Poprzednia (8) część: http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+%28sezony+1-+4%29+cz.+8,2656908
Na co umarła Hurrem?
– Nie wiadomo na co chorowała i na co umarła, Wiemy tyle, że zmarła dosyć niespodziewanie, a wszystkie teorie na temat jej śmierci są jedynie przypuszczeniami (np. to, że została otruta).W serialu było pokazane, że na jej ciele pojawiły się jakieś wybroczyny związane z jej chorobą. (odpowiedź użytkowniczki isabella95)
Dlaczego Mustafa nie mógł poślubić Heleny?
– Helena była wolną kobietą. Z racji tego, że książę zabrał dziewczynę do swojego haremu jej rodzice, jako wolni ludzie, mieli prawo zażądać ślubu z Mustafą – tak też zrobili. Były dwa wyjścia: książę musiałby się na ów ślub zgodzić lub Helena musiałaby opuścić harem. W innym przypadku rodzina dziewczyny miała prawo poskarżyć się sędziemu. Mahidevran oraz Sulejman (bardziej jest tu nacisk na Sulejmana) nie chcieli zgodzić się na małżeństwo ponieważ Helena była chłopką i jak wiadomo Mustafie, jako księciu, nie przystało żenić się z ”taką kobietą”. Z tego względu Mustafa po rozmowie z Ibrahimem postanowił odesłać dziewczynę z haremu.
– Gulnihal została wydana za mąż. Scena ta została przez TVP wycięta.
– Bali Bey wyjechał w rodzinne strony, wróci do stolicy jakiś czas po śmierci Ibrahima. Aybige wróciła na Krym. Scena ta została przez TVP wycięta.
– Firuze należała do wrogiej dynastii Safawidów. Jej prawdziwe imię to Humeyra, prawdopodobnie była szpiegiem Tahmaspa. Jej wątek jest jednak bardzo niejasny.
– W 4 sezonie sułtan będzie z Walerią, która urodzi mu córkę Raziye (historycznie tak miała na imię córka Mahidevran). Waleria przybędzie do pałacu razem z Nurbanu i zostanie podesłana sułtanowi przez Sułtankę Fatmę – siostrę Sulejmana.
– Hatice popełni samobójstwo
– Mehmed podczas pojedynku ze sługą zostanie zraniony, umrze gdy jego rana zostanie zatruta, co doprowadzi do zakażenia a następnie śmierci
– Mustafa umrze poprzez uduszenie na zlecenie sułtana, Dżihangir z żalu za Mustafą przestanie jeść co doprowadzi do jego choroby.
– Bejezyd razem ze swoimi dziećmi zostanie uduszony na rozkaz Sulejmana, ale wszystkiemu przewodzi Selim.
– Mustafa będzie z Mihrunisą, lecz wcześniej będzie jeszcze miał córkę ze związku z konkubiną Ayşą -Nergisşah Sultan.
– Bajazyd weźmie ślub z Huricihan, lecz ta umrze od uderzenia w głowę (chyba świecznikiem) przez Nurbanu. Będzie miał również dzieci z Defne Sultan, która będzie matką jego dzieci.
– Selim będzie z Nurbanu, z która będzie miał trzy dziewczynki i syna Murada, lecz w międzyczasie sypiać będzie z wieloma nałożnicami.
– Dżihangir będzie miał przygodę z jedną nałożnicą, ale niezbyt to się dobrze dla niego skończy, będzie podkochiwał się w Huricihan.
– Mehmed zostanie gubernatorem Manisy. Jedna z jego nałożnic (Cihan) będzie w ciąży jednak po smierci księcia jej wątek zostanie urwany.
– Osman, syn Ibrahima i Hatice, będzie mieszkał z Beyhan, nie będzie go w serialu.
– Ze „starych” bohaterów do samego końca serialu przy życiu pozostaną Mahidevran i Sumbul Aga. Mihrimah także przeżyje ojca, po jego śmierci opuści pałac. W ostatnich odcinkach możemy także zobaczyć Gulfem oraz oczywiście Sulejmana.
