PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177572
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Epizod 12 - Opinie

użytkownik usunięty

Wow, jak dla mnie pod koniec sezonu serial się zrehabilitował! Początek był dobry, środek średni i końcówka póki co jest bardzo dobra... Odcinek bardzo fajnie zmontowany, postacie jakoś wyraźniej zaznaczone i nie takie mdłe, do tego wszystko nabrało mrocznej otoczki którą ja bardzo osobiście lubię. Końcówka mocna i już się finału doczekać nie mogę, to na pewno będzie coś.
Śmierć Shane'a zrealizowana wyśmienicie, Rick zrobił dobrze, w końcu to jego rodzina i jego życie, zabicie dawnego przyjaciela to na pewno tragiczne przeżycie.. Ale coś się dzieje, coś się dzieje i tak ma być. 9/10 tym razem

ocenił(a) serial na 5

Tak, odcinek świetny, tak samo jak 2 poprzednie. Chociaż w sumie chyba nawet lepszy.
I Andrea wraca w moje łaski, nie była aż tak irytująca jak wcześniej.
Końcówka miażdży ;d

Mam podobne zdanie. Uważałam, że akcja staje się nudna i monotonna, poprzedni odcinek niczego ciekawego nie wniósł, jedynie żal mi było Dale'a. Ten 12 jednak powalił mnie ;) Tyle akcji, tyle się działo i zakończenie, masakra! Ciekawe jak to się dalej roziwnie ;) Zakończenie będzie mocne, coś czuję ;) Pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 5

Taa... Rick super hero i Bóg wie co jeszcze, ja po jego początkowej roli w tym serialu nie kupuje jego przemiany - jest śmieszny w tym co robi. No ale było do przewidzenia, że zabiją Shan'e, a szkoda bo była to jedyna postać w tym filmie, która była dopracowana do perfekcji, a teraz to po prostu dla mnie ten serial jest DEAD!

ocenił(a) serial na 7
NWOAssassin

No, a Shane nie był śmieszny...
Jako aktor zagrał fantastycznie, to fakt. Świetny był.
Rozumiem jeszcze jak jakaś kobieta polubi Shane'a ze względu na jego męskość, charakterek... Ale facet? No człowieku, on chciał zabić swojego przyjaciela, by rżnąć jego żonę, zabrać mu syna i przyszłe dziecko. Jak można popierać takiego psychola?
Zabił dzieciaka z innej grupy, okaleczył się, specjalnie po to, by zwabić Ricka i dokonać egzekucji na ojcu i mężu, na swoim przyjacielu.
Dobrze sukinkotowi, z przyjemnością patrzyłem, jak Rick wbija mu nóż w serce.
A Carl dopełnił dzieła. Bum headshot.

ocenił(a) serial na 10
Gooner250

Shane jedyny facet z jajami! rozprawił się z tym problemem jakim był ten szczyl na którego zmarnowali czas,benzynę itd ,w dodatku Lori namieszała mu w głowie,że dziecko może być jego i ona też zaczeła mu być przychylna-szkoda go:(

CelineMarie

W którym miejscu, przepraszam, Shane pokazał jaja? Koleś, za którego każdym działaniem stała histeryczna, płaczliwa desperacja, a w środku krył się mały przerażony, niedojrzały chłopiec zdolny do najniższych zagrań, wymuszający "szacunek" strachem... a do tego najgorsze, najsłabsze i najbardziej niebezpieczne ogniwo grupy. Ja rozumiem, że w wieku gimnazjalnym tacy co dużo krzyczą i się wożą po szkole imponują, potem na szczęście się dorasta. Rick ma jaja, dlatego wygrał z tchórzliwym słabeuszem skrytym za cienką skorupką "twardziela". Jak dorośniesz i staniesz się kobietą to zrozumiesz. A wracając do odcinka: Lori powtórnie zakwalifikowała się do odstrzału. Zastanawia mnie jak oni sobie poradzą z hordą. Mam nadzieję, że już nikt nie zginie i mam nadzieję, że serial będzie sukcesywnie i jak najdalej odchodził od komiksu. Komiks to komiks, film to film, jedno rzadko przekłada się na drugie. Inna dramaturgia inny typ narracji, dramaturgii i zżycia z bohaterami.

