Ostatnią osobą stojącą na straży uniwersum Tolkiena był Christopher Tolkien. Przez lata bardzo aktywnie działał aby niepublikowane wcześniej treści (w tym Silmarillion) ujrzały światło dzienne. Niestety zmarł w 2020 roku. Producenci oraz sam Amazon niestety nie uszanowali jego woli i zrobili ogromną krzywdę tej produkcji, upchali niejako na siłę postaci niewystępujące w żadnej z książek (tak samo jak rasy i kolor skóry). Szkoda bo z takim budżetem możnaby zdziałać wieke dobrego dla tego uniwersum. Wystarczyłoby nie mieszać polityki i problemów społecznych z Tolkienem. Wpisuję to na listę stratnych pozycji, tak samo jak Wiedźmina.
można się z niego nauczyć czym jest przyjaźń, miłość, szukanie swojej życiowej drogi czy bezinteresowna pomoc. serio? tych rzeczy to można sie nauczyc z Xeny i Herkulesa - od adaptacji za miliard dolców wymagam czego wiecej. zwlaszcza ta bezinteresowna pomoc widać w przypadku Galadrieli, kraśków i harfootów :D
Pewnie mi to usuną, bo może nie jest na maksa zgodne z topikiem wątku, ale co tam :) Tak sobie patrze na tą obsadę amazonowej Abominacji :D i taka jest kulturalnie mówiąc niespecjalnie zadowalająca, jedni wygladają lepiej do roli a inni nieszczególnie (zwlaszcza nie pasuja na elfów Celebrimbor, Galadriela, Gilgalad, Arondir, a Isildur bardziej sie kojarzy z hobbitem niż z Numenorem), że wyszukałam swój "dream team" obsadowy kto powinien miec role w serialu z miliard dolków :D Melkor – Ioan Gruffud,
Sauron–Annatar – Ewan Mitchell (jako Maiar / elf),
Sauron udający człowieka – Hans Matheson,
Sauron udający krasnoluda – Michael Antonakos,
Manwe – Henry Cavill, (no bo tak serio to któż inny? ) :)
Mandos – Colin Cunningham,
Tulkas – Jonas Armstrong, Herkules Valarów
Orome – Steve Bacic, Łowca, Cernunos Valarów
Eonwe – Niels Schneider, (herold Valarów a zatem urodą powienien sie kojarzyc z figurami Merkurego)
Wódz armii Maiarów – Will Wallace IV
Iarwain (Tom Bombadil) – Michael Elsworth,
Thingol – Bret McKenzie,
Meliana – Camilla Belle, (elfki maja byc piekne)
Earendil – James Norton, (fotka w białej koszuli z rozwianymi blond włosami wybitnie pasowała mi do roli Żeglarza),
Elwinga – Stefanie von Pfetten (matka Elronda i Elrosa - bo jakże by inaczej serial powinien sie zaczynać od panowania 1 króla Numenoru, brata blizniaka Elronda),
Elrond i Elros – Will Poulter, (jedyny aktor który podobny jest dośc do Weavinga by grac jego młodszą wersję)
Finarfin – Sam Heughan (ojciec Galadrieli)
Earwen – Pamela Bowen, (matka Galadrieli)
Galariela – Annabelle Wallis,
Celeborn – Andrew Howard,
Celebriana – Hermione Corfield, (córka Galadrieli i Celeborna),
Finrod – James C. Morris, (brat Galadrieli)
Orodreth – Benjamin Walker, (brat Galadrieli)
Angrod i Aegnor – Mathieu Delarive, (bracia Galadrieli)
Gilgalad – Luke Evans, (w mojej wersji "serialu" wybrałam jego pochodzenie, bo wiemy że są co najmniej 3 wersje pochodzenia, a mi najbardziej podoba sie ta od Orodretha dlatego na syna i ojca dałam aktorow nieco podobnego typu),
Inni Lindonczycy z dworu Gilgalada,
David Whiteley.
