PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177588
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Hej mam pytanie czy w serialu było powiedziane ile Rick leżał w śpiączce??

ocenił(a) serial na 6
dorsi

Nie, nie było powiedziane wprost. Jedyne co to można się domyślać :p.czyli ile kwiatki więdną , ile bateria trzyma , ile człowiek może bez wody , ile kroplówka może podawać płyny itp. Ale jeśli Cię to bardzo interesuje to możesz poszukać wywiadu z twórcą , bo pamiętam że w którymś odpowiadał na takie pytanie :) podał tam chyba 3 tygodnie ale na mogę źle pamiętać ;]

japiotrekk

no właśnie patrząc na kwiatki myślałam że to musiały byc 2-3 tygodnie. Dzięki za odpowiedz :)

ocenił(a) serial na 4
dorsi

Gdzieś znalazłem, że ogólnie w śpiączce leżał jakieś dwa miesiące. Trzeba wziąć pod uwagę pewien okres przed wybuchem (może 2-3 tyg) i po wybuchu. Z serialu wiadomo, że przez długi czas szpital się bronił o czym świadczą liczne pozawijane w szmaty trupy przed budynkiem, nieboszczki w suterenie czy osprzęt wojskowy na około. Można przyjąć, że obrona trwała około 3-4 tygodnie. Przez cały ten czas Rick miał zapewnioną opiekę, aż do czasu jak ośrodek padł. Później zostaje jakieś 2-3 tygodnie czyli czas do wybudzenia się go i skończenia kroplówki.

ocenił(a) serial na 9
tomb2525

Mi też się zawsze wydawało, że to były właśnie dwa miesiące.

tomb2525

no tak masz racje nie wzięłam pod uwagę czasu przed wybuchem. A wiecie może czy w komiksie była informacja na ten temat czy też trzeba było dedukować ??

ocenił(a) serial na 4
dorsi

Do tego można było dojść raczej drogą dedukcji. Po pierwsze było kilka flashbacków czyli np. rozmowa Lori z tą koleżanką. Tam coś była mowa o Ricku. W pierwszym sezonie był też moment kiedy Shane ucieka ze szpitala "czyszczonego" przez wojsko, więc mamy moment upadku. Poza tym mamy również postęp w czasie. Pod koniec drugiego sezonu mówili, że zbliża się zima. A ponadto do takiego rozmiaru zniszczeń raczej nie dojdzie w dwa tygodnie.

dorsi

Wydaje mi się, że można to sobie mniej więcej wydedukować.
Naukowiec prowadzi pamiętnik w finale pierwszego sezonu i jest to 60 któryś dzień po wybuchu epidemii.

Nie wiem, jak długo jest w stanie przeżyć pacjent w śpiączce pozostawiony bez opieki, ale sądzę, że znacznie mniej od dwóch miesięcy. Przypuszczalnie minęło sporo czasu zanim epidemia dotarła do miasta, w którym jest ten szpital.

Epidemia może już trwać zanim Rick znajduje się w szpitalu; na znacznie mniejszą skalę i gdzieś poza miastem :P. Być może naukowiec jest już w trakcie prowadzenia pamiętnika.

Od obudzenia się Ricka w szpitalu do pojawienia się w CDC, gdzie siedzi naukowiec, mija jakiś tydzień, może nieco więcej.

Tak czy inaczej, byłoby to w okolicach kilku tygodni, około miesiąca do dwóch, ale nie więcej :P.

ocenił(a) serial na 4
dorsi

Glen Mazzara na twitterze pisał, że Rick był w śpiączce 3-4 tygodnie.

dorsi

tak długo jak Shane posuwał Lori

rabbit2610

epickie :D:D:D

ocenił(a) serial na 9
dorsi

W komiksie było to 2 tygodnie ;)