PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177594
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Jedno pytanie

ocenił(a) serial na 7

Otóż, jeżeli każdy żywy człowiek jest zarażony to dlaczego przemianę przechodzi się tylko po
ugryzieniu? Czyżby w ślinie/krwi zombie był inny wirus a w ciele człowieka inny? Bo ja tego nie
ogarniam.

ocenił(a) serial na 8
Nestoreish

Przemianę przechodzi się po śmierci. Ugryzienie tylko przyspiesza śmierć. Ale np. jeśli zombie ugryzie kogoś w rękę i dostatecznie szybko się ją obetnie, to będzie cały.

ocenił(a) serial na 5
mareczekp2

Chyba zdrowy... :)

ocenił(a) serial na 6
Nestoreish

Obejrzales cale 2 sezony? Jest pewien mega spoiler z ostatnich odcinkow, ktory odpowie na twoje pytanie tak jak kolega wyżej.

ocenił(a) serial na 7
Nestoreish

Ostatni odcinek 2 sezonu, scena z Shanem

ocenił(a) serial na 10
Nestoreish

wirus nie ma za zadanie zabić, unosi się on w powietrzu, każdy jest zarażony, a wirus uaktywnia się po śmierci

ocenił(a) serial na 7
milagros2007

Czyli zostać zabitym przez zombie to to samo co zostać zastrzelonym... Mało spotykane jeśli chodzi o filmy z zombie no ale cóż. Tylko w takim razie czemu reakcja na ugryzienie zombie jest tak silna? Ugryzienie przy założeniu że każdy jest już zarażony powinno mieć na celu spowodowanie śmierci ale dlaczego ugryzienie które zostało opatrzone i jest wydaje się niegroźne miałoby spowodować śmierć i zamianę w zombie?

ocenił(a) serial na 7
Nestoreish

Mam na myśli to że większość ukąszeń nie jest śmiertelna a ludzie i tak się zamieniają.

ocenił(a) serial na 10
Nestoreish

prosta sprawa (wyjaśnienie z komiksu) - zombie to rozkładające się trupy, ergo, jad kiełbasiany, bakterie zgorzeli gazowej i cała reszta świństwa, która może i na pewno zgromadzi się na ciele takiego umarlaka. Reakcja na ugryzienie jest niczym innym jak silnym zakażeniem organizmu. Dla dobrego przykładu: objawy po ugryzieniu Jim`a idealnie odpowiadają symptomom zatrucia jadem kiełbasianym: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zatrucie_jadem_kie%C5%82basianym

ocenił(a) serial na 7
raval87

W takim wypadku zostają jeszcze antybiotyki i te sprawy a w filmie ugryzionych ludzi zostawia bez tego typu pomocy.
Ale muszę przyznać że wytłumaczenie dobre.

ocenił(a) serial na 10
Nestoreish

zauważ, że o antybiotyki trudno gdy w okół biega i pełza gromada roześmianych i skorych do zabawy zombiaków. A apteki w późniejszych etapach historii są już nieźle splądrowane. Poza tym umarlaki mogą też mieć coś w sobie co przyśpiesza i potęguje zakażenie.

ocenił(a) serial na 7
raval87

No tak, osłabienie organizmu powoduje szybszy rozwój wirusa. Co do aptek to z farmy mieli dobry dostęp do apteki a poza tym nawet w najmniejszych miasteczkach są jakieś i do tego potencjalnych "klientów" jest mało także wyczerpanie zapasów nie powinno mieć miejsca. Myślę że twórcy albo trochę olali tę sprawę albo bohaterowie naoglądali się za dużo filmów o zombie i uznali że dla zarażonych i tak nie ma już szans.

ocenił(a) serial na 5
Nestoreish

Ojej, ukryzienia przez zombiaków nie wyleczysz apapem.

ocenił(a) serial na 7
BeeBee61

A słyszałeś o czymś takim jak penicylina? Jeżeli ty cokolwiek leczysz Apapem to bardzo Ci współczuję.
Co do "ukryzienia", mógłbyś mi wytłumaczyć o co chodzi? Domyślam się że chodzi o ugryzienie ale sam już nie wiem.

ocenił(a) serial na 5
Nestoreish

Ehem, wspomniałam o apapie, aby podkreslić jak głupie jest myślenie, że antybiotykami można wyleczyć ugryzienie zombiaków. Równie dobrze ja mogę się teraz przyczepić, że chcesz leczyć rannych penicyliną. Zastanów się przez chwilę, naprawdę myślisz, że ktos, kto zadał sobie trud napisania komiksu o zombie, postanowi, że lekarstwem da się ich odkurować?

