PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15776
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Poprzednia część wątku (znajdziecie tam linki do wcześniejszych części): http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+-+r%C3%B3%C5%BCne+w%C4%85tki+i+postacie+%28sezony+1-+4%29+cz.+7,2648083?pa ge=13

Można natknąć się na spoilery jednak watro przeczytać zanim po raz setny zada się to samo pytanie:

Co się stało z Gulnihal?
– Została wydana za mąż. Scena ta została przez TVP wycięta.

Co się stało z Bali Beyem i Aybige?
– Bali Bey wyjechał w rodzinne strony, wróci do stolicy jakiś czas po śmierci Ibrahima. Aybige wróciła na Krym. Scena ta została przez TVP wycięta.

Jak to było faktycznie z Firuze?
– Firuze należała do wrogiej dynastii Safawidów. Jej prawdziwe imię to Humeyra, prawdopodobnie była szpiegiem Tahmaspa. Jej wątek jest jednak bardzo niejasny.

W którym odcinku umiera Ibrahim?
– 82 według oryginalnej numeracji. (Oryginalna numeracja to numeracja turecka. W Polsce odcinki te dzielone są na 2 albo 3 części więc numeracja jest inna a polskich odcinków jest więcej niż tych w oryginale)

Co stało się z córką Ibrahima – Kader/Esmanur po jego śmierci?
– Nasuh Effendi zaraz po śmierci Ibrahima odesłał dziewczynkę do rodziny jej ojca ponieważ tam byłaby najbardziej bezpieczna.

Czy Sulejman, poza Hurrem, będzie miał jeszcze jakieś inne kobiety?
– Tak, w 4 sezonie sułtan będzie z Walerią, która urodzi mu córkę Raziye (historycznie tak miała na imię córka Mahidevran). Waleria przybędzie do pałacu razem z Nurbanu i zostanie podesłana sułtanowi przez Sułtankę Fatmę – siostrę Sulejmana. (Opierałam się tutaj na odpowiedziach użytkowników, którzy już ten moment w serialu widzieli)

Na co umarła Hurrem?
– Nie wiadomo na co chorowała i na co umarła, Wiemy tyle, że zmarła dosyć niespodziewanie, a wszystkie teorie na temat jej śmierci są jedynie przypuszczeniami (np. to, że została otruta).W serialu było pokazane, że na jej ciele pojawiły się jakieś wybroczyny związane z jej chorobą. (odpowiedź użytkowniczki isabella95)

Dlaczego Mustafa nie mógł poślubić Heleny?
– Helena była wolną kobietą. Z racji tego, że książę zabrał dziewczynę do swojego haremu jej rodzice, jako wolni ludzie, mieli prawo zażądać ślubu z Mustafą – tak też zrobili. Były dwa wyjścia: książę musiałby się na ów ślub zgodzić lub Helena musiałaby opuścić harem. W innym przypadku rodzina dziewczyny miała prawo poskarżyć się sędziemu. Mahidevran oraz Sulejman (bardziej jest tu nacisk na Sulejmana) nie chcieli zgodzić się na małżeństwo ponieważ Helena była chłopką i jak wiadomo Mustafie, jako księciu, nie przystało żenić się z ”taką kobietą”. Z tego względu Mustafa po rozmowie z Ibrahimem postanowił odesłać dziewczynę z haremu.

Dodatkowo różne inne informacje pozbierane z forum:

– Mehmed podczas pojedynku ze sługą zostanie zraniony, umrze gdy jego rana zostanie zatruta, co doprowadzi do zakażenia.
– Mustafa umrze poprzez uduszenie na zlecenie sułtana, Dżihangir z żalu za Mustafą przestanie jeść co doprowadzi do jego choroby.
– Bejezyd razem ze swoimi dziećmi zostanie uduszony na rozkaz Sulejmana, ale wszystkiemu przewodzi Selim.
– Mustafa będzie z Mihrunisą, lecz wcześniej będzie jeszcze miał córkę ze związku z konkubiną Ayşą -Nergisşah Sultan.
– Bajazyd weźmie ślub z Huricihan, lecz ta umrze od uderzenia w głowę (chyba świecznikiem) przez Nurbanu. Będzie miał również dzieci z Defne Sultan, która będzie matką jego dzieci.
– Selim będzie z Nurbanu, z któa będzie miał trzy dziewczynki i syna Murada, lecz w międzyczasie sypiać będzie z wieloma nałożnicami.
– Dżihangir będzie miał przygodę z jedną nałożnicą, ale niezbyt to się dobrze dla niego skończy, będzie podkochiwał się w Huricihan.
– Mehmed ożeni się z Esmehan Sultan.
– Osman, syn Ibrahima i Hatice, umrze za młodu
– Ze „starych” bohaterów do samego końca serialu przy życiu pozostaną Mahidevran i Sumbul Aga. Mihrimah także przeżyje ojca, po jego śmierci opuści pałac. W ostatnich odcinkach możemy także zobaczyć Gulfem oraz oczywiście Sulejmana.

