Poprzednia część wątku (znajdziecie tam linki do wcześniejszych części): http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+-+r%C3%B3%C5%BCne+w%C4%85tki+i+postacie+%28sezony+1-+4%29+cz.+7,2648083?pa ge=13
Można natknąć się na spoilery jednak watro przeczytać zanim po raz setny zada się to samo pytanie:
Co się stało z Gulnihal?
– Została wydana za mąż. Scena ta została przez TVP wycięta.
Co się stało z Bali Beyem i Aybige?
– Bali Bey wyjechał w rodzinne strony, wróci do stolicy jakiś czas po śmierci Ibrahima. Aybige wróciła na Krym. Scena ta została przez TVP wycięta.
Jak to było faktycznie z Firuze?
– Firuze należała do wrogiej dynastii Safawidów. Jej prawdziwe imię to Humeyra, prawdopodobnie była szpiegiem Tahmaspa. Jej wątek jest jednak bardzo niejasny.
W którym odcinku umiera Ibrahim?
– 82 według oryginalnej numeracji. (Oryginalna numeracja to numeracja turecka. W Polsce odcinki te dzielone są na 2 albo 3 części więc numeracja jest inna a polskich odcinków jest więcej niż tych w oryginale)
Co stało się z córką Ibrahima – Kader/Esmanur po jego śmierci?
– Nasuh Effendi zaraz po śmierci Ibrahima odesłał dziewczynkę do rodziny jej ojca ponieważ tam byłaby najbardziej bezpieczna.
Czy Sulejman, poza Hurrem, będzie miał jeszcze jakieś inne kobiety?
– Tak, w 4 sezonie sułtan będzie z Walerią, która urodzi mu córkę Raziye (historycznie tak miała na imię córka Mahidevran). Waleria przybędzie do pałacu razem z Nurbanu i zostanie podesłana sułtanowi przez Sułtankę Fatmę – siostrę Sulejmana. (Opierałam się tutaj na odpowiedziach użytkowników, którzy już ten moment w serialu widzieli)
Na co umarła Hurrem?
– Nie wiadomo na co chorowała i na co umarła, Wiemy tyle, że zmarła dosyć niespodziewanie, a wszystkie teorie na temat jej śmierci są jedynie przypuszczeniami (np. to, że została otruta).W serialu było pokazane, że na jej ciele pojawiły się jakieś wybroczyny związane z jej chorobą. (odpowiedź użytkowniczki isabella95)
Dlaczego Mustafa nie mógł poślubić Heleny?
– Helena była wolną kobietą. Z racji tego, że książę zabrał dziewczynę do swojego haremu jej rodzice, jako wolni ludzie, mieli prawo zażądać ślubu z Mustafą – tak też zrobili. Były dwa wyjścia: książę musiałby się na ów ślub zgodzić lub Helena musiałaby opuścić harem. W innym przypadku rodzina dziewczyny miała prawo poskarżyć się sędziemu. Mahidevran oraz Sulejman (bardziej jest tu nacisk na Sulejmana) nie chcieli zgodzić się na małżeństwo ponieważ Helena była chłopką i jak wiadomo Mustafie, jako księciu, nie przystało żenić się z ”taką kobietą”. Z tego względu Mustafa po rozmowie z Ibrahimem postanowił odesłać dziewczynę z haremu.
Dodatkowo różne inne informacje pozbierane z forum:
– Mehmed podczas pojedynku ze sługą zostanie zraniony, umrze gdy jego rana zostanie zatruta, co doprowadzi do zakażenia.
– Mustafa umrze poprzez uduszenie na zlecenie sułtana, Dżihangir z żalu za Mustafą przestanie jeść co doprowadzi do jego choroby.
– Bejezyd razem ze swoimi dziećmi zostanie uduszony na rozkaz Sulejmana, ale wszystkiemu przewodzi Selim.
– Mustafa będzie z Mihrunisą, lecz wcześniej będzie jeszcze miał córkę ze związku z konkubiną Ayşą -Nergisşah Sultan.
– Bajazyd weźmie ślub z Huricihan, lecz ta umrze od uderzenia w głowę (chyba świecznikiem) przez Nurbanu. Będzie miał również dzieci z Defne Sultan, która będzie matką jego dzieci.
– Selim będzie z Nurbanu, z któa będzie miał trzy dziewczynki i syna Murada, lecz w międzyczasie sypiać będzie z wieloma nałożnicami.
– Dżihangir będzie miał przygodę z jedną nałożnicą, ale niezbyt to się dobrze dla niego skończy, będzie podkochiwał się w Huricihan.
