PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15776
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Poprzednia część wątku (znajdziecie tam linki do wcześniejszych części): http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+-+r%C3%B3%C5%BCne+w%C4%85tki+i+postacie+%28sezony+1-+4%29+cz.+7,2648083?pa ge=13

Można natknąć się na spoilery jednak watro przeczytać zanim po raz setny zada się to samo pytanie:

Co się stało z Gulnihal?
– Została wydana za mąż. Scena ta została przez TVP wycięta.

Co się stało z Bali Beyem i Aybige?
– Bali Bey wyjechał w rodzinne strony, wróci do stolicy jakiś czas po śmierci Ibrahima. Aybige wróciła na Krym. Scena ta została przez TVP wycięta.

Jak to było faktycznie z Firuze?
– Firuze należała do wrogiej dynastii Safawidów. Jej prawdziwe imię to Humeyra, prawdopodobnie była szpiegiem Tahmaspa. Jej wątek jest jednak bardzo niejasny.

W którym odcinku umiera Ibrahim?
– 82 według oryginalnej numeracji. (Oryginalna numeracja to numeracja turecka. W Polsce odcinki te dzielone są na 2 albo 3 części więc numeracja jest inna a polskich odcinków jest więcej niż tych w oryginale)

Co stało się z córką Ibrahima – Kader/Esmanur po jego śmierci?
– Nasuh Effendi zaraz po śmierci Ibrahima odesłał dziewczynkę do rodziny jej ojca ponieważ tam byłaby najbardziej bezpieczna.

Czy Sulejman, poza Hurrem, będzie miał jeszcze jakieś inne kobiety?
– Tak, w 4 sezonie sułtan będzie z Walerią, która urodzi mu córkę Raziye (historycznie tak miała na imię córka Mahidevran). Waleria przybędzie do pałacu razem z Nurbanu i zostanie podesłana sułtanowi przez Sułtankę Fatmę – siostrę Sulejmana. (Opierałam się tutaj na odpowiedziach użytkowników, którzy już ten moment w serialu widzieli)

Na co umarła Hurrem?
– Nie wiadomo na co chorowała i na co umarła, Wiemy tyle, że zmarła dosyć niespodziewanie, a wszystkie teorie na temat jej śmierci są jedynie przypuszczeniami (np. to, że została otruta).W serialu było pokazane, że na jej ciele pojawiły się jakieś wybroczyny związane z jej chorobą. (odpowiedź użytkowniczki isabella95)

Dlaczego Mustafa nie mógł poślubić Heleny?
– Helena była wolną kobietą. Z racji tego, że książę zabrał dziewczynę do swojego haremu jej rodzice, jako wolni ludzie, mieli prawo zażądać ślubu z Mustafą – tak też zrobili. Były dwa wyjścia: książę musiałby się na ów ślub zgodzić lub Helena musiałaby opuścić harem. W innym przypadku rodzina dziewczyny miała prawo poskarżyć się sędziemu. Mahidevran oraz Sulejman (bardziej jest tu nacisk na Sulejmana) nie chcieli zgodzić się na małżeństwo ponieważ Helena była chłopką i jak wiadomo Mustafie, jako księciu, nie przystało żenić się z ”taką kobietą”. Z tego względu Mustafa po rozmowie z Ibrahimem postanowił odesłać dziewczynę z haremu.

Dodatkowo różne inne informacje pozbierane z forum:

– Mehmed podczas pojedynku ze sługą zostanie zraniony, umrze gdy jego rana zostanie zatruta, co doprowadzi do zakażenia.
– Mustafa umrze poprzez uduszenie na zlecenie sułtana, Dżihangir z żalu za Mustafą przestanie jeść co doprowadzi do jego choroby.
– Bejezyd razem ze swoimi dziećmi zostanie uduszony na rozkaz Sulejmana, ale wszystkiemu przewodzi Selim.
– Mustafa będzie z Mihrunisą, lecz wcześniej będzie jeszcze miał córkę ze związku z konkubiną Ayşą -Nergisşah Sultan.
– Bajazyd weźmie ślub z Huricihan, lecz ta umrze od uderzenia w głowę (chyba świecznikiem) przez Nurbanu. Będzie miał również dzieci z Defne Sultan, która będzie matką jego dzieci.
– Selim będzie z Nurbanu, z któa będzie miał trzy dziewczynki i syna Murada, lecz w międzyczasie sypiać będzie z wieloma nałożnicami.
– Dżihangir będzie miał przygodę z jedną nałożnicą, ale niezbyt to się dobrze dla niego skończy, będzie podkochiwał się w Huricihan.
– Mehmed ożeni się z Esmehan Sultan.
– Osman, syn Ibrahima i Hatice, umrze za młodu
– Ze „starych” bohaterów do samego końca serialu przy życiu pozostaną Mahidevran i Sumbul Aga. Mihrimah także przeżyje ojca, po jego śmierci opuści pałac. W ostatnich odcinkach możemy także zobaczyć Gulfem oraz oczywiście Sulejmana.

