PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177555
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Najbardziej zaskakują mnie różnice i odstępstwa w kowestii dobierania się pary. Na początku to, że Glen chciał być z Carol. Później Carol & Tyreese oraz Andrea & Dale. Już nie wspominając o wielu innych drobiazgach typu dzieci Hershela, ciągnący się w serialu wątek w Shana, który został szybko rozwiązany w komiksie, brak Daryla, Sophia itp. Wszystko inaczej, ale dzięki temu dobrze się czyta. Są niespodzianki. Nie jestem tylko pewna jak ten komiks wygląda gabarytowo. Pisaliście coś o zeszytach, ja czytam na youtube "issues", których z tego co widzę jest ponad 100?

ocenił(a) serial na 6
Whiskerss

Witaj w klubie. Tak samo miałem.

ocenił(a) serial na 1
Arolowy

jest już Arlowy i Einshaew :) brakuje jeszcze missis Emowaitress i mamy doborowe hipsterskie towarzystwo :)

ocenił(a) serial na 1
Firxenow

a no i zapomnialbym o szyszymie i tortudze :)

ocenił(a) serial na 6
Firxenow

Widać, że zwracasz uwagę na to i owo.
Nie wiedziałem że jestem hip... hip... HURRA! :P

Whiskerss

Zeszytów (issues) jest już 140, dzielą się one na zawierające po kilka zeszytów tomy (volumes), których obecnie jest 24.

Valdoraptor23

o, dziękuję. a jak często wychodzi taki tom zeszytów?

Whiskerss

Obecnie zeszyty wychodzą w odstępach mniej więcej miesiąca, a tomy mają ich po 6, więc dawałoby to 6 miesięcy. W przeszłości te odstępy wynosiły również dwa-trzy tygodnie, więc jest to dość nieregularne.

Valdoraptor23

wiem, że ten temat był poruszany wiele razy, tym bardziej dzięki za wyjaśnienie:)

ocenił(a) serial na 10
Whiskerss

Można wiedzieć ile już przeczytałaś? Tzn. w którym momencie historii aktualnie jesteś?

Einshaew

Jestem na 37 zeszycie. Jest to moment gdy Rick z ekipą ucieka z Woodbury, wraca do więzienia i postanawia się przygotować na atak ze strony gubernatora(nie wiadomo czy żyje) lub jego ludzi.

ocenił(a) serial na 10
Whiskerss

Jeszcze tyle atrakcji przed Tobą :)

Wątek z więzieniem i Woodbury przeczytałem już kilka razy i nadal nie przestaję się nim zachwycać - jak powiedział sam Kirkman - te wydarzenia to esencja tego, czym jest The Walking Dead

Einshaew

Już 43 :) Atak na więzienie!

Jedna taka refleksja, która mi się nasunęła po obejrzeniu serialu i przy czytaniu komiksu to taka, że komiks się nie nudzi... tzn. w serialu np. na farmie to sobie myślałam "jak długo jeszcze" - w komiksie wszystko było zwarte, wartkie. To samo z więzieniem...w serialu dwa długie sezony, których końca nie było widać, rozciągnięte wątki, przegadane sceny, akcja z odcinka na odcinek zawieszana dla efektu, a w komiksie mnóstwo prostych, ale ciekawych wątków pobocznych typu odkrycie generatora i prąd, szycie ubrań, porządkowanie szpitala, biblioteka, które wszystko urozmaicały. W serialu dość nużące było wałęsanie się po lasach zanim doszli do Terminusa, jestem teraz bardzo ciekawa komiksowych rozwiązań w te kwestii. Rozbieżności jeśli chodzi o postacie natomiast jest tyle, że chyba przestanę to kontrolować ;)
Komiks jest o wiele bardziej dynamiczny. Idę czytać dalej :)

ocenił(a) serial na 10
Whiskerss

Wiesz, serial jest nastawiony na to, by zarabiać na nim kasę - tak jak ujęłaś, po co robić zwarte, konkretne akcje, skoro można coś rozwlec na sezon lub dwa? (więcej odcinków, więcej kasy od reklamodawców, jupijej!!!!)

Ja traktuję serial i komiks jako oddzielne byty i śmieszą mnie opnie niektórych mędrków, którzy pluli się (albo plują nadal) że "tak nie było w komiksie!!!" i szczerze powiedziawszy, dobrze, że nie wszystko z kart komiksu przeniesiono na ekran, bo nie chciałbym oglądać tego, co Gubernator robił Myszonowi.

