PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177546
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

W dzisiejszych czasach ciężko znaleźć film o zombie reprezentujący wyższy poziom niż ściółka leśna. Przeważnie widz ma do czynienia z krwawą jatką i ohydnymi scenami gore, które zamiast przerażać powodują najczęściej chęć oddania poprzez jamę ustną wydzieliny spowodowanej zaburzeniami pracy żołądka. „ The Walking Dead” opowiada o grupie ludzi dowodzonej przez policjanta Ricka Grimesa, którzy starają się przeżyć w postapokaliptycznym świecie opanowanym przez zombie. Wydawać by się mogło, że historia nie grzeszy oryginalnością. To co wyróżnia ją od innych tego typu produkcji to niesłychany klimat. Muszę niestety zmartwić fanów komiksu, którzy zamierzają bliżej zapoznać się z serialem. Każdy kolejny odcinek wydaje się być słabszy od poprzedniego, robi się coraz bardziej naiwnie. Relacje pomiędzy samymi bohaterami również są przedstawione w bardzo nijaki sposób. Nie ma między nimi emocji i ognia, który spowodowałby że zaczyna się im kibicować w walce o przetrwanie. Tak więc od strony psychologicznej film nie zachwyca. Nadrabia za to charakteryzacją oraz efektami gore, które naprawdę stoją na wysokim poziomie, a zombie wyglądają praktycznie jak „żywe”. Ciekawostka jest, że reżyserii podjął się sam Frank Darabont, który wyreżyserował pilot serialu (co tu dużo mówić, a dopiero pisać - najlepszy odcinek pod względem klimatu). Na pewno warto zapoznać się z tą pozycją, nie mniej jednak uważam że nie każdemu może przypaść do gustu, dlatego proszę o luźniejsze podejście do tematu a na pewno się nie zawiedzie.

Oglądając ten serial, staram się do niego podejść naprawdę luźno. Ale co z tego, skoro od razu w oczy rzucają się dziwne niedogodności. Na przykład: od kiedy to martwi potrafią czołgać się pod samochodem, wspinać po drabinie, robijać szybę cegłą.... ? Czyli, od kiedy to zombie potrafią myśleć?!

ocenił(a) serial na 10
xena_4

Od kiedy to zombie istnieję i zachowują się przewidywalnie, od kiedy to wiesz jakie zoombie powinny być.

Avec

Patrzę na to po prostu z bardziej logicznego punktu widzenia. Są przecież martwi, więc.... Wniosek nasuwa się sam.

ocenił(a) serial na 10
xena_4

Jak można patrzeć na żywe trupy z logicznego punktu widzenia. Każdy film ma swoje potwory, w każdym powstają w inny sposób i nie w każdym działają na tych samych zasadach. Na dobrą sprawę w tym wiesz jedynie że nie żyją i jedzą ludzkie bądź zwierzęce mięso. Reasumując dla twórców innych filmów o Zoombie od tych co oglądałaś może je zabijać tylko strzał w stope a jeść moga metal. :) (Już pomijam to, skoro tak sie czepiamy, że zabija je strzał w głowe, a jedyne co tam takiego może być to własnie mózg)

ocenił(a) serial na 10
Avec

Nie mogłem edytować powyżej (drobne poprawki bo napisałem parę słów które nie zawierały żadnej logiki i jakoś tak nie po polsku):
Jak można patrzeć na żywe trupy z logicznego punktu widzenia. Każdy film ma swoje potwory, w każdym powstają w inny sposób i nie w każdym działają na tych samych zasadach. Na dobrą sprawę w tym wiesz jedynie że nie żyją i jedzą ludzkie bądź zwierzęce mięso. Reasumując dla twórców innych filmów o Zoombie może je zabijać tylko strzał w stope a jeść moga metal. :) (Już pomijam to, że skoro tak sie czepiamy, to zabija je strzał w głowe, a jedyne co tam takiego może być to własnie mózg).
Nie ma co szukać logiki w Zoombie. Pozdrawiam :)

Avec

Nie martw sie. U mnie tez jest podobnie z edytorem ;)

No fakt, nie warto za bardzo zwracac uwagi na szczegoly w sensie logiki. Ja po prostu tylko wyrazilam swoje zdanie, bo wspomniane powyzej sytuacje mocno rzucily mi sie w oczy. Tak jak tobie inne... Rowniez pozdrawiam (sorki za brak polskim liter, ale wlasnie jestem w pracy - uk)

xena_4

Pięknie powiedziane "są przecież martwi" skoro są martwi nie uważasz, że nie powinny wcale chodzić? Ogólnie egzystować? :D

Trax

Właśnie jestem po ostatnim odcinku pierwszej serii i spodobało mi się, jak wyłumaczono tam proces przemiany osoby żywej w zombie. Od tego momentu już mnie nic nie dziwi :)

ocenił(a) serial na 10
Avec

Serial Zaj*bisty!! polecam obejzałam jednego wieczora,a właściwie jednej nocy cały 1 sezon :D skończyłam po 4 nad ranem,ale warto:D

ocenił(a) serial na 7
xena_4

Już u Georga A. Romero w "Nocy żywych trupów" na początku filmu, kiedy jest scena na cmentarzu, zombi który zaczyna atakować kobietę, która zamyka się w samochodzie, o ile dobrze pamiętam podnosi kamień i wybija szybę w samochodzie. Jak wiemy Romero był prekursorem gatunku, ojcem Zombie, oczywiście filmy o Zombie były wcześniej, ale uznaje się, że to Romero zapoczątkował gatunek. To on w pewien sposób sklasyfikował, jak zombie się zachowują, ale jak wiemy są odstępstwa, tym bardziej, że zombie to byt wymyślony. Więc nie rozumiem ataku odnośnie zachowania zombie w tym serialu, jak dla mnie jest całkiem dobre i może prawdopodobne:)