Mam wszystkie odcinki komiksu , które narazie powychodziły. Wprost znakomity. Ta powolna przemiania bohaterów z ludzi cywilizowanych w walczących o przetrwanie za wszelką cenę. Super. W serialu główny aktor mi trochę nie pasuje, ale w akcji go nie widziałem, więc czy ten serial zadowoli mnie jako fana oryginału? Pozdrawiam
Powiem Ci tak - z komiksu zachowano paru bohaterów i ogólne tło. Sama historia idzie w zupełnie innym kierunku póki co. Są inni bohaterowie, nie ma Glenna i Donny, ale jak wspomniałem dodano innych.
Późno jest, wiec nie będę się za bardzo rozpisywał. Ogólnie jest tak - fani są podzieleni, jednym się podoba - innym nie. Mnie osobiście bardzo się podoba, pomimo zmian fabularnych (zaspoileruję, ale wydaje mi się, że to będzie ważne - Shane nie ginie) zachowano klimat i skupiono się na ludziach. Dużo jest gadania, samego latania za zombie prawie wcale - ale jako fana nie powinno Cię to zaskoczyć. Urealniono wydaje mi się całą historię - na przykład Morgan jest o wiele bardziej ostrożniejszy, Rick zabiera ze sobą radio itp. Niby drobne rzeczy, ale nadają realizmu, zdecydowanie. Ogólnie jest sześć odcinków, które ja oglądałem jeden po drugim. Jak w komiksie główne miejsce zajmują ludzie, fabularnie, powiedzmy pierwszy sezon obejmuje pierwszy zbiorczy tom. Aktorzy, no są jacy są - Lori gra strasznie, do Ricka można się przyzwyczaić, chociaż też "nie ma szału". Ogółem polecam się jednak samemu przekonać, chociaż ja byłem mile zaskoczony.
Dzięki za odpowiedź. Podejdę do serialu jako luźnie opartego na komiksie.Spróbuje załapać się na powtórkę albo może pojawi się w wypożyczalni. Pozdrawiam
Dodali kilka nowych wątków, rozbudowali (o szczegóły) stare i zmienili zakończenie tak, że wszystko wydaje się zmierzać w zupełnie inną stronę. Sam Kirkman jednak zapewnia, że dalsze tomy będą ekranizowane (wydarzenia z farmy itd.), ale w nie do końca wiernej oryginałowi formie. Jako fan komiksu polecam, tym bardziej, że te zmiany mnie cieszą, bo kopi komiksu nie potrzebuję.
Hmm, tylko pozazdrościć! Sprawdzałem ceny i oscylują w granicach od 30 do ponad 100 złotych za każdy tom - a jest ich chyba ponad 80! Nie lubię czytać na ekranie, ale chyba będę musiał :D
Tomów jest 13 (każdy zawiera w sobie 6 zeszytów, których rzeczywiście jest około 80). W cenach też przesadziłeś. 42 zł teraz kosztują (na początku było taniej). Ale niewątpliwie kupienie wszystkich tomów na raz jest kosztowne. Ja kupiłem tak pierwsze 6, potem byłem na bieżąco.
Ja odpowiem zupełnie inaczej. Serial a komiks to dwie różne rzeczy miałem nadzieję na dobrą ekranizację, a tutaj mamy jedynie luźny zarys fabuły. ktoś wyżej powiedział że nie potrzebuje kopii komiksu, ja się z tym zgadzam, ale to co najważniejsze czyli kreacja bohaterów o której piszesz po prostu leży. Szczególnie RICK, który w komiksie przechodzi fantastyczną metamorfozę w serialu jest cały czas taki jak na początku czyli zwykłym mięczakiem o wybujałej moralności rodem z Armii Zbawienia. W komiksie potrafi mordować z zimną krwią i bezwzględnie wymuszać posłuszeństwo w serialu mamy zaś swego rodzaju przekręcony patos jak to mimo trudnych czasów trzeba pozostać człowiekiem. Twórcom komiksu chodziło o coś przeciwnego czyli jakimi zwierzętami stają się ludzie w obliczu takich wydarzeń.