Helo ;) dla odmiany założyłam temat, gdzie można opisać swoje POZYTYWNE wrażenia po obejrzeniu serii Walking Dead. Temat na pewno będzie zawierał spoilery, więc jeśli nie oglądałeś/aś jeszcze TWD a nie chcesz znać fabuły- nie polecam wchodzić.
Osobiście dla mnie cały ten serial jest strzałem w dziesiątkę. To był naprawdę dobry pomysł by zekranizować dzieło Kirkmana.
Aktorzy grający TWD są świetni, bardzo realistycznie oddają emocje , ich gra aktorska jest dla mnie jak najbardziej przekonywująca- moimi ulubionymi bohaterami są Rick Grimes,Andrea,Glenn i Deryl. W sumie, lubię też Shane'a mimo, że nieźle nabroił. Nie przepadam za Lori , jednak muszę przyznać, że aktorka grająca ją , dobrze wcieliła się w postać.
Oprócz dobrej gry aktorskiej 'ludzi' na pochwałę zasługują szwendacze, i wszyscy charakteryzatorzy,scenografii itp. zombie są naprawdę obrzydliwie okaleczone, świetnie wyglądają.
Poza tym, klimat- oglądając serial, czuło się tą atmosferę grozy, wygląd szpitala w którym był Rick, jak i całej Atlanty jest niesamowity, muzyka również bardzo dobrze pasuje. Podsumowując - bardzo mi się spodobał ten serial, mimo swoich wad(które ma każdy serial a czego nie rozumieją niektórzy tutejsi krytycy ;)).
A jakie są Wasze opinie?
mi również serial bardzo się podobał, zwłaszcza dlatego, że tak moło seriali o zombie.. z niecierpliwością czekam na drugi sezon!
Zgadzam się z założycielką tematu - klimat jest świetny, tego właśnie w telewizji brakowało! Pilotowy odcinek jak dla mnie to mistrzostwo świata, pozostałe z pierwszego sezonu są lepsze i trochę gorsze, oczywiście twórcy nie ustrzegli się lekkich błędów scenariuszowo-wykonawczych (których nie będę wymieniać bo to temat o POZYTYWACH:) ale generalnie całość trzyma bardzo przyzwoity poziom. Nie jestem fanem komiksów, nie czytam ich ale po obejrzeniu serialu od razu sięgnąłem po lekturę TWD i jestem zmuszony polecić to dzieło każdemu wielbicielowi tematyki zombie - wciąga jak bagno! :)
Faktem jest, że serial do tej pory bardzo luźno nawiązuje do komiksu, powiedziałbym jedzie sobie własnym torem i bez większych zobowiązań, ale najważniejsza idea z komiksu została zachowana - starać się przedstawić świat oczami wszystkich bohaterów. Dzięki wielu scenom z dobrymi dialogami, twórcom udało się tego dokonać i chwała im za to.
Najczęstsza "krytyka" The Walking Dead na filmwebie, która rozbawia mnie do łez to "e zawiodłem się, co to ma być, za mało akcji, za dużo gadania" jest bez sensu, bo akcji było tyle ile trzeba. To nie jest serial o bandzie superbohaterów, którzy starają się przetrwać apokalipsę więc biegają przez cały kolejny odcinek rozwalając żywe trupy. Nie to autor miał na myśli :) To jest serial o ludziach.
To po co w ogóle coś piszesz? Nie interesuje mnie to.
Moim zdaniem The Walking Dead mógłby być trochę lepszy, jednak jest bardzo dobrze.
Jeszcze 3 odcinki i potem czekać. Eh...