Einshaew

Puddingu nie było w komiksie! :D

ocenił(a) serial na 10
Valdoraptor23

Nie spojlerz, ministreu! :D

Einshaew

no właśnie... ;)

ocenił(a) serial na 10
Whiskerss

A jak oceniasz serialowego CORAL POPA w stosunku do jego komiksowego pierwowzoru?

Einshaew

masz na myśli Carla..yyy?

ocenił(a) serial na 10
Whiskerss

strasznie dziwnie zapisujesz CORAL POPA ;)

Einshaew

:D ... w komiksie to dziecko jeszcze... wstrzymam się póki co od głosu.

ocenił(a) serial na 10
Whiskerss

Mi po polsku udało się znaleźć jedynie 7 części, ale dokładnie YouTube'a nie przeszukiwałem.

mikolaj_Osinski_filmweb

czytam w oryginale, jest cały komiks na yt w bdb jakości, jeśli byś chciał.

ocenił(a) serial na 10
Whiskerss

Możesz mi przesłać link? Korzystając z okazji w swojej wypowiedzi zabrakło informacji, że w komiksie nie było Beth.

mikolaj_Osinski_filmweb

https://www.youtube.com/watch?v=bKESC3rfC5E ja jestem tutaj, ale możesz zmienić zeszyt wpisując przy # odpowiednią liczbę zeszytu, nie wiem na którym właściwie jesteś.

Wtedy jeszcze nie wiedziałam jakie dzieci będzie miał Hershel, nie byłam na etapie farmy;)

ocenił(a) serial na 10
Whiskerss

Dzięki za link, na 100% procent skorzystam :D!

ocenił(a) serial na 10
Whiskerss

W więziennych zeszytach zastanawia mnie jedno - czemu CORAL POPA jest tak zaskakująco... normalny przez cały pobyt w więzieniu? Przecież ten dzieciak zastrzelił Szejna z "zimnom krwiom" i co? Zero reakcji? Świrowania, roztrząsania tego, co było? Dla mnie to jest dziwne, bardzo dziwne :)

ocenił(a) serial na 8
Whiskerss

"dobrze się czyta"
Matko, ja nie dałam rady tego czytać. Mam 6 tych "volumesów", przeczytałam 4 i pół. Zdecydowanie wolę fabułę z serialu. Dzięki Bogu nie ma tam takich przygłupich akcji jak podcinanie sobie żył przez Carol bo Miszon zrobiła laskę Tyreesowi. I ten jej błyskotliwy pomysł o małżeństwie z Lorii i Rysiem...

Dallaz

To prawda. Postać Carol była conajmniej śmieszna. Ale komiks mimo, że to komiks jest wg mnie o wiele bardziej dynamiczny niż serial... choć to ruchomy obraz :)

ocenił(a) serial na 6
Whiskerss

Przynajmniej Carol wyróżniała się pewnymi unikalnymi wydarzeniami jak na komiks. Ale muszę przyznać, że i tą z serialu, jak i komiksu bardzo polubiłem. No i muszę to napisać... NIENAWIDZĘ TYREESE'A Z SERIALU! Jestem złym człowiekiem bo niezwykle mnie to cieszyło jak zd***ał w męczarniach... :D

Arolowy

Ja lubię Carol serialową od samego początku do chwili obecnej. Niewątpliwie jej więź z Darylem to jest wątek który się ogląda, ale jej wybory też mi pasują, zimna krew i wrażliwość. W Aleksandrii to już w ogóle .. JUST EAT YOUR COOKIES i te sprawy :) Tyreese serialowy wydawał mi się od początku jakiś taki bardzo miękki, całkowicie inny charakter, taki zbyt tatusiowaty.

ocenił(a) serial na 6
Whiskerss

Wreszcie znalazłam kogoś, kto docenia Carol! Przecież to świetna postać w serialu! Jej akcje, które dają krzty dynamizmu i uśmiechu na usta, jej przemiana z zastraszonej w zastraszającą, jej słynne teksty i udawanie gospodyni domowej. Podoba mi się jej relacja z Darylem. Brak naciągania. Nooo, chyba, że trzeba ocalić grupę zamkniętą w wagonie. Ale to lekkie naciągnięcie jestem w stanie wybaczyć.
I fajnie, że dali kawałek Eda. Zdaje się, że w komiksie jest już martwy. W sensie- nie ma go.