Hej, oglądam co jakiś czas ten serial na tvp i tam trwa on ok godziny, nie wiem czy to kwestia tego, że
uzmysłowiłam to sobie przy późniejszych odcinkach, może, od któregoś momentu wszystkie są krótsze czy
coś, bo normalnie powinny trwać 1h30, czy ktoś coś wie na ten temat? Czasami tam jest taki bajzel fabularny,
że zaczęłam sie zastanawiać czy to nie kwestia skracania może?
TVP podzieliła 1,5 godzinne odcinki na dwie części. Dlatego pierwszy sezon będzie liczył aż 48 odcinków, a nie 24. Jeśli chodzi o bajzel fabularny ( nie dostrzegam), to może to być efekt treści jaką dostarczyła tvp Turcja( wersja oryginalna rożni się nieznacznie od wersji na sprzedaż do innych krajów)
O, dobrze wiedzieć, to by tłumaczyło dlaczego tak szybko nadrobiłam braki w odcinkach :) przy 5 fabuła tak się rozwinęła, że obawiałam się jakichś machlojek w toku serialu, bo wersję tvp znam od 12 odcinka.
Oj bajzlu trochę jest, chociaż objawia się on przede wszystkim w kreacji świata przedstawionego i czasem zbyt pobieżnej prezentacji postaci ;)
Oryginalne odcinki powinny trwać 1,5h, a TVP dzieli każdy jeden na dwa, żeby były po 45 min. Jednak odcinki tureckie bywają i dłuższe - trwają po 1h 40min lub 1h 50min, a TVP dzieli i skraca, żeby ostatecznie dalej było po 45 min. Stąd ten bajzel fabularny...
O widzisz. No to się już wyjaśniło dlaczego jak oglądam serial z teściową to bywają momenty, że ona pyta mnie kto to, ja pytam ją, a na końcu stwierdzamy, że wszyscy tacy podobni więc można czegoś nie załapać w fabule. ;-) Gdzie można obejrzeć pierwsze odcinki? Bo zaczęłam od momentu pobicia Hurem więc chyba kilka odcinków mi przepadło.
Nie ucinają tak dużo. Zaledwie kilka razy, w trzech odcinkach jeśli dobrze policzyłam. I odcinki mają więcej niż 45 minut. Nawet większość ma 50 minut i są ponad. Ale tak, kilka scen jest uciętych, o czym pisała sama tłumaczka serialu na Facebooku. Na szczęście mało takich przypadków - póki co. Łatwo wyłapuję co jest ucięte, bo oglądałam serial w całości, a pierwszy sezon patrzę po raz 3. Nie okroili serialu bardzo - na szczęście! Ale i tak to barbarzyństwo :/
A czy wiadomo coś na temat tego, ile odcinków zakupiła TVP? Byłoby szkoda, gdyby wstrzymali emisję po 1 sezonie.
Dziewczyny, powiedzcie proszę kto komu poderżną gardło w ostatnim odcinku i co się dzieje z 2 żoną sułtana, Güfem (czy Gülfem), bo widzę, że pojawia się w obsadzie.
Służka Sułtanki Matki, Sadyka, poderżnęła gardło swojej współlokatorce Ayşe. Podejrzenie padło na Hürrem, ponieważ przy świadkach pokłóciła się z Ayşe i groziła jej śmiercią.
A co do Gülfem to przebywa cały czas przy sułtance Hatice, jako jej powiernica i pośredniczka między nią a Ibrahimem.
Taka ogólna zasada: Hurrem ostatecznie zawsze ma to, czego chce:)
http://data1.whicdn.com/images/142155884/large.gif
http://data2.whicdn.com/images/142156404/large.gif