– Mehmed ożeni się z Esmehan Sultan.
– Osman, syn Ibrahima i Hatice, umrze za młodu
– Ze „starych” bohaterów do samego końca serialu przy życiu pozostaną Mahidevran i Sumbul Aga. Mihrimah także przeżyje ojca, po jego śmierci opuści pałac. W ostatnich odcinkach możemy także zobaczyć Gulfem oraz oczywiście Sulejmana.
Dla zainteresowanych odcinek 91 już przetłumaczony.
https://www.facebook.com/pages/Tureckie-seriale/796245967088179?fref=ts
Świetna scena pokazująca jak bardzo wierni Mustafie byli janczarzy: https://www.youtube.com/watch?v=0AqVVXos4y0
W skrócie. Teoretycznie Sulejman skazał Ali Agę na śmierć za incydent jaki miał miejsce między nim a Rustemem. Praktycznie natomiast jego śmierć miała być karą dla Mustafy za przyjazd do stolicy bez pozwolenia sułtana, spotkanie z Barbarossą i Ali Agą.
Nie jestem w stanie przetłumaczyć co dokładnie mówi Ali jednak chodzi o to, że nie kwestionuje decyzji sułtana, jest pogodzony z losem jednak oni (janczarzy) byli i zawsze będą lojalni w stosunku do Mustafy.
Ali Aga:W imię Boga!Allah,Allah!Mój umysł jest czysty,mój oddech jest czysty.Krwawy miecz...Wiele
głów zostało odciętych w tym miejscu,nikt z nas tego nie kwestionuje.Niech tak będzie!Niech tak będzie!
Nasze cierpienie i nasze miecze będą wielką stratą dla naszych wrogów.Nasza lojalność jest czysta wobec
księcia Mustafy.Za różanym zapachem naszego Proroka Mahometa,dla jego niebiańskiego blasku.Dla naszego
duchowego przewodnika Alego,za naszego sułtana Hajiego Bektasha Veliego.Powiedzmy (okrzyk)...
Jak mnie denerwuje w 4 sezonie Nurbanu, normalnie co za sucz :////az we mnie się gotuje jak ją widzę :////
Ja nie lubiłem Nurbanu, jak oglądałem urywki niektórych scen (np. ostatnią rozmowę z Hurrem czy śmierć Defne). Ale jak oglądam jej historię od początku, muszę przyznać, że rozumiem ją i jej postępowanie.
92 odcinek już przetłumaczony.
https://www.facebook.com/pages/Tureckie-seriale/796245967088179?fref=nf
Zauwazylam cos ciekawego ogladajac powtorki (co prawda troche po lebkach, wiec jestem ciekawa czy moje obserwacje sa prawdziwe), mianowcie, czy to jest mozliwe, ze dziecko Ibrahima i Hatice zabila Hurrem? Oczywiscie niechcacy, ale rzucilo mi sie w oczy, ze kilka razy pokazane bylo w slow motion jak Pasza glaszcze dziecko po glowie i jezeli juz wtedy mial zatruty dziennik, to wynikaloby z tego, ze ich syn mogl umrzec z tego wlasnie powodu. Co myslicie, hmm? ;>
To jest tak zagmatwane jak zniknięcie księżniczki Izabelli, nie wiadomo czy rzeczywiście została utopiona i wrzucona do Bosforu czy wyjechała
Synek Ibrahima i Hatice na pewno rozchorował się od tej trucizny, przecież nawet gorączkował, być może był osłabiony i jego śmierć mogła wcale nie być spowodowana tym, że Hatice go przydusiła przy karmieniu, kiedy zasnęła, lecz właśnie działaniem tej trucizny. A czy niechcący, to można się spierać - jeśli ktoś podrzuca zatruty przedmiot do domu, w którym jest noworodek, to chyba powinien liczyć się z konsekwencjami.
A co do Izabell, to oczywiste jest, że skończyła w worku w Bosforze, bez dwóch zdań. Niektórym potrzeba łopatologii, żeby coś do nich dotarło....Sułtan tylko ściemnił, że pojechała do klasztoru, czyli taka miała być "oficjalna" wersja, bo on doskonale wiedział, co się z nią stało i KOGO musiałby za to ukarać. Jego słowa o wyjątkowo spokojnych dziś wodach Bosforu są bardzo znamienne - pokazał, że WIE.
Trzeba umieć czytać między wierszami a nie tylko czekać na łopatologię, jak niektórzy.
