PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177555
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Witam.
Zacznę od tego że dopiero od niedawna oglądam seriale , obejrzałem jedynie:
Skazany na Śmierć - podobał mi się
Daredevil (czekam na 2 sezon)
Fortitude (taki średni - troche nudny)
Zacząłem oglądać Fear the Walking Dead i jakoś o wiele bardziej mi się podoba niż TWD po 1 odcinku.
I zastanawiam się za jaki serial teraz się brać : lubie thrillery , kryminały , filmy psychologiczne, akcji ale także komedie i fantasty/przygodowe.
Myślę nad :
The Walking Dead ( obejrzałem 2 sezony i jakoś przestałem oglądać)
Breaking Bad ( obejrzałem z 4 odciniki i jakoś mnie nie wciągneło)
Gra o Tron ( obejrzałem z 10 odcinków - nawet fajne ale to było z pół roku temu i nie wiem czy do tego wrócic)
Wikingowie(obejrzałem 2 odcinki - w miarę)
House of Cards
Lost
Rodzina Soprano
Californication
Bloodline
Hannibal
True Detective
Gotham
Twin Peaks
Zakazane Imperium
Osobiście myślę nad Hannibalem albo Bloodline.
A wy co polecacie?

ocenił(a) serial na 5
igorano250

Dokończ Breaking Bad. Serial rozkręca się powoli,ale gdy już przyspieszy,będziesz zachwycony. Gra o Tron po pierwszym sezonie także robi się znacznie ciekawsza. Polecam Hannibala. z tych co nie wymieniłeś polecam The killing

ocenił(a) serial na 7
Gladiator1000

Ok dzięki : Breaking Bad , The Killing , Hannibal i Oz - w takiej kolejności się biorę za seriale :D

ocenił(a) serial na 6
igorano250

Najlepsze seriale jakie widziałem to
Breaking Bad, The wire, Sopranos, The Shield, Twin Peaks, X-files, Dexter (zwłaszcza do końca 4 sezonu),
Detektyw, Fargo, Oz, Sześć stóp pod ziemią, Robin of Sherwood, Rzym, Deadwood, Utopia, House of cards.

Większość fachowców za najlepszy serial uważa jeden z czterech Twin Peaks, Sopranos, The wire, Breaking bad.
Przez całe lata 90' za serial numer 1 był uważany Twin peaks.
Osobiście mam wielki sentyment do Robin of Sherwood oraz Twin Peaks.
Można do nich wracać wielokrotnie.Klimat przez duże K.
Jeśli miałbym wybrać najlepszy serial jaki kiedykolwiek powstał to stawiałbym na "The wire".
Nigdy nie widziałem tak dojrzałego serialu. Genialnie pokazana praca policji i getto murzyńskie.
Polecam Tobie seriale HBO, bo ich seriale są wielowątkowe, mają świetne scenariusze,
dobrą grę aktorską i dopracowane dialogi. Są bardziej takie realistyczne i nie ma w nich tabu.
Dla przykładu ich serial Oz jest najlepszym serialem więziennym i taki Skazany na śmierć na jego tle to bajeczka dla nastolatków :)
Najlepsze seriale HBO:
The wire 2002-2008 (60odc) imdb 9.4
Sopranos 1999-2007 (86odc) imdb 9.2
Sześć stóp pod ziemią 2001-2005 (63odc) imdb 8.8
Oz 1997-2003 (56odc) imdb 8.9
Rzym 2005-2007 (22odc) imdb 8.9
Gra o tron 2011-2017 imdb 9.5 (nie dokończona jeszcze, jest tylko 50odc,
więc lepiej poczekaj, bo ma być 7-8 sez wiec 70-80odc)
Detektyw 2014-2015 (16odc) imdb 9.2
Deadwood 2004-2006 (36oc) imdb 8.9
Zakazane imperium 2010-2014 (56 odc) imdb 8.7

Seriale innych stacji:
Twin Peaks 1990-1991 (30odc) imdb 8.9 (jeszcze kilka lat temu miał 9.4 ale mocno mu zaniżają)
X-files 1993-2002 (ponad 200odc) imdb 8.8
Dexter 2006-2013 (96odc) imdb 8.9 (ostatni 8 sezon słaby)
Fargo 2014-2015 (20odc) imdb 9.0 ( 2 sezon od października 2015)
Breaking Bad 2008-2013 (62odc) imdb 9.5 (godny konkurent dla The wire i Sopranos)
The Shield 2002-2008 (89odc) imdb 8.8 (drugi najlepszy serial o pracy policji po The wire)
Robin of Sherwood 1984-1986 (26odc) imdb 8.5
Utopia 2013-2014 (12 odc) imdb 8.5
House of cards 2013-2016 (52 odc) imdb 9.0 (Nie ma jeszcze ostatniego 4 sezonu, który ma pojawić sie na początku 2016 roku)

