PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177588
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Problem (możliwe spojlery)

użytkownik usunięty

Jestem osobą niecierpliwą i nie mogę doczekać się do trzeciego sezonu. Czas umilam sobie
czytając komiks. I tu jest problem -- jeżeli w końcu dojdę do momentu w komiksach, w którym
kończy się aktualnie serial nie wiem czy dam radę i pewnie zacznę czytać dalej, żeby
dowiedzieć się kim jest ten... ten z zombie na smyczy. Więc pytanie brzmi -- czy warto
czytać dalej komiks, czy powinnam zaczekać na 3 sezon?

ocenił(a) serial na 5

"Ten z zombie" to moja najukochańsza postać, w dodatku kobieta :). Ja też sobie umilałam czekanie na serial, zajrzałam w komiks... i wsiąkłam. Jak dla mnie jest on sto razy lepszy od serialu.
"Jeżeli dojdę"? Ha, ukazana dotąd fabuła mieści się w dwóch pierwszych tomach. A wszystkich tomów jest jak dotąd... prawie szesnaście. Można powiedzieć, że to, co dotychczas zaszło w serialu, to dopiero wstęp do komiksu... Jak dla mnie akcja zaczyna się z pojawieniem Michonne, więzieniem i jednym takim lekko szalonym gostkiem, o którym już niektórzy książki piszą...
Słowem - polecam komiks i książkę, z ostrzeżeniem: wciąga jak chodzenie po bagnach.

użytkownik usunięty
Dziubla

Dopiero zaczęłam komiks, dlatego tak pisałam (: A więc dzięki, kontynuuję czytanie! A książkę -- masz na myśli "Żywe trupy: Narodziny gubernatora"? Bo jeżeli tak, to książka już do mnie idzie.

ocenił(a) serial na 4

Nic nie stoi na przeszkodzie aby dalej iść z komiksem. Jak widzisz, serial się go trzyma, ale w dość luźny sposób. Zawsze można spodziewać się czegoś nowego i to jest właśnie zaleta serialowej wersji. A co do książki. Świetny zakup. Zapewniam Cię, że nie będziesz żałować wydanej kasy. Poza tym zakończenie jak i cała książka miażdży. Dla mnie mogła by być trochę dłuższa bo tak jakoś za szybo skończyłem czytać :) Idzie się przez nią w zatrważającym tempie. PS. Kirkman powinien pomyśleć nad kolejnymi książkami spod znaku TWD.

użytkownik usunięty
tomb2525

Ale czy książka jest kontynuacją komiksu? Czy mogę zacząć czytać książkę od razu?

ocenił(a) serial na 4

A tak się zapytam. Czy doszłaś już do wątku z Woodboory? Jeżeli nie to z jednej strony dobrze, ale z drugiej znowuż źle książkę zaczynać. Dobrze ponieważ będziesz znała całą historię głównego czarnego charakteru z komiksu czyt. Gubernatora, źle bo książka nie wywrze już na tobie takiego wrażenia i kompletnie zniszczy się element zaskoczenia jaki serwuje nam zakończenie, co za tym idzie wartość przekazu znacznie zmaleje. Ja osobiście radzę doczytać komiks do podajże 7 tomu, później sobie na chwilę go odpuścić i w tedy wziąć się za książkową wersję.

użytkownik usunięty
tomb2525

Nie, jeszcze nie. Kilka dni temu zaczęłam czytać, ale przestraszyłam się, że zepsuję sobie niespodziankę, ale dzisiaj mam więcej czasu i kontynuuję. I bardzo się wciągnęłam, różnice pomiędzy komiksem a serialem są i to nawet znaczne. Dlatego skorzystam z porady i zacznę czytać książkę, jak dojdę do tego odpowiedniego momentu. Dzięki.