No raczej nie ma wątpliwości, że została utopiona, lecz po co te słowa o tym klasztorze, chyba rzeczywiście była tylko zabawką dla sułtana
Z tego, co pamiętam, dziecko Ibrahima i Hatice rzeczywiście zachorowało pod wpływem trucizny, ale potem mu się polepszyło, więc można wywnioskować, że to Hatice przygniotła swojego syna.
To dziecko było zatrute, jednak bezpośrednim powodem śmierci było uduszenie (podczas karmienia).
Gdyby Hatice nie udusiła tego dziecka to i tak by zmarło pod wpływem trucizny.
Mógłby ktoś coś więcej napisać o tym jak skończy się ten wątek kiedy Hurrem pożycza złoto od żydówki, które zostaje zrabowane?
Stanie się tak poprzez intrygę Sah i Hatice wobec Hurrem.Ruda będzie zmuszona pożyczyć pieniądze od lichwiarki.
Jednakże wszystkie zostaną zwrócone i dług uregulowany lecz w czasie drogi kiedy pieniądze znajdować się będą w
powozie zostanie on obrabowany,a pieniądze ukradzione przez Sah,która przejmie wszystkie papiery i dokumenty
zawierające to,iż Hurrem pożyczyła i nie oddala tej kwoty.Ruda będzie niesamowicie wściekła i w momencie kiedy
Sah pojedzie do Sulejmana aby przedstawić mu wszystkie dokumenty i dowody,rozkaże napaść na powóz i przejąć je.
Sułtanka Sah poda sprawcom podrobione papiery,a prawdziwe przekaże Sułtanowi i opowie o napadzie na nią.Sulejman
będzie pełen gniewu wobec Hurrem przez co przestanie jej ufać. Skutkiem tego będzie wygnanie jej do Edirne.Hurrem
jednak nie zagrzeje tam zbyt długo.Wybuchnie epidemia i Sulejman rozkaże wysłać Hurrem do drugiego pałacu,ponieważ
będzie się bał aby sama się nie zaraziła,lecz Hurrem odmówi i postawi się tej decyzji.Sulejman uda się do pałacu w,którym
przbywa Sułtanka i wytłumaczą sobie zaistniałą sprawę,następnie pogodzą się.Hurrem spędzi na wygnaniu 2 odcinki (według
numeracji tureckiej).
Pominęłaś kilka spraw ;)
Hurrem pożyczyła piebiądze od lichwiarki Racheli. Sumbul miał przewieźć pieniądze do pałacu jednak powóz został napadnięty przez ludzi Sah a piebiądze zabrane. Ruda była zmuszona pożyczyć pieniądze po raz drugi jednak Rachela oznajmiła jej (na rozjaz Sah), że nie dysponuje tak wielką sumą pieniędzy i poleciła Hurrem zaciągnąć dług u pewnej weneckiej szlachcianki. Wenecjanka i Hurrem podpisały dokument (dowód tejże pożyczki), który miał wrócić do rudej w momencie spłaty długu. Hurrem uregulowała dług a wenecjanka miała odesłać jej tenże dokument, który jednak zostaje przejęty przez Sah. W tym samym czasie Sulejman toczył wojnę z WENECJANAMI, więc robienie z nimi jakichkolwiek interesów (tym bardziej przez sułtańską żonę) było niedopuszczalne.
Po powrocie z wojny Sulej zatrzymał się w Edirne. Sah pojechała więc do niego by przedstawić mu dokument dowodu "zdrady" (w sensie politycznym) Hurrem. Ruda zleci napad na powóz którym podróżowały Sah i Gulfem w celu odzyskania dokumentu. Sah jednak przewidziała działania Hurrem i oddała zbójom fałszywy dokument. Oryginalny natomiast pokazała sułtanowi. Do tego opowiedziała mu o napadzie zleconym przez rudą. W ostateczności Hurrem do wszystkiego się przyzna a sułtan odeśle ją do Edirne.
A wenecka szlachcianka (signora Porzia) była kuzynką Andrei Grittiego, ówczesnego doży Wenecji, która podczas wojny z koalicją katolicką zaatakowała tureckie okręty, pomimo podpisanego wcześniej traktatu o przyjaźni.
