PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 196 tys. ocen
7,0 10 1 195737
5,4 50 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

1 odcinek

ocenił(a) serial na 5

Rzeź w Blaviken mistrzowska, całość klimatyczna, Heniek bardzo dobry.

ocenił(a) serial na 9
piciu6

Jestem po 6 odcinku. Dla mnie rewelacja. Jestem fanem Wiedźmin zarówno ekranizacji jak i PC. Serial zrobiony jak dla mnie bardzo dobrze,zero nudy, caly czas coś się dzieje. 9/10

djdyzio_djdyzio

może krótka opinia o smoku ? Nie chcę robić maratonu Wiedźmina w 1 dzień ale ciekawi mnie jak wypadł villentretenmerth

ocenił(a) serial na 3
Jakasakatakamaka

Smok jest w porządku . Tylko szkoda , że tak go krótko widać

ocenił(a) serial na 1
michalkuc1993

Smok to dno w naszym Polskim lepszy tak większość już pisze :)

Jakasakatakamaka

Mnie zawiódł Sir Eyck z Denesle i brak jego nabożnych tekstów. Smok był ok.

ocenił(a) serial na 7
Jakasakatakamaka

To tylko moja opinia, ale przy całej wspaniałości serialu (dialogi, aktorzy, humor) smok wyszedł... Okropnie :/

ocenił(a) serial na 2
Jakasakatakamaka

Smoka jest tyle co kot napłakał. A cała wyprawa do bani - nudna, bez polotu - w polskiej wersji było 3 x lepiej.

djdyzio_djdyzio

cały czas to się dzieje u mnie w pracy, a w tym filmie podejrzewam że tylko magia, czary i przemoc

ocenił(a) serial na 9
djdyzio_djdyzio

yep:) dokładnie

ocenił(a) serial na 8
piciu6

Bardzo słabe efekty specjalne

piskorX

nie oglądałem, ale sądzę że skoro korzystali z C-64 to szału nie ma

ocenił(a) serial na 9
piskorX

A gdzie chciałeś i jakie efekty magia zrobiona jest dobrze, potwory też, a poza tym
Wiedźmin to historia o nastroju "bród i smród średniowiecza" na mój gust jest wręcz czasami zbyt upiększony i efekciarski.

ocenił(a) serial na 4
RaveN90

NO nie wiem. Złoty smok był dosyć paskudny.

ocenił(a) serial na 9
vivisco

To zależy o czym mówimy jako efekt specjalny jest ok zachowuje się jak smok, zieje jak smok i ma skórę jak smok
co do wizji graficznej, to się zgodzę, niestety grafik chyba uznał, że smoki są spokrewnione z kurami, bo na pierwszy rzut oka tak mi wygląda jego sylwetka XD

ocenił(a) serial na 8
piciu6

Mam wrażenie, że osoby, który nie czytały książek mogą mieć poczucie, że fabuła jest strasznie zagmatwana... jakoś wszystko dzieje się strasznie szybko. Jestem dopiero po trzecim odcinku, ale hmm mam mieszane uczucia jeśli chodzi właśnie o fabułę. Książki czytałam lata temu, z 10 lat jakieś i mam teraz ochotę do nich wrócić, żeby sprawdzić czego zapomniałam a co jest nowością. Poza tym ok, obsada na razie daje radę. Wbrew powszechnej opinii, Triss moim zdaniem jest bardzo dobrze dobrana, tak właśnie sobie ją wyobrażałam czytając sagę - kręcone, gęste brązowe włosy. Zobaczymy co będzie dalej...

Cherlindrea

A ja jeszcze się powstrzymuję przed obejrzeniem, czytam co o filmie piszecie. To jak tantryczny seks, hehe. Przedłużam przyjemność z nieoglądania czekając na pierwsze odcinki :-)

Loco_Mario_PL

Gdyby odrzucić materiał źródłowy czyli książki Sapka to może by uszło, ale to jest dramat. Miałem dać 5-6, ale daję 4, przekombinowali, dali wątki z dupy. Seks Yen z Istreddem i jakaś iluzja obserwujących ich ludzi. To jest dramat i ludzie dają za to 10. Jprdl nie będzie dobrych filmów i seriali kiedy widz niczego już nie wymaga.

BlackPiterback

Jak ktoś śmie lubić coś czego ja nienawidzę, nie? Naprawdę chcesz wymagającego kina w wiedźminie?

ocenił(a) serial na 9
BlackPiterback

musisz być dziewicą i do tego bez ubytków na zdrowiu by tego nie rozumieć

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Cherlindrea

Ta czytałaś. Chyba okładkę :D

ocenił(a) serial na 8
BlackPiterback

Haha i to nawet kilkukrotnie tę okładkę czytałam :) A spieranie się czy kasztanowe włosy bardziej wchodzą w rudy, czy średni brąz czy ciemniejszy brąz to już kwestia mniej istotna. Dobranie aktorki do Triss mi się podoba i tyle.

ocenił(a) serial na 5
Cherlindrea

Złocisto kasztanowe, to chyba bliskie rudego filmowa Triss miała czarne włosy i jest bezkonkurencyjna w obec Yennefer

ocenił(a) serial na 9
BlackPiterback

Cherlindrea ma rację aktorka jest dobrana nieźle i dobrze oddaje charakter Triss, niestety ma manierę marszczenia czoła przez to wygląda starzej niż powinna, jej fryzura jest spoko, mi natomiast przeszkadza tylko to,że Yen powinna mieć burzę czarnych loków a Triss tylko rozpuszczone kasztanowe, a tu poza kolorem to jest na odwrót.