Kip Chapman,
Cirdan – Charles Edwards, (amazonowy Celebrimbor ma wiek pasujacy na Cirdana Szkutnika)
Erestor – Jonathan Harding,
Feanor – Sandro Kopp, (postacie jak Feanor, które gina w 1 erze pojawiają sie w moim fanfiku w retrospekcjach oraz w prologu do "serialu")
Curufin – Jarl Benzon, (ojciec Celebrimbora),
Celebrimbor – Hugh Dancy, (w twarzy musi miec coś dumnego i przecherowego) :)
Veantur „Sea Lord” – Ben Barrington, (wodz pierwszej floty Numenoru),
Młoda Almarien – Alyla Browne, (córka Veantura),
Starsza Almarien – Rosamund Pike,
Mlodsza Ailinel – Jessica Clarke,
Starsza Ailinel – Ruth Clarson,
Irimon Meneldur – Peter Feeney,
Młody Anardil Aldarion – Kellan Lutz,
Stary Aldarion – David Sterne,
Młoda Silmarien – Jessica Green,
Stara Silmarien – Sonia Braga, (aktorów na młodsze i starsze wersje postaci dobierałam tak by wydali sie w miare podobni),
Młoda Erendis – Sophia Myles,
Stara Erendis – Claire Danes,
Ancalime – Sophie Skelton,
Inni Numenorianie z dworu Aldariona – Madeleine West,
Sara Wiseman,
Ryan O'Kane
Charlie Bleakley,
Młody Amandil – Richard King,
Stary Amandil – Dave Annable,
Młodszy Palantir – David O’Hara,
Stary Palantir – Ken Blackburn, (ten aktor co w Amazonowym serialu Palantira gra),
Miriel – Imogen Waterhouse, (postac ta powinna sie odznaczać bezbronnością którą ta twarz oddaje bardzo dobrze),
Młodszy Farazon – Austin Butler,
Starszy Farazon – Jonathan Rhys – Meyers,
(ci dwaj są podobni wiec pasuja mi tutaj)
Wódz floty Farazona – Jack Huston, (ogorzała twarz pasujaca na "wilka morskiego"a jednoczesnie na "przecherę")
Doradca Farazona – Matthew Robert Smith
Inni Numenorianie z dworu Farazona – Jared Turner wódz gwardii,
Calum Gittins, (grał w trylogii Jacksona),
Genevieve Aitken,
Tom Hopper,
Kincso Norah Petho,
Młodszy Elendil – Sam Worthington, (no bo kto inny? :)
Stary Elendil – Michael Flynn,
Mlody Isildur – Noah Huntley,
Stary Isildur – Sean Bean, (królewska mina no i ginie w bitwie wiec kto inny? :)
Anarion – Thor Krisjansson, (brat Isildura),
Ohtar – Karl Urban, (epizodyczna postac "starego wiarusa" na koncu serialu ale robi jedna ważną rzecz),
Imrazor – Matt Whelan, (lord Numenoru ktory zalozyl osade na brzegu srodziemia)
Inni Numenorianie z dworu Imrazora – Wes Ball,
Mark Wells II,
Mark Kuhn (dowódca gwardii),
Sarah Peirse (żona dowódcy i stara niania, która zaopiekuje się Mithrellas),
Gareth Reeves,
Lorienczycy/Nandorowie
Nimrodel (ukochana Amrotha) - Brooke Williams,
Amdir – Fabien Frankel,
Amroth – Leith Towers, (syn Amdira),
postacie wystepujace w 3 erze, ale powinny sie znalezc w serialu gdyż rządy Lorien przed przejeciem ich przez Galadriele są istotne w moim anty-amazonowym fanfiku,
Matka Amrotha – Ema Horvath, (aktorka z serialu Amazonu pasuje mi z urody na elfke),
Mithrellas – Nicole Grimaudo, (jako elfka z Lorien powinna byc bardziej ciemnowłosa, bo to najpewniej Nandorka albo Sindarka a nie Noldorka lub Vanyarka z Valinoru),
Leon Wadham,
Milo Cawthorn,
Sophia Huybens,
Poppy Drayton,
(aktorzy o wyraznej "elfickości" w twarzy nadaja sie na elfów z Lorien, ciemnowłosych, o delikatnych rysach, przebiegłych, mieszkanców lesnych ostępów),
Durin III – Ray Winstone,
Durin IV – Ian Duncan II,
Narvi – Clive Russel, (Leonardo krasnoludów zatem ta broda i włosy Cliva pasuja do tematu, Narvi powinien miec dostojenstwo),
Inne krasnoludy – Owain Arthur, (Durin Amazonowy),