isabella95

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

4. Mogli na jakiś czas w sumie zamknąc strefę dla turystów i nakręcić sceny w ogrodzie. Ale tego nie wiemy.

8. Rozumiem, po prostu musieli wymyśleć coś, by seriał przyciągął widzów.

9. Czemu jej nie trawisz?

====================================

1. Halit Ergenç ma podobne nazwisko do Selma Ergeç brakuje tutaj tylko literki n, chyba że tak naprawdę to są całkiem inne nazwiska, nie ma tak jak w języku polskim.

2. Widać, że Sulejman był zakochany bardzo w Hurrem, było to widać jak wróciła z wygnania, jak się ucieszył na jej widok.

3. Co do tematu Sadiki, to też dziwne, Sułtan gdzieś ogłosił, że Hurrem jest niewinna i na tym się skończyło, nie pokazali tego w serialu, nie rozwinęli wątku dochodzenia kto mógł zamordować tamtą ayse czy jak jej tam... to takie pomijanie wątków jest głupie.

4. W serialu tak pokazali, że jak Sulejman uderzył z wojskiem na ten zamek w Budzie to tam była garstka ludzi, coś mi w to się nie chce wierzyć, że Węgrzy nie bronili się w większej ilości wojska, Osmanie zajęli tylko miasto Budę, czy tylko ten zamek czy całe Węgry?

5. Skoro Osmanie nazywali kogoś Giaurami, to jest: Pogardliwa nazwa nadawana innowiercom przez wyznawców islamu, to musieli też w tamtych czasach Rzeczpospolitą Polską tak nazywać, niby nas szanowali lub mieli z nami zgodę, ale pewnie takimi nas nazywali.

6. Co to znaczy złota droga? To jest jakaś droga przez którą można dojść do komnaty Sułtana, o co z tym chodzi?

jk777

Nie trawię Sadyki,ponieważ ma niesamowicie fałszywy wyraz twarzy,a jej wątek nie jest zbytnio interesujący.

1.Są to dwa różne nazwiska,ludzie jednak często nie zwracają uwagi na tę jedną literkę i myślą,że
aktorzy są ze sobą spokrewnieni.

3.Jak już wcześniej wspomniałam wiele wątków jest niedociągniętych,no ale cóż taki urok tego serialu.

4.Do pytania 4 odpowiedziałam już niżej.

5.Niestety każdy innowierca bez względu na to czy był w miarę szanowany przez Osmanów był tak nazywany.

6.Złota droga jest to właśnie droga prowadząca do komnaty Sułtana,a więc również do jego alkowy,zaszczytu tego
dostępowały tylko wybrane nałożnice i konkubiny.

jk777

10."W 1521 roku rozgorzał konflikt z Węgrami, a jego pretekstem miało być rzekomo złe obchodzenie się w Budzie z posłem tureckim Behramem Cavusem. Kampania wojenna w 1521 roku zakończyła się ogromnym sukcesem – zdobyciem Belgradu „bramy” do Europy Środkowej. Władca Turcji w pełni z tej okazji skorzystał. Już pięć lat później 29 sierpnia 1526 roku wojska tureckie rozbiły pod Mohaczem armię węgierską Ludwika II Jagiellończyka, który bitwę przypłacił życiem. Kolejnym celem armii Sulejmana była Buda, która została splądrowana przez wojska tureckie. Klęski w starciu z Turkami oraz śmierć króla doprowadziły do podziału Węgier na zwolenników racji prohabsburskiej i Jana Zapolyi,wspierającego sułtana..."