93 odcinek już dostępny dla zainteresowanych ; )
https://www.facebook.com/pages/Tureckie-seriale/796245967088179?fref=nf
Na stronie "Tureckie seriale" dostępne również przetłumaczone odcinki zza kulis.
https://www.youtube.com/watch?v=N4SIRumOkzo
Jak Hurrem wróci z porwania to Sah już nie będzie, bo będzie "spalona" u sułtana
Zniszczy ją Mihrimah. Sah wysłała do jej pałacu szpiega (w postaci Emine Hatun, mamki Humasah Sultan). Pod nieobecność Hurrem, Mihrimah (mieszkająca w tym czasie w seraju) zauważyła bałagan w swoich dokumentach (i chyba brak jednego listu od Rustema). Wykryła, kim jest zdrajca, po czym kazała jej spisać zeznanie. Na koniec zaprosiła Sah na kolację, podczas której postawiła jej ultimatum: albo na zawsze opuści stolicę (i część swego majątku przekaże na rzecz fundacji Hurrem), albo ona wyśle zeznanie Emine Hatun do sułtana i potwierdzi je swoją pieczęcią, a także oskarży ją o wysłanie do pałacu Nigar. Sah wybrała pierwszą opcję, gdyż była kobietą dumną i nie chciała być wygnana przez sułtana (przeniosła się do klasztoru, który wcześniej finansowała). Na pożegnanie Sah powiedziała Mihrimah, że nie jest podobna do matki (wbrew temu, co mówią), lecz jest samą Hurrem. Emine Hatun skończyła życie w Bosforze.
Hurrem mogła liczyć na swoją jedyną córkę. Była niechcianym dzieckiem, a Hurrem zdecydowanie najwięcej w życiu zyskała dzięki Mihrimah, przez którą manipulowała sułtana i którą Sulejman najbardziej kochał ze swoich dzieci
Bardzo lubię zachowanie Mihrimah - zawsze broni matki (zwłaszcza przed sułtankami), nie zraziła się do niej nawet po wymuszonym ślubie. Ktoś kiedyś napisał na tym forum, że Mihrimah była niegrzeczna wobec ciotek - ona po prostu przedkładała miłość do matki nad kurtuazję czy dworskie maniery.
Ja odniosłam wrażenie, że pod nieobecność Meryem/Hurrem, Mihrimah przejęła jej wątek ;))
W tych odcinkach Hurrem mnie tak wkurza ze patrzeć na jej miny nie mogę.... wyszczuplała bardzo i odstają jej uszy :) ale na pociechę jest Bali Bey i oczywiście widać nieobecność Ibrasia, ale Sah go godnie zastępuje, uwielbiam ją, jak i Fatę która pojawi się w 4 sezonie :)
Tak, obie sułtanki są bardzo specyficzne. Sah to taki typowy czarny charakter a Fatma to kobieta wyzwolona...jak na tamte czasy oczywiście ;)
Odniosłam wrażenie, że w 4 sezonie mentalność postaci zmienia się na bardziej współczesną. Według mnie jest to duży minus dla serialu.
Fatma* nie zauważyłam pomyłki :) Faktycznie fajne obie, godnie zastąpiły Hatice i Mahi w intrygach :)
Gdyby nie Sah, to Hatice dużo by nie zrobiła sama... Już nie mogę jej oglądać i czekam aż wątek Hatidże się zakończy, tak mnie irytuje :P
Nigdy nie lubilam hatice nieporadna infantylna glupia kobieta ktora jedyne co ma do powiedzenia to ze jest z rodu osmanow juz pomine jej pseudo intrygi ktore probowala powstrzymywac sah a i tak hurrem pobila hatice zrobila z niej psycholke a na koncu opieprzyl ja sultan albo ten cyrk ze zlotem ibrahima i te jej histeryczno depresyjne stany ,zdominowana przez kazdego najpierw przez matke pozniej ibrahima na koncu przez sah mozna ją tlumaczyc tym ze byla chowana pod kloszem tylko ze to dotyczylo kazdej kobiety np. Mihrimah, Sah czy valide one tez zyly wg nakazow i zakazow i jakos ogarnialy swoje sprawy
Najsmieszniejszy byl zwiazek ibrahima i hatice ( tak wiem rodem z harlequina) zawsze mnie rozwalalo jak ibrahim mowil o muzyce , sztuce , wyprawach wojennych gral na skrzypcach .. Na koncu pytal hatice co robila dzisiejszego dnia a ona z pokerowa twarza mowila ze spała bo zmeczyla sie spacerem po ogrodzie :| myslalam ze sultanki odebraly solidne wyksztalcenie maja jakies pasje sa ciekawe swiata najwidoczniej hatice wystarczalo to ze urodzila sie w odpowiedniej rodzinie, i marnowala radośnie tlen w przerwach na płakanie i banie sie rzeźb z ogrodu
Ja często zastanawiam się, co robiły te kobiety całymi dniami. Mahidevran w Manisie przez pół 3 sezonu odwiedzala ta Gabriela a poza tym nikt. Co ona robiła? Gulfem też nic, jedynie przyjeżdżała do Hatice a poza tym to zmuła totalna.