- Cholera, zombiak odgryzł mi kawałek szyi
- Oj tam, spoko, mam w torbie Advil

Lol.

P.S. ugryzienia, czyli ukryzienie w liczbie mnogiej?

ocenił(a) serial na 7
BeeBee61

Nie ma różnicy gdy w szyję ugryzie Cię owczarek niemiecki a zombie.Czy to ugryzienie zombie czy ugryzienie psa wychodzi na to samo bo i tak skończy się to śmiercią, z tym że jeśli Cię takie coś ugryzie w rękę to w wypadku psa ranę zdezynfekujesz i założysz bandaż a w przypadku zombie zostaniesz spisany na straty...

ocenił(a) serial na 5
Nestoreish

Nieee. W przypadku zombie możesz odrąbać rękę. Tak zrobili z Dale'em w komiksie. Tzn. odrąbali mu nogę.
Ponad to porównywanie psa do zombie jest tak bardzo absurdalne, że aż się zapowietrzyłam. Zombie to wymysł, więc, gdyby Kirkman chciał, to można być wyleczyć zakażenie krwią jednorożca, ale nie chciał. Jest tylko jeden sposób - trzeba amputować zakażoną kończynie (chyba, że to głowa ;<).

ocenił(a) serial na 7
BeeBee61

Wydaje mi się że nie przeczytałeś całego tematu.
BTW. Powodzenia w odcinaniu kończyny gdy wda Ci się zakażenie:]

ocenił(a) serial na 5
Nestoreish

PrzeczytałAŚ. Poza tym nie bardzo chyba rozumiesz co się do Ciebie piszę, więc kończę.

ocenił(a) serial na 7
BeeBee61

A szkoda bo rozmowa z Tobą była niezwykle przyjemna:)
Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
Nestoreish

No właśnie z komiksu wynika, że wcale tak mało osób nie zostało po pogromie. I właśnie te osoby jeżdżą lub łażą po takich małych miasteczkach (o wiele bezpieczniej niż w dużych miastach) i zbierają co tylko się da. Z takiej gupy był przecież Randall.

ocenił(a) serial na 7
raval87

Ale w serialu o ilości ocalałych nie ma wzmianki. Poza tym odpowiednie środki sanitarne można znaleźć nawet w domowej apteczce.

ocenił(a) serial na 10
Nestoreish

w serialu ocałało bardzo mało osób, jednak na youtube pokazał się filmik taki spoiler 4 minutowy kolejnego sezonu z gubernatorem michone i andrea jak znajdują się w wiosce ocalałych i trochę narodu tam się szwenda:) dla zainteresowanych link

http://www.youtube.com/watch?v=OkYrVpr3GbM&feature=g-user-a

w komiksie nie pamiętam w którym zeszycie jest mowa o waszyngtonie, ze cała grupka udaje się właśnie tam z grupą naukowców "bo oni maja lekarstwo", ale ogólnie serial bardzo fajny, owszem troche nudne było jak się kisili na farmie, ale patrząc po spoilerze będzie co oglądać:)

to pewnie znacie z kwejk.pl ale to nic http://www.youtube.com/watch?v=RHPMocTmC08&feature=g-like

milagros2007

Ogólnie należy jeszcze przypomnieć o końcówce pierwszego sezonu. Tam mieliśmy naukowca który od dłuższego czasu badał przypadki zombie i nie był w stanie nawet ustalić czy to grzyb, wirus czy bakteria, o potencjalnym lekarstwie nie wspominając. Nie ma stuprocentowej pewności czy zwykłe odkażenie rany pomogłoby. W końcu kiedy Jim został ugryziony, mieli jakieś podstawowe środki, pierwsze co zrobili to go opatrzyli, ale choroba postępowała tak czy inaczej. Poza tym, jeżeli ktoś zostanie ugryziony, nie można sobie pozwolić na zabawę w testowanie, trzeba uratować mu życie, a najpewniejszym sposobem jest amputacja (co i tak nie zawsze pomaga, np. w przypadku Allena w komiksie, który po ugryzieniu także zmarł, mimo amputacji ugryzionej kończyny).