ocenił(a) serial na 10
qbeesh

Chłopcze nie wyjeżdzaj mi tu z prywatą bo piszesz do Pani zdecydowanie dorosłej nie dziewuszki jak twoje koleżanki z klasy.
Masz swoje zdanie ale szanuj zdanie innych.Shane MOIM ZDANIEM zrobił więcej pożytecznego niż cała grupa razem wzięta.Zamiast biadolić i się użalać działał.Oczywiście,że czasem środki nie uświęcały celu ale na ogół jego działania były jak najbardziej prawidłowe np.pamiętna scena ze stodołą.Więc tak Shane miał jaja,był twardy,nie szedł na kompromis ,dzięki niemu miękki Rick ma swoją rodzinę całą i żywą ,Carl przeżył postrzał itd..Szkoda mi jego postaci,niemniej nie ma się co podniecać bo to Fikcja jakbyś nie zauważył.

ocenił(a) serial na 5
Gooner250

No fakt jak można chcieć rżnąć takiego babochłopa :P no, ale mniemam się, że w wizji autora komiksu wyglądała ona korzystniej. Ja tam nie widzę w nim psychola, co do decyzji jakie podejmują bohaterowie w tym serialu to są one bardzo dobrze ugruntowane i usprawiedliwione, także jego. Uważasz, że w tym świecie mogłyby istnieć jakieś zasady, w świecie bez policji itp.? czyjaś rodzina, czyjeś mienie, czyjeś życie? Dlaczego go polubiłem? - przede wszystkim mam dosyć filmów, które dobrze się kończą i głównego bohatera, który zawsze musi przeżyć i chciałem by zabił Ricka, no ale twórcy serialu woleli postawić na kicz, dobrze sprzedający się w USA i jak widać po komentarzach również w Polsce, bo w zamian dali trochę zombiaków i już wszyscy leją z ciekawości co będzie dalej... a co będzie...?! nic, bo niby który aktor ma kręcić dobry scenariusz filmu.

Odcinek dobry nawet bardzo dobry. Chociaż myślałem, że Shane'a zginie jak w komiksie, ale tak też może być. Fajnie, że w końcu pokazali, że każdy który zginie nie tylko pogryziony zamienia się w zombie. A i jeszcze mam nadzieję, że w końcu się wyprowadzą z farmy bo tam straszny zamuł jest ;d

ocenił(a) serial na 7

też jestem wielce usatysfakcjonowana 12 odcinkiem :) jeden z najlepszych w całej serii, a tych wiele jednak nie jest ;)

diana6echo

no dokładnie! 12 odc mocny! ;| ciekawe jak to rozwiążą, że nawet w zombiaki zamieniają się bez ugryzienia tylko przez śmierc -.- skerY

ocenił(a) serial na 7
Justin17c

no na pewno grupa nie będzie szczęśliwa gdy się dowie, że Rick zataił ten tyci szczegół ;)

ocenił(a) serial na 7
diana6echo

najlepszy odcinek tej serii :)

ocenił(a) serial na 10
9293709b13

raczej 13 będzie najlepszy ,przynajmniej tak myślę

ocenił(a) serial na 10
CelineMarie

Dobrze zrealizowany odcinek.
Fikcja fikcją, ale faktycznie... zachowania, decyzje i poczynania bohaterów są bardzo realistyczne i nie wykluczone do zdarzenia się w takim świecie. Shane to przykład postaci wielu ludzi. Trochę narwany desperat, ale na pewno nie zły. Był oddanym przyjacielem, ale po prostu kobieta zawróciła mu w głowie, życie się popieprzyło i go zniszczyło, tak musi być. Bohater ten przeszedł metamorfozę, bo był inny. Fantastycznie również ukazana została rozpacz Ricka dająca świadectwo, że Shane nie był tym, kim sie stał. To trzeba zauważyć - wielu z nas zmieniłaby się żyjąc w takim świecie.

BTW: Nie zwracałem wczesniej uwagi na Jon'a Bernthal'a, ale naprawdę świetny aktor.