Graham McTavish (przywódca gwardii), aktor Jacksonowy z kompanii Thorina,
Dean O’Gorman, (grał Filiego u PJ),
Phil Grieve,
Wódz klanu Fallohidów (ma tytuł Tropiciela) – Lewis Rainer,
(tak w serialu powinni wygladac hobbici - wczesni fallohidowie byli bardziej jak Jacksonowy Pippin, z takimi rozburzonymi, jasnobrązowymi albo blond loczkami),
Brat wodza Fallohidów– Ben Lloyd-Huges,
Siostra wodza Fallohidów – Miranda Raison,
Ojciec wodza Fallohidów – Michael Vartan,
Matka wodza Fallohidów – Robyn Malcolm, (czyli Morwena w TTT Jacksona),
Szamanka klanu Fallohidów (zwana Zaklinaczką) – Bethany Rooney,
Córka szamanki Fallohidów – Abbey Lee,
Inny Fallohide – Arthur Holden,
Augustus Prew (wyraznie przodek Tooków),
Tzw ‘Babka’ (tytuł przywódczyni klanu) Stoorów – Samantha Mathis (to ma byc troche jędza, ale nie aż taka bardzo) :)
Mąż ‘Babki’ Stoorów – B.J. Novak,
Wnuk ‘Babki’ klanu Stoorów – Brian Vernel, (echo Smeagola)
Matka wnuka ‘Babki’ Stoorów – Valeria Golino,
Ojciec wnuka ‘Babki’ Stoorów – Thomas Robins Harper,
Inny Stoor – Dylan Smith,
Maxim Baldry, (tak, Amazonowy Isildur pasuje mi na hobbita z tymi wielkimi uszami) :D
Wódz klanu Harfootów (zwany Pasterzem) – Miltos Yerolemou,
Synowie wodza Harfootów – Paolo Briguglia,
Abe Forsythe,
Szaman Harfootów (ma tytuł Uzdrowiciela) – Yorgo Voyagis,
Żona szamana Harfootów – Barbara Broccoli,
Córki szamana Harfootów – Stephanie Leonidas,
Claudia Pandolfi,
Inni Harfootowie – George Georgiou,
Anton Valensi,
Giusi Merli,
(Fallohidów upodobniłabym do romantycznego, brytyjskiego wyobrażenia o łowcach-zbieraczach północnej Europy, bo żyli najbardziej na polnocy relatywnie do innych klanów, i mieszkali najbliżej elfów, zatem z nimi handlowali, ale też i najbardziej z wygladu i zachowania elfów przypominali - łucznicy, łowcy i zdolni muzycy, Harfootów wygladem podkresliłabym że pochodzą troche z poludnia - a ponieważ żyjąc na pogórzu blisko gorskich siedzib krasnoludów z ktorymi pewnie handlowali najpewniej byli pasterzami - bo to sie zwykle udaje na pogórzu, gospodarka pasterska - to dałam im wyglad Włochów i Greków, ktorzy najbardziej kojarzą sie nam z hodowlą kóz i owiec w Europie (choc rownie dobrze może ktoś powiedziec, że wygladają jak włoska mafia) :D Stoorowie zaś jako że byli rybakami i żyli na rozlewiskach wielkiej rzeki Anduiny uczynilabym najbardziej "sliskimi" z wygladu, bo są oni przodkami Smeagola, a te twarze zdaja mi sie odpowiednie dla Stoora - małego przechery, poza tym byliby najbardziej "pierwotni" w mojej wersji żyjąc z połowów w małych, skórzanych łódkach i z handlu z ludzmi z Gondoru, nie dysponowali ani rzemiosłem jakimi dysponowali Harfootowie, zdolni rzemieslnicy ani dobrej jakości bronią jaką pewnie wytwarzali "wojownicy" wsrod hobbitów Fallowhidowie),
Arondir – półelf Avari/Haradrim – Waleed Elgadi,
Przyjaciele Arondira z Umbarianów i Dunedainów –
Scott Thomas Reynolds,
Ray Panthaki,
Lars Slind,
(zauważcie, że mamy tu 4 wielokolorowych bohaterów :) biały blondyn, jak Rohan, biały ciemnowłosy, jak Gondorczycy, bohater wygladający "persko" (czyli Umbarsko), oraz "afrykanski" Haradrim Arondir :)
Matka Arondira – Vivica Fox (Haradrimka)
Ojciec Arondira – Daniel Weyman, (Avari)
(twarz pana Elgadi pasuje do pana Weymana, zwlaszcza kształt brody),
Szaman Haradrimów (zwany Magiem) pochodzenia umbarskiego – Anand Desai Barochia,
Inny Haradrim – Bern Collaço,