Źródło: http://historia.org.pl/2013/06/18/sulejman-wspanialy-zagrozil-chrzescijanstwu-i- byl-tworca-potegi-imperium-osmanskiego/

isabella95

Dzięki. W zasadzie to odpowiedziałaś mi na nowy 4 punkt, nie zauważyłem wcześniej tej twojej odpowiedzi.

Nennek

film.interia. pl/telewizja/news-wspaniale-stulecie-czy-rodzina-borgiow-czy li-historia-na-mal,nId,1846174 (należy usunąć odstęp przed pl)

Nennek

swiatseriali. pl/pojedynki/bitwy/ranking,pId,2695 (należy usunąć odstęp przed pl)

ocenił(a) serial na 10
jk777

Meryem ma największą średnią głosów :D

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Czy w serialu zostanie pokazana ceremonia zaprzysiężenia do janczarów Selima i Bajazyda? W weekend nadrobiłam trochę serial i doszłam do momentu, w którym Sulejman wybrał już prowincje dla Mehmeda, Selima i Bajazyda a jak dotychczas ceremonii nie było.

Nennek

Nie pokażą,następną ceremonią będzie ta z udziałem Cihangira.

ocenił(a) serial na 8
isabella95

Dzięki za odpowiedź. Szkoda. A tak na to czekałam. Bardzo podobają mi się sceny z udziałem janczarów, czy to zaprzysiężenia czy to jak np. Mustafa do nich przemawia. W serialu powinno być więcej takich scen ;)

ocenił(a) serial na 10
isabella95

Zaprzysiężenie Mustafy i Mehmeta odbywało się w innym miejscu niż zaprzysiężenie Cihangira. Starsi bracia byli przyjmowani do janczarów przed Bramą Szczęśliwości pałacu Topkapi. Natomiast lokalizacji ceremonii Cihangira nie udało mi się zlokalizować.

Nennek

Tytuły i klasy społeczne w Imperium Osmańskim.

sultan - Tytuł zastosowany dla Sułtana, jego żony oraz jego dzieci.
padişah - Władca, monarcha, Sułtan
han - Tytuł zastosowany dla sułtańskich osmanów i pewnych innych władców.
sadrazam - Premier (wielki wezyr)
vezir - Minister, wezyr
paşa - Pan, gubernator dużego obszaru.
vali - Gubernator. Biuro upoważniło posiadacza do osobistego tytułu Paszy.
has odabaşı - Odpowiedzialny za pokój Sułtana.
şehzade - Książę, syn Sułtana
harem - Harem
valide sultan - Matka panującego Sułtana
haseki - Ulubiona odaliska w haremie.
haseki sultan - Matka księcia
haseki kadın - Matka córki Sułtana
kalfa - Kierowniczka haremu
hatun - Żona, kobieta, pani
cariye - Żeński niewolnik, odaliska
gedikli cariye - Panna z fraucymeru dla Sułtana.
kızlar ağası - Czarny eunuch w opłacie pałacu dla haremu.
kanuni - Prawodawca
kadı, qadi - Sędzia
serasker - Dowódca wojska
kapudan paşa - Admirał
binbaşı - Przywódca tysiąca
ağa - Oficer
yeniçeri - Korpusy Janczarskie, młodzi żołnierze.
kaymakam - Oficjalna opłata z zarządzania prowincjonalnym regionem.
bey - Młodszy tytuł dla Paszy, nadawany jest cywilom i oficerom wojskowym na osobistej podstawie.
çelebi - Dżentelmen, pan
hoca - Nauczyciel
lala - Nauczyciel/służący z wysoką rangą, który opiekuje się synem Sułtana.
derviş - Biedak, żebrak
gavur - Nie muzułmańska osoba.
dönme - Ktoś kto zmienił swoją wiarę na Islam.
bostancı - Ogrodnik pałacu
köle - Niewolnik/niewolnica

Niektóre charakterystyczne zwroty w serialu Wspaniałe stulecie:

- Hünkarım! - Wasza Królewska Mość! (adresowane do Sułtana).
- Aslanım! - Mój lwie! (matka dla jej syna).
- Destur. Sultan Süleyman Han hazretleri! - Odsuń się na bok. Jego ekscelencja Sułtan Sulejman Han!