Valide zajmowala sie haremem i dbala o 'porzadek' w palacu mahidrevan wychowywala syna budowala studnie gdzies tam :-) hurrem zajmowala sie dziecmi szczegolnie chorym cihangirem i mehmetem ktorego chciala posadzic na tronie, intrygami miala vakf ( czy jak to sie nazywa) budowala meczet mieszala sie do polityki , a hatice? Nawet dziecmi zajmowala sie glownie sluzba ona albo plakala albo czekala na ibrahima ktory i tak nie mial o czym z nia rozmawiac
Uczyła się grać na skrzypcach. To zajmuje dużo czasu i nie jest zbyt łatwe. Co do dzieci to fakt, rzadko się nimi zajmuje
Z tego co wiem dziewczyny z haremu tez mialy lekcje muzyki i szlo im o wiele lepiej np firuze grala na harfie czy podobnym instrumencie ale ok niech bedzie przez cale zycie hatice nauczyla sie jednej maledii na skrzypcach dobre i to :-)
To prawda, ona rzeczywiście prawie nic nie robiła. Długo się zastanawiałem, zanim te skrzypce przyszły mi do głowy:-P
Ps Muszę przyznać, że lubię Twoją ironię. Prawie się poplakalem ze śmiechu. :-)
Przypomnialam sobie!! Hatice wyhaftowala jeszcze hustke dla ibrahima to juz 2 rzeczy ktorych dokonala w swoim fascynujacym zyciu
Tak, z Hatice nigdy nie było nic pewnego. Jednego dnia była miła dla Hurrem, potem jedno słówko powiedziała i już ją "księżniczka" znienawidziła. Widoczne to było podczas afery z pozorowanym zamachem na Valide Sultan. Wszystkie dowody świadczyły przeciwko Mahidevran, ale Hatice zupełnie to zlekceważyła i oparła się (o ile dobrze pamiętam) na liście od Ibrahima. Moim zdaniem ona była jak chorągiewka, nie miała się na czym oprzeć, jak zabrakło Ibrahima (można powiedzieć, że rzeczywiście kochała go, co prawda dość specyficznie, bo z jednej strony poniżając jego, a z drugiej pozwalając mu poniżać siebie). Sah jest na przykład bardzo religijna (ciągle finansuje klasztory, a Esmahan powiedziała, że przy niej nie może opuścić lekcji religii), Fatma osią swojego życia uczyniła rozpustę, Hurrem i Mahidevran myślą przede wszystkim o władzy i dzieciach (co jest akurat silnie powiązane), Hurrem jeszcze kocha sułtana.
Najlepsze jest to, że Hatice nigdy nic nie robi, tylko płacze i wszyscy zawsze jej mówią, że ma odpoczywać, jeść, odpoczywać, pić, odpoczywać, spać... xD
Jak człowiek nie ma głowy do intryg, to w haremie nie ma się chyba czym zająć.
Tureckie seriale jednak nas nie opuszczą ; )
http://www.press.pl/m/newsy/telewizja/pokaz/49566,Po-sukcesie-Wspanialego-stulec ia-TVP-stawia-na-kolejne-tureckie-seriale-_wideo_
nooo i pięknie :) I jeszcze na tv Puls leci "Sezon na miłość" , a od 13 sierpnia "Kontrakt na miłość" także pozostaniemy w Turcji na dłużej :)
Ciekawe czy w Polsce zostanie wyemitowany serial o Kosem...oczywiście nie liczę, że będzie to miało miejsce w tym roku ale kiedyś ;))
ja tam już chyba nie będę oglądać żadnych seriali tureckich wogule to nie mój gatunek i zrobiłam wyjątek tylko dla Wspaniałego Stulecia no żebym ja oglądała serial po ukraińsku,rosyjsku trochę po czesku nawet to jakaś masakra mój mąż nawet był w szoku że ten serial mnie tak wciągnął ale naprawdę serial zarąbisty teraz jak już obejrzałam całość to oglądam już seriale z gatunku grozy i czekam oczywiście na wrzesień na dalszy ciąg Wspaniałego Stulecia,oglądam też z napisami pl co podaje link Izabella95