Inna Haradrimka – Crystal Clarke,
Lashana Lynch,
Czarni Numenorejczycy
(renegaci zesłani do Umbaru za alchemiczne eksperymenty mające dawać nieśmiertelność) – tą grupę chciałam pokazac, jako renegatów którzy mając swoje racje jednak zostali banitami z Numenoru gdy ten jeszcze sluchał sie Valarów i elfów te postacie mają miec podobienstwo do dwu arystokratycznych rodów numenorskich - rodu Beora - ciemnie wlosy i rodu Hadora - jasne wlosy),
James G. Nunn,
Stefan Kapičić,
Ronan Summers,
Olivia Bernstone,
Peter Firth,
Joel Kinnaman,
Alchemicy Czarnych Numenorian – Joel Phillimore,
Stewart Scudamore,
Josh Stewart,
(alchemicy powinni wygladac na z deka obłąkanych - te twarze mi tu pasuja :)
Umbarczycy (piraci) – Jason Momoa,
Omar Elba,
Huw Novelli,
Michael Ealy,
Sarita Choudhury,
Ivana Baquero,
Matthew Sim,
Amra Mallassi.
(piraci jak to oni pochodzą z róznych stron i wygladają róznie),
Halbrand (ktory powinien byc przyszłym Nazgulem, wodzem ludzi z okolic Mordoru) – Sharlto Copley,
Glorfindel – Mark Umbers, (ponoc to jeden z najprzystojniejszych wspolczesnych aktorów zatem pasuje na Glorfindela),
Allatar – Mads Mikkelsen, (blekitny Istari)
Palando – John Larroquette (blekitny Istari)
(Ci dwaj w moim fanfiku wykonuja rozne zadania jako czarodzieje na południu, jeden z nich jednak zboczy na ścieżkę Sarumana, ale pod wplywem dramatu który go dosiegnie - Allatar znaczy sie, natomiast Palando - czyli ten wygladający łagodniej aktor bedzie odpowiednikiem filmowego Radagasta - bardziej ufny Allatarowi, i wykonujacy swoje zadania do konca bez wzgledu na koszty, obaj giną ale jeden wykonuje swoją misje a drugi nie.
Curumo – Affif Ben Badra, (Saruman - mysle że taka posągowa ponura twarz pasuje do dumnego czarodzieja)
Olorin – Ian McKellen, (czyli Gandalf za mlodu),
Aiwendil –Simon Elrahi, (Radagast),
Towarzysze Błękitnych Istari w Umbarze i Haradzie – Joseph Beddelem,
Alex Tarrant, (on gral z serialu Amazona),
Wosowie to plemie pierwotnych ludzi - lesnych łowców wytatuowanych na niebiesko, którzy wystepuja w 2 i 3 erze w universum Tolkiena, w filmach Jacksona jedynym o nich wspomnieniem są Pukele czyli zatarte kamienne figury które mija Elrond wioząc Andurila do obozu Aragorna w ROTK, ponieważ zamieszkiwali gdzies miedzy Gondorem a Rohanem - a w 2 erze także czesc zamieszkala w Numenorze, to zrobilabym z nich tolkienową wersję Piktów - ludu zamieszkujacego Szkocje zanim przybyli tam Szkoci (tj Irlandczycy w 4 czy 5 w. n.e.) Rzymianie nazywali ich Picti - Pomalowani. Stąd aktorzy którzy do nich mi pasuja z twarzy to Irlandczycy, Szkoci i Walijczycy,
Wódz Wosów – Rhys Ifans,
Jego żona – Tara Breathnach,
Jego szwagier – Stephen Walters,
Jego syn – Dylan O’Brian,
Jego córka – Emily Carey,
Szamani (druidzi) Wosów – Ray Stevenson,
Steffan Rhodri,
Inni Wosowie – Al Weaver,
Rachel Griffiths,
Larry Bagby,
Jordan Long,
Oropher – Luis Hunter, (ojciec Thranduila)
Thranduil – Lee Pace,
Żona Thranuila – Agyness Deyn,(elfki mają byc piekne co nie? :)
Imponujące :) ale że Ci się chciało tak dla użytkowników Filmwebu... ;)
"Elfki mają być piękne" - piękno to kwestia gustu, ale "rodzaj" urody to rzecz obiektywna; byłem ciekaw czy nie dodałaś kogoś ze zbyt zmysłowym "rodzajem", ale nie ma się czego przyczepić :D
Dodaj sobie to do CV, kiedy będziesz się ubiegać o posadę dyrektorki castingu. Jeśli jeszcze kiedyś powróci idea sensownego obsadzania ról.
