PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177546
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Sezon pierwszy za nami. Według niektórych był gorszy niż można sobie wyobrazić, według innych był przeciętny, według pozostałych wspaniały. Niektórzy wyobrażali sobie coś w stylu Resident Evil, gdzie zombie są tylko pretekstem do scen akcji różnej jakości - Walking Dead typowej rozwałki ma bardzo mało, a z każdym kolejnym odcinkiem coraz większy nacisk jest kładziony na ludzi.

Serial różni się od komiksu, i to znacznie. Nie znaczy jednak, że jest gorzej, o nie. W niektórych przypadkach jest lepiej (Merle, czy nasilenie stosunków Lori-Shane-Rick), w innych gorzej (CDC, dom starców, kilka nowych postaci). Ogólnie jest bardzo dobrze, ale może być jeszcze lepiej. I tak zapewne będzie, bo Darabont zwolnił scenarzystów odpowiedzialnych za pierwszy sezon.

Co dalej? Skoro kolejny sezon będzie za rok, można więc przypuszczać, iż akcja zacznie się rozgrywać zimą i podąży tropem znanym z komiksu - trening strzelecki, rozwiązanie trójkąta LSR, farma Hershela... oczywiście, jeśli nowi scenarzyści i Darabont nie wymyślą czegoś innego po drodze.

W każdym razie, ocena sezonu to 9/10, bo oprócz Dead Set to jedyny serial o takiej tematyce.

ravensecond

dla mnie o wiele gorzej, jestem ogromnym fanem komiksu i nie moge zniesc zmian w scenariuszu na korzysc akcji z domem starcow czy CDC... w komiksie sprawy LSR nie bylo... bo mlody sie wszystkim zajal :D

Peppers

Carl w ogóle jest moją ulubioną postacią - i nie tylko zajął się wiadomą sprawą, lecz jeszcze inną, nawet poważniejszą. A wracając do samego serialu - na całe szczeście wątki CDC oraz domu starców zostały zakończone (mam nadzieję), Darabont zwolnił scenarzystów... pozostaje mieć nadzieję, cytując Ricka.

ravensecond

wiezienie musi byc... po prostu musi...

Peppers

Nawet nie tyle więzienie, co późniejszy Governor (chyba najbardziej hardcorowa postać z całego komiksu, oprócz Carla, rzecz jasna). I jeszcze jedna rzecz mnie cieszy: Dale oraz Andrea :)

ravensecond

no jakby ich usmiercili to by bylo przegiecie... Governor, jaaazda :D co Machone z nim robila raczej nie pokaza, film by musial leciec w stanach o 2 w nocy ^^ a propos Carla - jego postac w 6 odcinkach w ogole jest pominieta a on od poczatku byl czolowa postacia komiksu...

Peppers

Czołową postacią był, ale czy od początku? Na początku był tylko dzieciakiem głównego bohatera, i tyle.

ocenił(a) serial na 9
ravensecond

Chciałbym cos poczytac o tych zwolnionych scenarzystach, dajcie linka jesli mozecie.

Mongoose

http://www.filmweb.pl/news/Wszyscy+scenarzy%C5%9Bci+%22The+Walking+Dead%22+wyrzu ceni-67750
Nie rozumiem, jak można było tego info nie widzieć - przecież jest w najbardziej rzucającym się w oczy miejscu na stronie The Walking Dead.