Dlatego Hurrem chce się jej teraz pozbyć :P tak samo jak Nurbanu ten kolczyk walnęła byle gdzie w komnacie Selima to od razu mi się skojarzyło jak Hurrem wyrzuciła dziennik Leona do ogrodu hah :D a potem płacz. Wątpię, żeby ruda przestraszyła się tych listów, po prostu nie chciała żeby Selim miał przypał ;p
Też mi się wydaje ,że gdyby ta sprawa wyszła na jaw ,to Bayazyd z Selimem pozabijali by się na miejscu,tylko czy trzeba było poświęcać Bogu ducha winną Ranę?
No chociaż nie zauważyłam ,żeby Byazyd jakoś szczególnie się nią przejął.
Mi brakowało jakiejś reakcji dzieci Bajazyda na śmierć matki. Mogli pokazać jak książę przekazuje im tą wiadomość i jak tłumaczy to, że popełniła samobójstwo.
Hurrem raz osobiście dusiła chorego Ibrahima, ale się jej nie udało.
Szkoda mi, że Sumbul stał się (wielokrotnym!) zabójcą na zlecenie. Fahryie mi pasuje na psychopatkę, ale on wydaje się mieć zupełnie inny charakter. Kiedyś oponował przed zabiciem Nazenin w ciąży.
Sumbul to w gruncie rzeczy poczciwy chłopina,choć nie zawahał się ,żeby otruć swoją ukochaną,która okazała się zdrajczynią.
Najlepszy w tym fachu był Mercan,który gołymi rękoma zatłukł na śmierć dziewczynę co chciała uwieźć Lutfiego.
Sumbul ogólnie chyba był pod dużą presją, żeby w ogóle przeżyć. Otruł swoja ukochana tak jak Hurrem dała Leonowi zatrute słodycze :P
Co do tej kobiety Sumbula,to myślę też ,że poczuł się zawiedziony. Tak się cieszył ,że mimo jego defektu jakas kobieta obdarzyła go uczuciem,a potem kiedy dowiedział się ,że padł ofiarą spisku ,to nie mógł sobie darować i nie wybaczył jej ,choć myślę ,że ona naprawdę się zakochała.
Cevher Hatun wysłana przez ludzi Mustafy żeby wyciągnąć od Sumbula informacje o Hurrem. :)
Nie mogę sobie przypomnieć jej imienia,ale pewnie wkrótce będzie w odcinkach na TVP1
Z tą Hurrem tak nie do końca, chyba że to był Twój skrót myślowy :D Bo to przecież Ibrahim dał im zatrute owoce i mieli wybrać kto nie przeżyje, Hurrem miała już pokarm w ręce, ale Leon chciał ją uratować i on zjadł. :P
No tak tak, Sumbul też chciał ochronić siebie pozbywając się ukochanej, bo ile Hurrem miała przez to kłopotów ;p
Ciekawe co się stało z Mercanem bo po tym jak Sah wyjechała to niby miał dalej być przy Sułtanie a już go później nie widziałam. Tak samo ciekawe jaki los spotkał Sulejmana Paszę co Wezyrem został bo od razu pokazali Rustema.
Sulejman Pasza wyglądał, jakby niedługo miał zejść z przyczyn naturalnych ;) Mercan - może spełniło się jego marzenie i został odesłany do Sah?
W historii Sulejman Pasza odszedł ze stanowiska w 1544 roku, a zmarł 3 lata później. Być może Sułtan uznał, że Rustem będzie lepszym Wielkim Wezyrem :)
Mi się wydaje, że z Raną to chyba było tak, że ona Huricihan traktowała trochę jak konkurencję o Bajazyda( dobitnie mówi o tym scena jak Huricihan czyta bajkę synom Bajazyda i Rany i późniejsza ich rozmowa). Krótko mówiąc poświęcono Ranę bo z logicznego punktu widzenia jako matka książąt i główna faworyta Bajazyda miała motyw.