Przetłumaczyłem ten artykuł: turkish.pgeorgalas. gr/OttomanSetEn.asp (Żeby link działał to należy usunąć odstęp przed gr).

jk777

Jak miał na imię synek Mihrunisy i Mustafy ? Czy moze Mehmet? bo nie jestem pewna i jeszcze jakie dzieci i z kim miał? dzieki :)

izunia86i

Tak miał na imię Mehmed,był jedynym synem Mihrunisy i Mustafy
(urodził się w 116 odcinku).Posiadał również córkę Nergisşah z konkubiną Ayşą.
We wcześniejszych odcinkach jest również przedstawiona inna nałożnica Rümeysa,
która była w ciąży z Mustafą lecz zginęła od zamachu przeprowadzonego na zlecenie
Hurrem,ponieważ w tym czasie kiedy strzała miała trafić w Księcia jego konkubina
odwróciła się w jego stronę i umarła razem z dzieckiem (pokazane w odcinku 105).

ocenił(a) serial na 8
isabella95

Artykuł z angielskiej Wikipedii o Rumeysie - w rzeczywistości to ONA była matką małego Mehmeta i zmarła naturalną śmiercią:
"She was born in Bosnia and Herzegovina. Her mother was a French dressmaker and her father was a Bosnian painter. Her real name was Nadia Frankos. When Nadia was 12 she came in harem. With her beauty and intelligence she manage to attract the attention and became haseki (favourite concubine) of Şehzade Mustafa. In 1547, she gave birth to her first son Şehzade Mehmed. After Mustafa’s death in 1553, Rümeysa with Mahidevran Sultan and Mustafa's children moved to Bursa. At the age of six her son, Şehzade Mehmed got strangled. After her son's death she moved to Izmir and settled there. In Izmir Rümeysa was called Kadınefendi and was highly respected. She died in Izmir."

ocenił(a) serial na 10
izunia86i

Mustafa chciał tak nazwać już swoje dziecko z Rumeysą (ostatecznie nienarodzone) na cześć zmarłego syna Hurrem.

39079288

Mustafa to był porządny człowiek a Hurrem tyle razy próbowała go zabić aż wreszcie dopięła swego podłą intrygą, niestety.

Karina_15

mi sie wydaje, że po prostu tak tam to było jeśli Mustafa zasiadłby na tronie istniałoby ryzyko, że jej dzieci zostaną zabite… poniekąd to rozumiem… Istnieje też druga strona medalu. Mehmed tez zmarł poprzez intrygę matki Mustafy…

Czy aktorka(Rumeysa) w serialu została zmieniona? Bo są różne...

izunia86i

Mehmed tylko w serialu zmarł przez intrygę Mahidevran, według historyków zmarł na ospę bez udziału osób trzecich. Za to historycy są raczej zgodni co do udziału Hurrem i gnidy Rustema w intrydze przeciw Mustafie. Poza tym Mustafa raczej nie uśmierciłby braci, łatwo się tu usprawiedliwia podłe czyny Hurrem. Zabiła "na wszelki wypadek" i jest ok. Nie było żadnych przesłanek, by twierdzić, że Mustafa zagrozi jej synom. Ona po prostu była opętana żądzą władzy i tylko to nią powodowało.
A z sułtana zrobili debila.

Karina_15

Kwestia tego czy rozmawiamy o serialu czy o historii bo ja myślałam, ze o serialu.. Łatwo się mów"raczej nie uśmierciłby braci" … tego nie wiemy ale wiemy jak wygląda to w serialu i tego sie trzymam bo komentuje serial a nie historie.
Nie bronie Hurrem za wszelką cenę bo i ona ma swoje za uszami :)

izunia86i

"ma swoje za uszami" - bardzo łagodne określenie dla tej osoby....
Zabójstwo "na wszelki wypadek" jest nadal podłe, obojętnie czy to historia czy serial.

ocenił(a) serial na 10
Karina_15

Oczywiście w serialu często słyszymy, że Mustafa kocha braci i nigdy nie pozwoliłby któregoś z nich zabić. Jednak Sulejman na początku swoich rządów również twierdził, że jest inny niż ojciec i nie zabije swoich synów, aby jednemu z nich utorować drogę do tronu. Trudno określić jak postąpiłby Mustafa gdyby został Sułtanem..