ocenił(a) serial na 7
returner

Dzięki za odpowiedź! Zacząłem oglądać The Killing i po 4 odcinkach podoba mi się (bez rewelacji ale ciekawy) . Myślałem własnie czy brać się za Dextera i The Wire no ale teraz już jestem przekonany. A tu jeszcze Hannibal, Sopranos , Breaking Bad , Gra o Tron i wiele wiele innych - nie wiem kiedy na to wszystko znajdę czas :)

ocenił(a) serial na 5
igorano250

Pozazdrościć :)

ocenił(a) serial na 6
igorano250

W kategorii gatunkowej "The Killing" kryminał/thriller/dramat moim zdaniem lepsze od niego są
Twin Peaks, Dexter, Detektyw, Fargo. Hannibal trudno powiedzieć, bo... jest dziwny, nierówny,
czasami zwyczajnie słaby i głupi, ale ma też swoje momenty.
Killing dużo kopiuje z fabuły Twin Peaks w pierwszym sezonie, ale oczywiście jest zupełnie inny.
Twin Peaks jest serialem, którego nie da się zaszufladkować, wyznaczał nowe tory do tworzenia seriali.
Zawiera kryminał/thriller/grozę/komedię/dramat. Ma wiele symboliki, niedopowiedzeń .
Tworzył go w końcu Lynch. Twórca między innymi Blue Velvet 1986, Zagubionej autostrady 1997 czy
Mulholland Drive 2001, które jednak są bardziej sztywne, bo nie ma w nich humoru.
Nie wiem czy wiesz, ale Lynch dostał zielone światło na stworzenie 3 sezonu Twin Peaks od
stacji Showtime po 25 latach, by wyjaśnić wszystkie wątki.
Całość ma być gotowa na koniec 2016 lub 2017 rok. To dopiero powrót tak kultowego serialu.

ocenił(a) serial na 5
returner

Podobno będzie także nowe archiwum X. Jest na co czekać

ocenił(a) serial na 6
Gladiator1000

Tak. 10 sezon X-files w styczniu 2016. Ale tylko 6 epizodów.
Być może dlatego, bo nie widzą jak sie przyjmie po takiej przerwie.
Moim zdaniem 1-7 sezony były świetne, ale po tym jak Duchowny przestał grać w
8 i 9 sezonie serial stracił na sile. Oczywiście pojawiał się, ale tylko epizodycznie,
bo jego rolę przejął T-1000 :)

ocenił(a) serial na 5
returner

He he ale Doggett także pasował :)

ocenił(a) serial na 6
Gladiator1000

Tak czy siak Twin peaks oraz X-files długo były otaczane kultem.
Były tak dobre, że w latach 90' nie miały konkurencji.
Dobre pod koniec lat 90' HBO zaczęło robić kapitalne seriale stawiając na realizm
OZ 1997-2003 najlepszy serial więzienny,
Sopranos 1999-2007 najlepszy serial mafijny, a potem po roku 2000 wiadomo Sześć stóp pod ziemią, The wire, Deadwood, Rzym....i tak dalej.

ocenił(a) serial na 7
returner

X Files kiedyś widziałem ale pojedyncze odcinki natomiast powrót do Twin peaks po tylu latach mnie zaskoczył. Mam taką ochotę te wszystkie seriale obejrzeć, że najchętniej oglądałbym wszystkie jednoczesnie :D

ocenił(a) serial na 6
igorano250

W wielu porządnych zestawieniach seriali
nr 1 jest Twin Peaks, nr 2 X-files, a seriale takie jak Sopranos, The wire, Breaking Bad za nimi, ale w pierwszej 10.
Nie da się zrobić idealnego rankingu seriali, zawsze są jakieś poszkodowane seriale z tych najlepszych, że są za daleko.
Bardzo wysoko we wszelkich zestawieniach też zawsze widziałem był Oz, Sześć stóp pod ziemią, Deadwood, Rzym,
The Shield, Gra o tron, Detektyw.
Gra o tron jest bliźniaczo podobna do Rzymu, ale była druga.
Oczywiście ma dużo smaczków z sagi Martina -
"Pieśń lodu i ognia", ale też wiele wyciętych lub zamienionych wątków z sagi co wkurza fanów powieści.
Rzym to wiadomo - autentyczny system starożytnego Rzymu.

ocenił(a) serial na 7
returner

A co myślisz o Gliniarze z Southland ? Wiele osób stawia ten serial na równi z The wire i The shield. A co do Deadwood - jeśli nie jestem fanem westernu to mimo to może mnie zainteresować?