bokra666

Mam podobnie tyle ze zrobie wyjatek dla tego serialu o kösem sultan

ocenił(a) serial na 8
marta490

Ja też z tureckich seriali czekam tylko na Kosem. W zasadzie "przez" WS.

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Ja to samo, mam nadzieję, że jak nawet w TVP nie wyemitują, to tłumaczki z FB ''Tureckie Seriale'' zajmą się Kosem, ale oczywiście już po WS :)

ocenił(a) serial na 9
Nennek

Ja jestem ciekawa co się stanie z Ayazem Paszą.. Widziałam na urywkach, że chyba na coś zachorował i umarł? Kto zostanie Wielkim Wezyrem po nim? Bo chyba nie od razu Rustem..

Ewitaa

Wybuchnie epidemia czarnej śmierci (dżumy) w wyniku,której umrą Ayaz Pasza i Mustafa Pasza.
Wielkim Wezyrem zostanie Lütfi Pasza w wyniku czego Sah stanie się jeszcze silniejsza niż dotychczas.

ocenił(a) serial na 8
Ewitaa

Mustafa Pasza będzie miał jakieś problemy z nogami, nie będzie w stanie chodzić aż w końcu umrze.
O to by Ayaz zachorował na dżumę postara się sama Sah. Podaruje mu ona prezent-niewolnicę, z którą pasza spędzi noc. Rano obudzi się u boku innej, chorej i już martwej kobiety. Następnie sam zachoruje i umrze.

Nennek

Bardzo dobrze, Ayaz to gnida z bractwa i intrygant u boku Hurrem, niech kona, zasłużył.

ocenił(a) serial na 10
MariGold_fw

I tak dziwne, że Ayaz Pasza jakoś bardziej się nie panoszył jako Wielki Wezyr, a może po prostu tego nie pokazali. Szkoda Mustafy Paszy jakoś od początku serialu go lubiłam :)

ocenił(a) serial na 8
cheer_syl

Nie miał powodów do panoszenia. Tak naprawdę niczym się nie zasłużył, popełniał mnóstwo błędów do tego spełniał większość zachcianek Hurrem. Ogólnie rzecz biorąc był beznadziejnym Wielkim Wezyrem.

ocenił(a) serial na 9
Nennek

Rozumiem, że jak Lufti Pasza pobije Sah to po nim Wielkim Wezyrem zostanie Rustem Pasza? Czy Rustem po śmierci Ayza Paszy i Mustafy Paszy "wskoczy" na jakieś wyższe stanowisko?

I drugie pytanie.. Czy po tym jak Lukrecja/Rumeysa nie chciała opuścić haremu księcia Mustafy to będzie jeszcze pokazana jej siostra Gabriela? Czy Lukrecja odegra jakąś ważniejszą rolę? Widziałam, że podskakiwała faworycie Ayse Hatun - matce córki Mustafy a przy księciu udawała niewiniątko. Chyba także tańczyła dla niego podczas przyjęcia urządzonego przez Mahidevran (?) dla księcia..?

ocenił(a) serial na 8
Ewitaa

Po tym incydencie Lufti zostanie odwołany ze stanowiska i skazany na śmierć jednak Sah wstawi się za nim u sułtana ze względu na Esmahan. W ostateczności Lufti zostanie wygnany do jakiejś odległej prowincji. Po nim Wielkim Wezyrem zostanie Sulejman Pasza.
Kiedy jeszcze Wielkim Wezyrem będzie Ayaz, Rustem zostanie jednym z wezyrów i członkiem Dywanu, tak zostanie aż do 4 sezonu. Z początkiem 4 sezonu Rustem będzie już Wielkim Wezyrem jednak okoliczności jego awansu nie zostaną pokazane.