I Tak wypada lepiej niż ten rudzielec z bułkami na głowie z gier

Cherlindrea

To ja ją sobie wyobrażałem całkiem inaczej wygląda tu paskudnie i jak mówi szczęka otwiera jakby śpiewała z przepony. Aktorka nie ma żadnego zaplecza filmowego za sobą oprócz podrzędnej roli w Harrym Potterze gdzie jej w ogóle nie pamiętam. Gorszej aktorki dobrać nie mogli. Triss powinna być piękna mieć jasną cerę piegi włosów brązowych nie miała tylko kasztan jak już wpadający pod rudy kolor.

Beven

Nie graj tyle w gry.

ocenił(a) serial na 5
Cherlindrea

Może być, bo wprowadzenie jest dosyć gwałtowne i od razu na bagna :) ale moje dziecko nie czytało i nie miało problemu ze skumaniem sekwencji, ale to inteligentne stworzenie :) Odrębną kwestia jest że ona nie przepada za fantasy :D

ocenił(a) serial na 3
Cherlindrea

Tris akurat jest beznadziejna - gra jak w soap opera; tembr głosu, marszczenie czoła, nijakość, zbyt zaawansowany wiek... największa porażka w obsadzie.

ocenił(a) serial na 8
krzaki69

Zaawansowany wiek? Aktorka ma ledwie 27 lat.

Nekros97

Ale wygląda na 45. Aktorka tragicznie dobrana. Za to Tissaia klasa.

ocenił(a) serial na 1
Nekros97

W książkach i grach wyglądała na 18, więc jest o 9 lat za stara.

ocenił(a) serial na 7
Cherlindrea

Mi się wydaje że zagranicą to z tego nic nie zrozumieją.Chcieli uprościć, a i tak zakręcili tak że jak ktoś nie zna tematu to sie raczej nie odnajdzie...

Decyzja_DVD

Ta, bo za granicą nie czytali książek o Wiedźminie.

piciu6

OJ tak, tą sceną mnie kupili. Latające kończyny, bezwzględny wiedźmin (Vladimir Furdik porządnie to przygotował) - to jest to! Mocny pierwszy odcinek, oczywiście nie mówię, że idealny (cgi jakie można by się spodziewać po pierwszym sezonie). Przede wszystkim czuć ten klimat! Również bardzo dobra ścieżka dźwiękowa.

ocenił(a) serial na 3
piciu6

Pierwszy odcinek był tragiczny :/ Henry gra jakby ktoś mu kołek w tyłek wsadził i co chwilę te jego "warknięcia", jestem bardzo, bardzo zawiedziona, już Żebrowski grał Geralta o niebo lepiej.
Wyrzucili na serial furmankę kasy a tego w ogóle nie widać.. fabuła słaba, gra aktorska słaba a efekty.. bardzo słabe.. niestety "Gra o Tron" to to nie jest..

droida

Zje#bali. HBO podejrzewam zaczęło by spokojnie, od opowiadań, widz by powoli wchodził do świata. A w późniejszych sezonach bitwy, epickość. Niestety słabe castingi, słaby scenariusz, efekty.

droida

bo to jest Geralt - słynny metalowiec z Rivii, jest wokalistą i stąd ten ochrypły głos

droida

to był kołek osinowy

ocenił(a) serial na 7
droida

Może i Żebrowski to nie jest,ani 'Gra o tron',aczkolwiek jak dla mnie,jestem świezo po 1 odcinku,jest super,jestem bardzo miło zaskoczony tym serialem,co do gry aktorów to zawsze może byc lepiej,ale i tak pomijam ten szczegół. Bo jak mnie wciaga jakis film czy serial,to go ogladam do końca,nie ma bata!

ocenił(a) serial na 3
marler78

Cavil Żebrowskiemu urwał łeb, zeżarł i wysrał...

ocenił(a) serial na 7
krzaki69

Brawo,jestem pod wrażeniem

ocenił(a) serial na 7
krzaki69

Żebyśmy sie do końca zrozumieli,Cavil jako Geralt,to dla mnie strzał w 10-tkę

ocenił(a) serial na 5
krzaki69

Moim zdaniem gdyby Żebrowski dostał lepsze smoki i potwory powalił by Supermena na łopatki. Nie mówię że nowy aktor jest bardzo zły, ale do mnie nie przemawia, z resztą jak większość obsady ( Siri jest akurat ok) Myślę że za bardzo czekałam na to, że polski hit stanie się hitem międzynarodowym. Niestety budżet był wyrazie niższy niż przy innych produkcjach. Spodziewałam się czegoś w stylu GOT a dostałam ciepłe kluchy

Karina_kaszmir

Ptzecież to właśnie Ciri wygląda jak Czesia z Klanu:)

ocenił(a) serial na 7
krzaki69

a jak komuś nie pasuje to zawsze może sobie obejrzeć z dubbingiem i będzie miał hybryde ...... a wersja z dubbingiem całkiem całkiem IMAO

marler78

Jak dla mnie Cavill wypadł lepiej niż Żebrowski.

droida

Aktorzy to totalne drewno, jeszcze Geralt się ratuje bo oryginalnie jest z gruba ciosany ale reszta tych murzynów...

ocenił(a) serial na 7
droida

dokladnie , zgadzam sie w calej rozciaglosci .

droida

Bo Geralt w książce był drewniany. Taki trochę przymuł. Cavill świetnie dozwierciedla charakter tej postaci.

dziadol_fw

Może dlatego, że jako jedyny przeczytał całą sage xD