Karina_15

Mahidevran według historii nie bardzo opłacało się zabić Mehmeda, ponadto nie miała do tego specjalnych środków.
Przeczytałem, że rzeczywiście było tak, że Mustafa był przerażony i rozczarowany, gdy ojciec wysłał Mehmeda do Manisy, a jego do Amasyi. Wysłał mu niedługo potem list, że oficjalnie uznaje go za najważniejsze z książąt, faworyta-następcę. Wytłumaczył mu, że posyła go do Amasyi nie dlatego, że stracił ojcowską łaską, a dlatego że dzięki doświadczeniu żołnierskiemu skuteczniej niż Mehmed może bronić kraju w nadgranicznej prowincji.

rafal4792

No właśnie.

Karina_15

Takie było prawo tego państwa: dlatego wojna pomiędzy sułtankami i ich potomkami była czymś zupełnie naturalnym.

jans21

Jakoś trudno mi to uwierzyć. W takim razie po co im było tylu "sehzade", skoro miał zostać tylko jeden? Idiotyzm. A usprawiedliwianie mordu tym, że to normalne jest nienormalne. Hurrem miała predyspozycje do mordowania i robiła to tylko i wyłącznie dla siebie i władzy.

Karina_15

Nie o nią chodzi tylko o prawo wprowadzone przez Mehmeta II Zdobywcę:
http://historia.focus.pl/swiat/triumf-imperium-osmanskiego-i-bratobojczy-dekret- 1661

jans21

A Sulej debil rzekomo tak kochał synów, tak się o nich niby troszczył a prawa nie zmienił i jeszcze ich szczuł na siebie.

Karina_15

Szczerze: to "szczucia" w serialu nie było, ale faktycznie mógł poprawić prawo Mehmeta II. Z drugiej strony panował tyle czasu, że zdawał sobie sprawę z faktu zniecierpliwienia kandydatów do tronu i trząsł gaciami, że mu któryś wytnie taki sam numer jak jego ojciec wyciął jego dziadkowi.

jans21

Szczucia nie było? Nie żartuj. Było i to jakie - kiedy mówił Mehmedowi, że władza robi z ludźmi różne rzeczy i jej potęga może zawładnąć każdym - a było to w odpowiedzi na słowa Mehmeda, że Mustafa na pewno by go nie skrzywdził. I te opowieści o śnie, w którym widział małego Mehmeda na tronie a to kazanie im się pojedynkować, to nie było szczucie?

Karina_15

Raczej za dużo kłapał dziobem, zwłaszcza kto w jego snach przycina komara na jego tronie. Ale masz chyba rację: trochę ich "szczuł": zwłaszcza przy rozdziale zadań: kto jedzie na wojnę, kto będzie regentem czy przydziale sandżaków. Tylko jak miał zadowolić wszystkich ?

jans21

Tylko zauważ, że tam każde jego słowo było znaczące i jako takie traktowane, więc uważam, ze szczuł i to bardzo.

Karina_15

No cóż takie były tamte realia i to oddaje serial. Najlepsze jest to, że to "szczucie" wcale nie musiało być zamierzone i celowe.

jans21

Każdy odbiera jak chce, ja uważam, że było.

Karina_15

Bo faktycznie: "było", ale nawet sułtan nie mógł zadowolić wszystkich potomków.

ocenił(a) serial na 10
jans21

Dla mnie to proste. Szczucie wynikało z tego, że uważał, że Mustafa będzie chciał zabić braci, więc uświadomił Mehmedowi, że musi być czujny i walczyć. Sulejman takim gadaniem i zachowaniem sam pchał miecz w ręce Mustafy, ale cóż. Taki to krwawy Sułtan był

jans21

Jaki numer Selim I Groźny wyciął swojemu ojcu Bajazydowi II?

ocenił(a) serial na 10
Karina_15

1. Wtedy była dosyć wysoka śmiertelność dzieci, więc dzięki większej ilości książąt było większe prawdopodobieństwo tego, że przynajmniej jeden z nich mógłby dożyć do dorosłości.
2. Jakie Hurrem miała predyspozycje do mordowania? Historycy co najwyżej sugerują, iż podżegała do egzekucji Ibrahima i Mustafy. Jakieś jeszcze zbrodnie?

ocenił(a) serial na 10
Karina_15

Tak samo, jak Mahidevran zabiła Mehmeta, tylko, że "Róża wiosny" była bardziej skuteczna (pozbyła się Mehmeta za drugim razem, podczas gdy Hurrem Mustafy dopiero za czwartym).