Po akcji z Rumeysą Gabriela zniknie z serialu. Rumeysa bardzo będzie się starała zwrócić uwagę Mustafy. Zostanie jego faworytą i będzie z nim w ciąży jednak zginie podczas zamachu na księcia. W 4 sezonie zastąpi ją nowa aktorka.
Na początku wątek Rumeysy będzie zapowiadał się ciekawie, jednak później nagle przygaśnie. Według mnie reżyserzy z 3 sezonu mieli na nią jakiś pomysł jednak ci z 4 postanowili zastąpić ją Mihrunissą. Moim skromnym zdaniem wątek Mihrunissy i Mustafy jest conajmniej dziwny.

ocenił(a) serial na 9
Nennek

Mustafa będzie Rumeyse kochał czy to będzie takie uczucie jak przykładowo jego "związek" z Fatmą?
Ten zamach na księcia to będzie zorganizowany przez Hurrem i Rumeysa go uratuje?

Dzięki wielkie za odpowiedzi! Masz niesamowitą wiedzę ;)

Ewitaa

Związek z z Rumeysą będzie dosyć podobny do tego z Fatmą,będzie po prostu
kolejną konkubiną.

Zamach na Mustafę zorganizuje Hurrem,naślę mężczyznę aby ten zabił księcia,
Mustafa będzie w tym czasie w drodze do prowincji Amasya.Konkubina uratuje
go przez przypadek,ponieważ nie będzie widziała lecącej w stronę Mustafy strzały
więc w ostatnim momencie się odwróci i zostanie trafiona w plecy.

ocenił(a) serial na 8
Ewitaa

Nic wielkiego ;)

Nennek

Nenne i inne dziewczyny,przepraszam,że się wtryniam w dyskusję i zapewne już ktoś o to pytał,ale chciałam zasiąść do dalszych odcinków WS na jutubie Magnificent century english subtitles i na fb jest info,że więcej oficjalnie nie wypuszczą żadnego odcinka,bo jutub blokuje ze względu na prawa autorskie.Także na jutubie są 83 oryginalne odcinki.Gdzie można zobaczyć resztę? Ci z Magnificent century english piszą,że jeśli ktoś chce obejrzeć odcinki,to żeby do nich pisać.Tak też zamierzam,jestem ciekawa co z tego wyjdzie.

avosette

https://www.facebook.com/pages/Tureckie-seriale/796245967088179?fref=ts

Podawałam stronkę wiele razy,jak na razie przetłumaczone jest do 93 odcinka
lecz Panie tłumaczą dalej.Są tam nawet przetłumaczone filmiki zza kulis i inne
tureckie seriale.

isabella95

Świetna strona,w takim razie zabieram się za nadrabianie zaległości,bo stanęłam na 84 odcinku.Wielkie dzięki Isabella95.

ocenił(a) serial na 9
isabella95

Fajnie że przetłumaczone, oglądam jak tylko dodadzą nowy odcinek, i tak coraz bardziej wkurza mnie Mihrimah jak lata za Bali Bejem, a najbardziej ten jaszczur Rustem, po prostu nie mogę patrzeć na niego

kasiasia38

Mihrimah jest niesamowicie irytujaca. Nie wiem, jak Esmahan z nią wytrzymywała.

ocenił(a) serial na 9
rafal4792

Mihrimah jak na kobietę tamtych czasów nie ma w sobie w ogóle godności uganiając się za Bali Beyem który w ogóle nie zwraca na nią uwagi, mało tego powiedział jej wprost, że nic do niej nie czuje ale widać nie dotarło.

Ewitaa

Parę odcinków wcześniej uganiała się za Yahyą. Ot, cała jej miłość. Zresztą w sumie to nastolatka jeszcze :-P Biedni Bali Bey i Esmahan.

ocenił(a) serial na 9
rafal4792

Ganiała za młodymi, przystojnymi, a wyszła za mąż za starego dziada dzięki mamuśce :)

kasiasia38

To byla nimfomanka ona latala za kazdym przeciez nie chodzilo o milosc no moze w przypadku bali beya

ocenił(a) serial na 10
marta490

A w tych aktualnych odcinkach tłumaczonych to ile ona może mieć lat ? Z 15?

