział co robi strzelając w kolano. W pewnym momencie gdy bohaterowie rozmawiają o zombie, to zaznaczają, że one lubią atakować osoby, które jeszcze żyją, drgają i "walczą", dlatego strzelając w kolano wiedział, że prawie wszyscy się zatrzymają i "zajmą kolegą" i nikt nie pójdzie za nim, gdyby strzelił w głowę to kolo byłby trupem i zainteresowanie nie było by już tak duże. Pozdrawiam.

lena666

Niekoniecznie. Widzisz. Shane także uciekał, także się ruszał. Na pewno część zajęłaby się Otisem, ale część, która by tego czy też nie zauważyła, czy też nie starczyłoby dla nich miejsca przy Otisie - ruszyła na niego. A on stracił parę cennych sekund, które mógłby wykorzystać na ucieczkę, na szarpanie się z Otisem. Pomijając nawet to, zostawienie człowieka ZABICIE go (nie oszukujmy się, zombie były tylko narzędziem mordu) jest również niewytłumaczalne logicznie.
Bardziej logiczne byłoby gdyby obaj powiedzmy dopadli do samochodu i jakiś truposz złapałby Otisa a kurtkę czy też plecak, nie pozwalając mu wsiąść do auta. Reakcja Shane'a dałaby się wytłumaczyć. Strzelił do niego by móc uciec. Czy też nawet nie musiałby strzelać tylko go po prostu zostawić. Ale scenarzystom widocznie cholernie zależało na plecaku.

elninka

Witaj. W sumie to chodziło mi o kwestie dlaczego w kolano a nie w nogę :) myślę, że mógł jednak liczyć na to, że gdy Otis upadnie to jednak większa ilość zombie zatrzyma się właśnie na nim a już dlaczego tak rozegrał całą sytuację to inna sprawa. Nie czytałam komiksu ale Shane działa dość drastycznie. ps. żałuje, że nie było więcej zombie :D

lena666

Witam również. Widzisz mi się wydaję, że po prostu scenarzyści postanowili zrobić z niego "tego złego" co akurat całkowicie nie pasuje do niego skoro w kilku poprzednich odcinkach udowadniał kilkukrotnie, że taki nie jest. Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 8
Pawellosik

Podobno 3 sezon jest już przyklepany.

ocenił(a) serial na 3
Pawellosik

napchac sobie kieszenie to jedyny cel.

ocenił(a) serial na 5
Pawellosik

A paradoksalnie ekipa zarabia na dużej oglądalności, czyli wtedy, kiedy ich serial jest dobry. Przecież to prawie nic nie kosztuje (w stosunku do całego budżetu), by producent wyśmiał scenarzystę i wywali go na zbity pysk po przestawieniu takiego badziewnego scenariusza.

ocenił(a) serial na 7
Bodzepor

tutaj powili absurd zaczyna gonic absurd, ja ogladam akutalnie ten serial tylko i wylacznie ze wzgledu na 'corke farmera' jak to chinol powiedzial ;d

ocenił(a) serial na 3
bojan89

corka farmera ma niezle buforki.

ocenił(a) serial na 7
schiz

cala jest niezla ;d
o ile dobrze pamietam to ona grala we serialu the unit, tam miala krotsze wlosy, ale tu wyglada nawet lepiej

ocenił(a) serial na 3
bojan89

NIE ZNAM the unit ale w koncu POZYTYWNA postac kobieca....uff..
powinni pokazac wiecej jej ciala.
jak ujezdza chinola wokol zombi.

ocenił(a) serial na 7
schiz

jednak nie ona:
http://www.filmweb.pl/person/Lauren+Cohan-249875# <-nasza farmerka
http://www.filmweb.pl/person/Audrey+Marie+Anderson-147731 <-the unit,
podobne bardzo sa do siebie

ocenił(a) serial na 8
bojan89

Hmm, umalowana jeszcze sporo zyskuje...

schiz

haha Schiz to jeśli pójdą w strone komixu to bedziesz zadowolony bo pozniej glenn i ta corka farmera beda sie bzykać non stop zwłaszcza w więzieniu wiec może troche jej pokażą :D