Chyba w Luce - chyba, że gdzieś indziej inaczej tłumaczą. W sumie w japońskim nie mają "l" więc możliwe, że tak można to usłyszeć.
Podobne w jakim sensie - chodzi Ci o: demony itd, elementy nadprzyrodzone, shounen-ai, walkę dobra ze złem. O jaką "podobność" chodzi? Niektórzy porównują tą serię do Vampire knight ale mi się to raczej nie kojarzy. Albo X - ale tego to akurat nie oglądałam. Może jeszcze Nabari no ou ?
W polskim tłumaczeniu jest Ruka, ale dzięki za poprawkę. A chodziło mi o elementy nadprzyrodzone i shounen-ai. Przejrzę tytuły, które podałaś. Dzięki!
na animelist są rekomendacje - użytkownicy polecają anime, które wydaje im się podobne w jakimś aspekcie to danego tytułu. Nie jest to w żaden sposób generowane przez komputer, więc można temu zaufać. Nie wiem, może akurat jesteś tam zalogowana i znasz tą funkcję, w kazdym bądź razie polecają: vampire knight (ale tam raczej nie będzie elementów shounen-ai), loveless (to już jest konkretne shounen-ai), X (planuję obejrzeć, elelmenty shounen-ai)), Kuroshitsuji , Mirage of blaze (to może być to czego szukasz ale nie powiem ci dlaczego - za duży spoiler), 0-7 ghost, black blood brothers, Angel santuary, junjou romantica, tactics, kaze no stigma, monochrome factor, hmmm i jeszcze wicej tych rekomendacji. Polecam wejść i przejrzeć tytuly. http://myanimelist.net/anime/7058/Uragiri_wa_Boku_no_Namae_wo_Shitteiru/userrecs .
Ogromne dzięki!
----
Im bliżej finału, tym odcinki UraBoku wydają mi się krótsze xD
co do imienia Zess'a to można je przeczytać zarówno Ruka jak i Luka. Jak Martus_2 słusznie zauważyła w języku japońskim nie ma litery 'L', a w zapisie znakami jest "Ru", więc obojętnie jak to się czyta tak na prawdę ;3. W niektórych anime postać o tym imieniu czytają Ruka, w innym Luka, a w Uragiri moim zdaniem brzmi to bardziej jak "Ruka" XD. Tak samo jest z sylabą "Fu", którą można czytać jako "Hu" :3.
Kasia12324 - no mi też właśnie xDDD"