Poza tym jak wiadomo od zawsze relacje między Selimem a Bajazydem był napięte więc jeśli Bajazyd dowiedziałby się, że za śmiercią Huricihan stoi ukochana jego brata to podejrzewam, że nie puściłby tego płazem Selimowi więc może tego Hurrem też chciała uniknąć bo zależało jej na zgodzie synów.
Trochę dziwne myślenie o zgodzie synów, wiedząc jakie jest prawo i że prędzej czy później któryś będzie musiał zginąć.
Hurrem wgl przez jakiś czas nie przyjmowała do wiadomości że tron dla jednego to śmierć dla drugiego, myślała że wszyscy będą żyć razem długo i szczęśliwie :P
Co Hurrem odpowie sułtanowi na pytanie czy ma jakiś związek ze śmiercia Mustafy ? i czy sułtan jej uwierzy ?
Hurrem odpowie coś w stylu, że przez całe życie robiła to co musiała i on (sułtan) dobrze o tym wie. Dla mnie to brzmiało jak przyznanie się.
Dla mnie też, ale myślę, że nawet jakby się przyznała to i tak nic by jej nie zrobił.
Tak jak Hurrem dobrze wie, kto zabił Mehmeda i myślę, że wszyscy wiedzą, ale nikt nie myśli o zrobieniu krzywdy Mahidevran (tak jak dostawała tylko reprymendy usiłując zabić Hurrem). Z tym, że z Mustafą jest na tyle inaczej, że to Sułtan wydaje rozkaz, więc robiąc jakiekolwiek wymówki Hurrem przyznałby się, że od lat jest robiony w jajo, jak małe dziecko.
Wiadomo, że musieli się wykończyć w drodze na tron ale Hurrem nie chciała by działo się to na oczach Sułtana tylko ewentualnie po jego śmierci. Z resztą jak była intryga Sah , że Mustafa ruszył na stolicę gdy Nigar przyszła namawiać Hurrem by posadziła na tronie Bajazyda to ona wtedy powiedziała takie coś: ani Mustafa ani żaden z moich synów nie mają prawa myśleć o tronie póki Sułtan żyje. I paradoksalnie to ją uratowało, ze nie wpadła w pułapkę.
Czytaj "moi synowie są za mali, żeby myśleć o tronie dla nich" - dziesięć lat później dojrzała do działania ;) Hurrem miała sprytny plan, że będzie Valide i jej autorytet powstrzyma synów przed wrogością. Dopóki żył Mehmet, mogło się to powieść, a potem wiadomo, jak wyszło.
odcinku 116 ok. 1 h 7 min.
I wtedy właśnie Huricihan miała pretensje do Rany, że doniosła Hurrem o niej i Bajazydzie.
Nurbanu - to powtórka z rozrywki. Historia podobna do losów Hurem .
Hurem się zestarzala I teraz ma godna nastepczynie,no nie na jej miejsce ale do knucia intryg.
Co to za dziwny watek z menopauza Hurem ? Wczesniej nie pokazywali zeby ktoras z sultanek miala taki problem, ani Valide, Mahi czy Gulfem a tu taka historia ;)))
Musieli podać jakiś powód, dla którego ktoś inny niż Hurrem rodzi dziecko sultana.
Mahi i Gulfem nie sypiały już w tym wieku z sułtanem, więc problem nie istniał ;)
No i nowa Hurrem wygląda na "graniczne lata".
Czy te "graniczne lata" spowodowały, ze sultan odsunął się od Hurem i już nie zapraszał jej do alkowy? Urodziła piątkę dzieci, to powinno wystarczyc, chyba ze sultan musiał zawsze u boku miec kobietę zdolna do rodzenia.
Nie mam pojęcia, jak to wyglądało w przypadku prawdziwego Sulejmana. Harem miał z założenia udowadniać męską żywotność władcy, więc bardzo możliwe, że zapraszanie przekwitłej kobiety byłoby zupełnym wyjątkiem.
W filmie mieli chyba problem z brakiem chemii między aktorami ;) A i ciężko cieszyć się związkiem między kolejnymi chorobami sułtana a śmiercią synów.
