PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177562
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

dzisiaj premiera 13 tomu:
http://www.taurusmedia.pl/index.php?idn=info_rekord&id=0114
poprzedni tom był chyba najlepszym do tej pory i skończył się takim cliffhangerem, że już się nie mogę doczekać lektury :D. ogólnie komiks podoba mi się dużo bardziej od serialu, skierowany jest do bardziej dojrzałego odbiorcy i wciąga jak bagno. najlepsza seria wydawana obecnie w Polsce.

Witcher

A co w serialowej wersji tej historii jest mniej dojrzałego? Pytam z ciekawości, bo mam wszystkie tomy i nie jestem pewny o co Ci chodzi.

marakeusz

w komiksie bohaterowie są bardziej wielowymiarowi, serial unika pokazywania kontrowersyjnych tematów - w komiksie Carl zabił Sheena, w serialu z tego zrezygnowano. to na razie tyle z tych najważniejszych, po ekranizacjach kolejnych tomów będzie tego zapewne więcej.

Witcher

Nie wiem czy zapewne będzie tego więcej. Ty też nie wiesz ;p Widocznie ja jestem optymistą. Brak śmierci Sheena nie traktowałem akurat jako uniknięcie kontrowersji, ale to jest rzeczywiście możliwa opcja. Mnie akurat cieszy kontynuowanie wątki zdrady przyjaciela - z napięcia rosnącego między bohaterami mogą wyniknąć interesujące sytuacje.

EDIT: A co do wielowymiarowości - w pierwszym tomie postacie były raczej typowe. Dopiero na przestrzeni kilku następnych, tak się ciekawie rozwinęły.

marakeusz

Dogoniliśmy amerykanów, dzisiaj premiera "czternastki":
http://www.sklep.gildia.pl/komiksy/163996-zywe-trupy-14-bez-wyjscia

Na przełomie października i listopada Taurus wznowi wszystkie brakujące tomy (czwarty oraz piąty) i skończy się spekulanctwo na allegro ;)

Tom 15 w styczniu/lutym 2012.

Witcher

SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER

Skończyłem czytać komiks po tym jak zgineła żona Ricka, uciekli z więzienia i znaleźli się w jakimś miasteczku zabudowanym murem w którym Rick został szeryfem. Wiesz może który to był numer?

CottonCrush

Tom 13.

ocenił(a) serial na 5
marakeusz

Zaczęłam czytać komiks z nudów, z założeniem, że tylko dowiem się, jak wygląda i może doczytam, co takiego kryje się w stodole Hershela... (ktoś zaspoilerował w innym wątku). Okazało się, że jest o niebo lepszy od serialu, rzeczywiście wciąga "jak bagno". Żałuję, że scenarzyści odeszli tak daleko od oryginału, pominęli najciekawsze wątki, a resztę poprzekręcali. Polecam wszystkim fanom żywych trupów lekturę komiksu; na bank się nie zawiodą. Jedyne, co mnie smuci to to, że od drugiej części nieco psuje się kreska (co jedynie Lori wychodzi na dobre). Ciekawam przyczyn swoją drogą.

ocenił(a) serial na 10
Dziubla

Skoro o komiksie mowa, chciałbym się zapytać czy ktoś z Was zna jakąś stronę, gdzie można przeczytać 9^ część komiksu online ?

ocenił(a) serial na 5
Witcher

SPOILER
szczerze to nie wiem czy jest duuzo lepszy- postaci są również lekko papierowe( ja skończyłam na 8 tomie i ucieczce z więzienia)wciąga bo się szybko samemu czyta i można ekspresowym tempem mijać wszelkie dłużyzny, ale momentami pociskają równie 'głębokie' teksty co w serialu( na pewno mniej jest nachalnej religijności). w sumie w serialu jedyną postacią, która 'dziczeje' jest Shane'a, bo reszta zachowuje się trochę jak na pikniku. z kolei na plus jest fakt że Lori była znacznie bardziej irytująca w komiksie. mimo narzekania uczciwie musze przyznać że lubie i serial i komiks( aa i jeszcze jedna wada- momentami komiks jest okrutnie niechlujnie rysowany- postaci zniekształcone do tego stopnia, że ciężko rozpoznać bohaterów..).
i przyłączam się do pytania MachoMena- 9 tom online?...

zarazzapomnelogin

Też się przyłączam do pytania, gdyż szukam już od jakiegoś miesiąca i nie mogę znaleźć.

ocenił(a) serial na 8
kamil10025

obecnie sama posiadam niepełny 14, komiks miał wg. mnie swoje wzloty i upadki, ale generalnie to i tak bardzo mi się podoba, co do reszty to wiem, że spokojnie można znaleźć w necie :P

ocenił(a) serial na 5
kamil10025

udało się namierzyć- nie jako całość( jak w przypadku komiksów 1-8) tylko w zeszytach i to są numery 49-54. wiem że są np. na chomiku- ja nie patrzyłam w jakiej wersji i mam po angielsku i muszę przyznać że w oryginale zyskują.. a może seria się rozwija,? a może nie wyłapuje wszystkich niuansów językowych:)? ale przyjemność duża i wciąga( jak bagno:))

ocenił(a) serial na 8
zarazzapomnelogin

wiesz, czasem sama czytając po prostu się nudzę, bo są chwile gdzie dzieje się niewiele, od gatki do gatki, ale jak zaczyna się dziać coś więcej, to idą na całego :) Tutaj nie ma happy endów (jak na razie), bo zawsze coś się psuje.
Jeśli macie problemy ze znalezieniem mogę upnąć to, czego Wam brakuje, z dniem dzisiejszym uzupełniłam o tom 15 (We Find Ourselves) czyli zeszyty 85-90.

Witcher

Pojawił się tom 15:
http://www.sklep.gildia.pl/komiksy/175537-zywe-trupy-15-odnajdujemy-siebie
:)

ocenił(a) serial na 3
Witcher

Przeczytałem pierwsze dziewięć, ale na więcej brakuje mi kasy... a tak mnie korci by się dowiedzieć co jest dalej :(

Pieniak3

Do końca lutego w sklepie gildii jest promocja, każdy tom 25% taniej: http://www.sklep.gildia.pl/szukaj/seria/zywe-trupy

ocenił(a) serial na 3
Witcher

I tak nie dam rady... Będzie trzeba w końcu odłożyć trochę kasy i na allegro czekać na jakąś fajną ofertę :\