W każdym razie <3 ;)
dla użytkowników to tak przy okazji :D w sumie to dla siebie, bo jak piszę teraz swojego fanfika - to jest taki projekt, tego jak serial powinien był wygladać. To taki eksperyment - czy da się zmieścić wiekszość istotnych treści 2 ery, czyli ponad 3000 lat w 50 godzinnych odcinkach ? To scenopis (poszczególne odcinki i, jesli daje rade także sceny w nich) oraz wyjasniający tenze scenopis koncept tła (co z czego wynika i dlaczego, co dodać i dlaczego a co wyciąć i dlaczego) napisany jakby dla takiego filmowca który nie zna ksiazek. I stąd potrzebowałam zwizualizowac sobie postacie, które mogą się przydać w moim "skrypcie serialu" by było mi łatwiej pisac :) A co do urody elfek - nie wiem, jak w innych swiatach fantasy, ale elfki u Tolkiena z pewnością nie miały zbyt zmysłowego typu urody :D Myslałam o tym dopasowywaniu postaci do twarzy ( przeszukujac na chybil trafil filmweb ogladałam obsady i dobierałam z nich twarze typu - hm, ten jakby pasuje na Oromego, a ten na Farazona itp) w ten sposób - skoro np w filmie Jacksona jakas postac (np. Thranduil) wyglada w jakis sposob to należało dobrać jego ojca, tak aby przypominali rodzinę, zaś jego żonę w taki sposob, by dało sie uznać że Thranduil i żona są podobni do swego syna Legolasa :) Poza tym trzeba bylo obmyslić grupowe podobienstwo np tych 3 klanów hobbitów, bo każdy z nich wygladał troche inaczej bo mieszkali w troche innym regionie i klimacie, ale nie za daleko od siebie - Harfootowie byli zwykle najgrubsi i najniższi, Stoorowie najniższi ale nie grubi, tylko drobni, a Fallohidowie najwyższi i smuklejsi. Moze dlatego że zamieszkując lasy byli łowcami i zbieraczami a to sie pewnie przeklada na lepsze odżywienie a wiec wyższy wzrost i siłę. Mieli po prostu wiecej białka, ale i wiecej ruchu od osiadłych rolników i rybaków. osiadli rybacy i rolnicy to Stoorowie, ktorzy osiedlali sie w norkach budowanych nad rzekami i jeziorkami. rozlewiskami wielkiej rzeki. Zaś pasterze Harfootowie musieli mieć siłę do hodowli (oporządzanie zwierząt), i do rzemiosła, którego nauczyli sie od krasnoludów (kowalstwo), ale nadal nie potrzebowali dalekiego wedrowania po lasach w poszukiwaniu zdobyczy :)
To, co zrobiono Władcy Pierścieni przez idiotyczną poprawność polityczną jest swietkoradztwem! Obrzydliwa próba wmawiana ludziom rzeczy, które nie powinny mieć miejsca! Czarnoskóry elf??!! Jprd. Tolkien przewraca się w trumnie!!!
A mogło być tak pięknie :( Mogło być tajemniczo i mistycznie, jak w "Ekskaliburze" Boormana i w "Merlinie" (1996), mogło być epicko i majestatycznie, jak w Prologach do starej trylogii PJ, mogło być mrocznie, brutalnie i intrygancko, jak w GoT, mogło być wiarygodnie od strony budowy postaci, jak w dziejach Aldariona i Erendis (romans, małżeństwo i rozpad małżenstwa), i mogło być poetycko, jak w scenach wyplyniecia Drużyny z Lorien w filmie :) To wszystko mogło tam być. :(