39079288

Ale w rzeczywistości było inaczej. To Hurrem mordowała a Mahi nie.

Karina_15

Weź wyluzuj Karina :) dwa głębokie wdechy :) czasu ani historii nie zmienimy takie byly czasy niestety… tam sie wszyscy wokół mordowali.

izunia86i

Jestem wyluzowana :) Chyba jednak nie wszyscy...
Na szczęście Mahi ich wszystkich przeżyła. Tyle jej.

Karina_15

no i ok:) tam było tyle morderstw wokół, że ciężko stwierdzić kto ile osób zabił i dlaczego. Tam naprawde nikt nie był bez winy tylko wiele im uszło na sucho :)

izunia86i

Jak w jakiś mafijnym serialu.

ocenił(a) serial na 10
Karina_15

Tego akurat nie wiemy, być może żadna z nich nie mordowała, być może obie.

39079288

Jednak historycy nic nie mówią o jakichś morderstwach po stronie Mahi a Hurrem przypisują intrygę, która pozbawiła życia Mustafę. Jakieś podstawy ku temu muszą mieć.

ocenił(a) serial na 10
Karina_15

Temat omawiany z różnymi użytkownikami w zasadzie kilkukrotnie. Prawdopodobnie Hurrem wraz z Rustemem bardzo poważnie wpłynęli na decyzję Suleja o zabiciu Mustafy. O morderstwach ewentualnych Mahidevran nic nie wiadomo i tyle. To było 500 lat temu, więc nie wiadomo co dokładnie się tam działo, wiemy tyle ile zostało zapisane w kronikach.

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

właśnie zbliżam się do odcinka jak sułtan zabije Mustafę i powiem że jest kilka sytuacji które wpłyną na taką decyzję i chyba najbardziej to Rustem się do tego przyczni,Hurrem też ma swoję za uszami.A teraz tak:sułtan wysłał do Mustafy kaftan który został przez sługę Rustema zatruty(to ten sam sługa co udusi Mustafę) w ostatniej chwili jak już zakłada ten kaftan Mahi wpada i go ratuję,za to Mustafa wraz kilkoma wojakami udaję się do sułtana żeby to wyjaśnić lecz po drodzę spotykają kilka tysięcy janczrów którzy przyłanczają się do niego, sułtan jak się o tym dowiedział to się mocno wkurzył no bo jak syn może wystąpic przeciwko ojcu.Mustafa po kryjomu bierze slub z Mihrunisą i oczywiście jak się sułan o tym dowiaduję to jest bardzo zły i już zaczynają się zchizy na Mustafę to tego dochodzą sny sułtana na których Mustafa go atakuję,i wychwalanie Mustafy i nazywanie go sułtanem przez wyższych urzędników.Napisałam to tak w skrócie i nie w takiej kolejności bo chodzi o to że na śmierć Mustafy złożyło się kilka czynników w tym samego sułtana Slejmana

bokra666

Nigdy nie przepadałam za Mihrimah,a jeszcze bardziej straciła w moich oczach,
ponieważ okazała się również nieuczciwa wobec swojego brata wykradając pieczęć
Mustafy,a następnie przekazała ją Rustemowi i Hurrem za pomocą,której sfałszowali
list.W oczy mówiła mu,że go bardzo kocha,a potem tak po prostu można rzec,że podpisała
na niego wyrok.

ocenił(a) serial na 9
isabella95

Mi też jej było szkoda, taka nieszczęśliwa z tym Rustemem, ale jak pomogła jemu i Hurrem w zdobyciu tej pieczęci, udawała że chce się pogodzić z Mustafą to wcale mi jej nie szkoda, zasłużyła sobie na takiego męża. Szkoda też synka Mutafy, Mehmeta biedny też musiał zginąć...... Wiadomo coś co się stało z Mihrusisą po śmierci Mustafy???