Właśnie chciałem zabrać się za czytanie komiksu, ciekawił mnie ciąg dalszy serialu i widzę, że treść pisana różni się od filmowej. Nie mogę jakoś odnaleźć się w odniesieniach tomów do sezonów czy różnice są aż tak wielkie? O farmie hershela nie ma prawie w ogóle, jest za to spora część o więzieniu coś jakby zakończenie 2sezonu filmowego. Jak porównać komiks z serialem ?
Sam po skończeniu 2 sezonu serialu postanowiłem poczytać komiks i różnice są ogromne. UWAGA NA SPOILERY!! BO CHYBA TERAZ BĘDĄ. Już pierwsza scena z pierwszego odcinka różni się od sceny w komiksie. Potem już jest różnie, niektróe sceny są rozwinięte w serialu co jest chyba oczywiste i mniej więcej pasują do tych z komiksu. Jednak wg mnie więcej jest różnic. Np śmierć Shana, Andrea bzykająca się z dziadkiem Dalem (fuuuu!), farma Hershel'a, no różnic jest sporo, ale wg mnie warto poczytać komiks bo jednak wciąga. Wiadomo było, że nie będzie to identyczna adaptacja jak w komiksie, tylko kilka wybranych scen które znajdą się w serialu i nowe pomysły jak np nowe postacie nie występujące w komiksie.
Jak to prawie nie ma o famie Hershela? Proponuje ponowne zapoznanie się z komiksem, bodajże cała połowa drugiego tomu dzieje się na farmie Hershela. Poza tym na twoje pytanie jak porównać serial z komiksem nie ma innej odpowiedzi jak po prostu zapoznać się z ich treściami i sobie będziesz mógł porównać :) Zobaczysz wtedy wszystkie różnice ;)
Ja nigdzie nie napisałem, że nie ma farmy Hershel'a. Chodziło mi o to, że są różnice miedzy tą w serialu a tą w komiksie :)
W sumie na farmie dzieje się ~1 tom z obecnie jakichś 15, więc w sumie nie wiele.
W sumie zostały zekranizowane dopiero 2 tomy :) więc to chyba raczej wiele :) Co prawda serial nie jest zbyt wierny komiksowi, ale tak to mniej więcej się prezentuje jeśli by porównywać serial do komiksu.
szczerze mowiac mam nadzieje,ze serial juz zacznie coraz bardziej odbiegac od komiksu, bo zakonczenie 8 tomu bylo moim zdaniem beznadziejne, choc nie czytalem dalszych tomow gdyz nie mam dostepu(jezeli ktos ma jakis link czy cos to bylbym wdzieczny jakby podeslal) cale to szykowanie obrony i w ogole, bezsensowna scena z michonne..tak to fajny tom ale final tej obrony slaby jak dla mnie..