PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177572
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Właśnie chciałem zabrać się za czytanie komiksu, ciekawił mnie ciąg dalszy serialu i widzę, że treść pisana różni się od filmowej. Nie mogę jakoś odnaleźć się w odniesieniach tomów do sezonów czy różnice są aż tak wielkie? O farmie hershela nie ma prawie w ogóle, jest za to spora część o więzieniu coś jakby zakończenie 2sezonu filmowego. Jak porównać komiks z serialem ?

KuwbuJ SmokE

Sam po skończeniu 2 sezonu serialu postanowiłem poczytać komiks i różnice są ogromne. UWAGA NA SPOILERY!! BO CHYBA TERAZ BĘDĄ. Już pierwsza scena z pierwszego odcinka różni się od sceny w komiksie. Potem już jest różnie, niektróe sceny są rozwinięte w serialu co jest chyba oczywiste i mniej więcej pasują do tych z komiksu. Jednak wg mnie więcej jest różnic. Np śmierć Shana, Andrea bzykająca się z dziadkiem Dalem (fuuuu!), farma Hershel'a, no różnic jest sporo, ale wg mnie warto poczytać komiks bo jednak wciąga. Wiadomo było, że nie będzie to identyczna adaptacja jak w komiksie, tylko kilka wybranych scen które znajdą się w serialu i nowe pomysły jak np nowe postacie nie występujące w komiksie.

KuwbuJ SmokE

Jak to prawie nie ma o famie Hershela? Proponuje ponowne zapoznanie się z komiksem, bodajże cała połowa drugiego tomu dzieje się na farmie Hershela. Poza tym na twoje pytanie jak porównać serial z komiksem nie ma innej odpowiedzi jak po prostu zapoznać się z ich treściami i sobie będziesz mógł porównać :) Zobaczysz wtedy wszystkie różnice ;)

przemr22

Ja nigdzie nie napisałem, że nie ma farmy Hershel'a. Chodziło mi o to, że są różnice miedzy tą w serialu a tą w komiksie :)

jedimag

Oj sorry, tera się kapłem, że to odpowiedź do kolegi wyżej, a nie do mojego posta xD

jedimag

;) twój post jest ok ;) dlatego zostawiłem go w spokoju ;)

ocenił(a) serial na 7
przemr22

W sumie na farmie dzieje się ~1 tom z obecnie jakichś 15, więc w sumie nie wiele.

Dealric

W sumie zostały zekranizowane dopiero 2 tomy :) więc to chyba raczej wiele :) Co prawda serial nie jest zbyt wierny komiksowi, ale tak to mniej więcej się prezentuje jeśli by porównywać serial do komiksu.

KuwbuJ SmokE

wie ktoś czy jest gdzieś ten komiks online ?

KuwbuJ SmokE

Przez te różnice boję się, że spieprzą postać Axela, ba, czy w ogóle go wprowadzą do serialu.

naza

szczerze mowiac mam nadzieje,ze serial juz zacznie coraz bardziej odbiegac od komiksu, bo zakonczenie 8 tomu bylo moim zdaniem beznadziejne, choc nie czytalem dalszych tomow gdyz nie mam dostepu(jezeli ktos ma jakis link czy cos to bylbym wdzieczny jakby podeslal) cale to szykowanie obrony i w ogole, bezsensowna scena z michonne..tak to fajny tom ale final tej obrony slaby jak dla mnie..