Myślałam, że pogodzi się z Esmahan po tym wszystkim jak ta jej nie wydała :P Szkoda Bali Beya, mogła mu kłopotów narobic ;/

ocenił(a) serial na 9
marta490

haha dobre :) Mihri nimfomanka :)

ocenił(a) serial na 10
kasiasia38

Dziwnie to przedstawili w serialu. W rzeczywistości Bali Bej był 5 lat straszy od Rustema, a wygląda, jakby był jego synem.

ocenił(a) serial na 8
rafal4792

Na początku dziewczyny się przyjaźniły. Ja nie rozumiem dlaczego Mihri nagle zaczęła upokarzać i wyśmiewać uczucia Esmahan do Mehmeda... Sama była w IDENTYCZNEJ sytuacji

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Dokładnie i dlaczego Esmahan miałaby nie być godna księcia, skoro to siostrzenica władcy, właśnie dobra paria, a nie jakaś niewolnica, lub z biednej wiejskiej rodziny jak Helena :P

ocenił(a) serial na 10
Nennek

A to nie stało się po tym, jak zauważyła, że Esmahan zaczęła się kręcić wokół Bali Beja?

39079288

Esmahan zaczęła startować (o ile można to tak nazwać) dopiero wtedy, gdy w obecności Mehmeda i Mustafy Mihrimah ją upokorzyla, mówiąc o tym że Mehmed odrzuca jej względy.

rafal4792

Za co lufti pasza pobil sah?

ocenił(a) serial na 8
marta490

Lutfi nie będzie wytrzymywał z Sah psychicznie, czemu się akurat nie dziwię.
Chociaż on będzie ją bardzo kochał ona będzie w stosunku do niego zimna, będzie ciągle poniżała. Lutfi jako mąż sułtanki nie mógł mieć własnego haremu a na zaspokojenie potrzeb przez żonę także nie miał co liczyć.
W pewnym momencie Lutfi zacznie zamykać wszystkie tawerny w stolicy a tych, którzy nadal będą zajmować się nierządem zacznie karać. Dodatkowo zaczną krążyć plotki, że Pasza robi to dlatego ponieważ sam nie może sobie poużywać.
Na jaw wyjdzie, że jedna z MUZUŁMANEK jest prostytutką. Lutfi wymierzy jej karę tj. rozkaże wypalić jej miejsca intymne. Kiedy Sah się o tym dowie zrobi mężowi straszną awanturę, zacznie go poniżać jednocześnie wywyższając siebie. Będzie mówiła, że to jej zawdzięcza swoją pozycję, bez niej byłby nikim, ona jest sułtanką a on jej sługą itd. I rozwiedzie się z nim. Kiedy zacznie mówić "rozwodzę się, rozwodzę się..." Lutfi nie wytrzyma i ją uderzy. Na pomoc Sah ruszy nie kto inny jak Mercan.

Nennek

Dzieki za odp :-) tak sobie mysle ze ego hatice , sah i mihrimah to material na osobny serial o ile mozna zrozumiec zle traktowanie poddanych to ponizanie swoich bliskich nazywanieswojego męza sluzacym to jakas abstrakcja a to zrobily hatice i sah , nawet sulejman nigdy w tak pogardliwy sposob nie odnosil sie do ludzi , albo swoich żon nie przypominam sobie zeby kiedys powiedzial podobne slowa do gulfem czy mahidrevan co do mercan'a agi to on mnie przeraza od zawsze

ocenił(a) serial na 8
marta490

Zachowanie Hatice w stosunku do Ibrahima w porównaniu z tym jak Sah traktowała Lutfiego to pikuś. Ta druga na każdym kroku przypominała mężowi, że jest on tylko jej sługą. I tak się dziwię że Lutfi tak długo to wytrzymywał.
Swoją drogą Sah była zakochana w Ibrahimie. Gdyby ci dwoje jednak się zeszli to chyba od razu by się pozabijali ;))

Co do Mercana. Mnie się kojarzy z jakimś upiorem. Tak jak to ktoś kiedyś pisał, wygląda jak zabójca na zlecenie.

ocenił(a) serial na 8
rafal4792

No właśnie...to wyglądało raczej tak jakby Mihri wyżywała się na Esmahan za to, że Bali nie odwzajemniał jej uczuć

Nennek

Został przetłumaczony odcinek 94.

https://www.facebook.com/pages/Tureckie-seriale/796245967088179?fref=ts

ocenił(a) serial na 9
isabella95

oooo to znowu dzisiaj seans :) dziękuję :)

kasiasia38

Czyli sułtan wścieknie się na Hurrem? :D

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Może mi ktoś wyjaśnić, jak to było z Sumbul Agą? Gdy opowiada Hurrem swoje dzieciństwo mówi o jakichś mnichach (są pokazani w retrospekcji) i wychodzi na to, że to oni go wykastrowali. Może byli to mnisi islamscy?

