W 5 odcinku kiedy bohaterzy opuszczają kamieniołom leci w tle muzyka żywcem zerżnięta z filmu SF "Sunshine"- po polsku tytuł "W stronę słońca".Kto słuchał soundrack do tego filmu ten zaraz wyłapie ten sam kawałek-bodajże 6 lub 9 utwór.
Tak, jest to utwór Johna Murphy'ego pt. "Sunshine (Adagio in D Minor)" i wspominałem o tym tu na forum: http://www.filmweb.pl/serial/Walking+Dead,+The-2010-547035/discussion/John+Murph y+w+pi%C4%85tym+odcinku,1505287
Tak, faktycznie wydało mi się to znajome, ale uważam tak jak napisał tutaj użytkownik Siulinio. Muzyka pasowała DOSKONALE do tego momentu.
Wolę doskonałe zapożyczone utwory niż zepsucie klimatu - tak jak miało to miejsce w ostatnich minutach 1wszego odcinka Walking Dead, kiedy Rick utkwił w czołgu a w tle leciał tak fatalnie niewpasowany w klimat utwór, że po prostu aż na głos westchnąłem z żalu... zupełnie nie oddawał dramatyzmu sytuacji, pożeranego wierzchowca i człowieka, który w zasadzie chce ze sobą skończyć...
Zbrodnia to nie jest. Ale szkoda,że show mimo,że ma fajny motyw przewodni zamiast go wykorzystać to czerpie od innych. Szkoda.
Ja nie widzę tam żadnego fajnego motywu przewodniego, chyba, że mówisz o tym utworze z czołówki (który i tak nie wgniata w ziemię i nie potrafię go po 5 obejrzeniach zanucić).
Ogólnie muzyka to najsłabszy punkt tego przegenialnego serialu i jest mi przykro, że to skopali :C
Tak chodzi mi o czołówkę. Serial niestety genialny nie jest. Tylko całkiem dobry. Genialny to jest Terriers :) Polecam.
Coż z tego jak "Terriers" został podobno anulowany ;] co o czymś chyba świadczy (jak sam kiedyś o zwolnieniu scenarzystów WD pisałeś) :D
W przypadku Terriers proponuję przeczytać to:
http://www.tv.com/terriers-season-1-finale-review-and-recap-hail-mary-calls-for- season-2/webnews/218961.html?tag=around_the_web;4
I naprawdę polecam i nie w sensie ale TWD jest beznadziejne, to jest lepsze. W sensie do kolejnego sezonu 11 miesięcy. Chcecie coś dobrego zobaczyć w tym czasie. Zobaczcie Terriers. Aha i Terriers i The Walking Dead zostały wymieniono w nowym Neewsweeku w 10 nowych show, które wstyd nie znać. Jest tez polski serial robiony przez amerykańskie HBO z Janda i Radziwiłowiczem, o którym nic nie wiadomo na razie ale trzeba pamiętać wg NW.