Nennek

Mam pytanie jak to wkoncu bylo z księżniczka. Bo często piszecie ze zostala utopiona ale przed tekstem ze piekne sa dzisiaj wody Bosforu sułtan rozmawia z ibrahimem ze izabela wyplynela statkiem i plynie do jakiegos klasztoru. Tzn sulejman powiedział to do Ibrahima . Dając do zrozumienia ze ma lepszych informatorów. Skoro niby zdanie o Bosforze nawiązuje do księżniczki to po co między nimi była ta wymiana informacji i triumfujaca mina sułtana ze wie więcej niz Ibrahim ?

ocenił(a) serial na 9
kikunia254

Myślę ,że Sułtan wiedział ,że to sprawka Hurrem i ta wersja ,która powiedział Ibrahimowi miała być jakby oficjalną ,a mówiąc że wody Bosforu są dziś wyjątkowo piękne dał do zrozumienia Ibrahimowi ,że wie ,że księżniczka spoczywa na ich dnie.

marimal1

Dokładnie!

ocenił(a) serial na 10
marimal1

Ten tekst sułtana był rewelacyjny, olał tą sprawę niesamowicie

ocenił(a) serial na 9
executor123

On ogólnie olewał wszystkie przewinienia Hurrem, np. jak Mahi jej obiła twarz to zrobił aferę, a jak ruda pobiła jego siostrę to nawet jej nie uwierzył że to sprawka Hurrem.... normalnie klapki na oczach jeśli o nią chodzi

ocenił(a) serial na 9
kasiasia38

Nie zrobił afery ,bo chyba też było mu na rękę pozbycie się księżniczki ,potraktował jak zabawkę ,przeleciał i nie chciał mieć kłopotów,a trzymanie jej w haremie pod bokiem Hurrem nie wróżyło nic dobrego.

marimal1

Był zwykłym DUPKIEM, którego bawiło igranie z uczuciami kobiet. Widział co się dzieje ale to podbudowywało jego chore ego, żałosny, może miał kompleksy i tak szukał potwierdzenia swojej męskości. Żałosny koleś.

ocenił(a) serial na 9
LenaBo

No właśnie ,co te wszystkie baby w tym całym sułtanie widziały ? Nie rozumiem tego fenomenu,że gotowe były się pozabijać nawzajem,ale to być może syndrom władzy tak działa.
To tak jak z naszym rodzimym Ryszardem Kaliszem ,co te młode blond piękności w nim widzą ?:)

ocenił(a) serial na 10
kasiasia38

Gdy Hurrem obiła twarz Hatice, to tak dokładnie zatarła ślady, że Hatice nie miała żadnych dowodów najpierw: przekupiła jej służącą, a potem odźwierny (stronnik Hurrem) przyznał, że Hatice sama wyjechała z pałacu, za co zresztą potem zapłacił życiem.
Poza tym, Sulejman zdał sobie sprawę, że Hatice mówiła prawdę po aferze z napadem na Sah, więc kara (tzn. wygnanie) mogła dotyczyć tych dwóch spraw.

39079288

Kazda kara dla hurrem byla smieszna ona pare razy zostala wygnana do innego palacu i co z tego jak wracala juz w nastepnym odcinku ,tu nawet nie chodzi o to zeby wyjechala z palacu kara dla mahidrevan polegala na tym ze sultan odsunąl ja od siebie przez to jedno pobicie hurrem , ruda robila o wiele gorsze rzeczy a sulejman obraził sie na nią na 10 min i zaraz klepał grafomańskie wiersze

marta490

Ja myślę, że Sulej wiedział a przynajmniej domyślał się, jaka jest Hurrem ale to go kręciło, więc kary były pro forma. Co do Mahi to on szukał
pretekstu a ona nieroztropnie mu go dała. Gulfem zostawił, bo im dziecko zmarło. To też pretekst, przecież była bardzo młoda.. On w ogóle jest bardzo
zakłamany i podły.