Jaka bedzie reakcja hurrem na pomysl posiadania przez suleja kolejnego dziecka i jak zniesie fakt ze w jego lozku jest inna kobieta , bedzie to w ogole pokazane?
Będzie pokazane bo to ona sama wybierze Walerię do alkowy :P ten wątek menopauza-dzieci-nowa nałożnica jest w ogóle z du..., bo sułtan jakoś nie wspomniał że chciałby mieć jeszcze dzieci, Hurrem tak samo, a tu nagle się zamarwia, że już nie może. Poza tym ile ona ma tu lat dopiero chyba do 40 dobija :D
To w ogole nie ma sensu nawet gdyby ten noworodek byl chlopcem to sulej i tak umrze a na jego miejsce wskoczy starszy syn to dziecko jest tylko po to zeby je zaraz zabic ( nie wiem jak to bedzie w serialu ale dzieciak ma zerowe szanse na tron)
No dokładnie dlatego ten wątek jest bez sensu - tylko po to żeby ktoś, w tym przypadku Fatma mogła napsuć krwi Hurrem. Bo nałożnicy zaraz się pozbędą a o dziecku (córce) cisza, do czasu aż sułtan wróci z jakiejś wojny i odwiedzi jej grób.
Dziwne ze hurrem potrafila dzielic sie sulejem poprzednio rodzila dzieci na akord ale tez nie zyczyla sobie innych kobiet w alkowie sultana raz nawet wystartowala ze sztyletem na widok jakiejs tam rosjanki inne topila wieszala
Wolała sama wybrać jakąś nałożnice niż żeby zrobiła to Fatma, no i mogła wtedy pilnować żeby nie zaciążyła, ale nie wyszło ;p
Najwyraźniej chodzi o zasady - żona "aktywna" musi być płodna. Dlatego Fatma tak się cieszy, gdy odkrywa, że Hurrem ma menopauzę - to podkopuje jej pozycję, bo Hurrem nie wystarczy rola matki książąt, przecież chce też być jedyną w sypialni. Gdy już nie miała wyjścia, próbowała zapanować nad wybraną przez siebie Walerią i nie dopuścić do ciąży.
Kwestia ewentualnego syna - no nie do końca, gdyby dziecko zdobyło poparcie koalicji anty-Hurrem, mogłoby być alternatywą. Sulej przecież pożył jeszcze ze 20 lat, widać po wieku serialowego Murada.
No tak ale jezeli pomysl z dzieckiem nie wyszedl od suleja to moze on nie chcial wiecej dzieci a to ze fatma chciala wyslac naloznice to co z tego nie takie cwaniary probowaly matka wybierala mu dziewczyny pozniej mahi a sulej wszystkie odsylal rozumiem gdyby to on chcial dzieciaka ale ze hurrem miala taki pomysl? Ten wątek chyba nie jest realny potomstwo suleja konczy sie na cihangirze nie bylo po nim zadnych zywych czy nie zywych dzieci chyba ze sie myle
Mahmud (1512–1521), syn Fulane
Mustafa (1515–1553), syn Mahidevran[4]
Fatma Nur (1516–1561), córka Fulane
Ahmed (1517–1518), syn Mahidevran
Murad (1519–1521), syn Gülfem
Mehmed (1521–1543), syn Roksolany[3]
Mihrimah (1522–1578), córka Roksolany[3]
Abdullah (1523–1526), syn Roksolany[3]
Raziye (1514/24–1570/71), córka Mahidevran
Selim II (1524–1574), syn Roksolany[5]
Bajazyd (1526–1562), syn Roksolany[3]
Dżihangir (1531–1553), syn Roksolany[3].
Ale namieszali raziye umarla i myslalam ze w serialu pokazano to jako poronienie mahidrevan wtedy co pobila hurrem
Prawdopodobnie byli jeszcze po Cihangirze synowie z nieznanych z imienia nałożnic, którym Sulej nie nadał tytułu sułtanki.
W mauzoleum Mustafy w Bursie obok niego i Mahidevran pochowany jest niejaki Orhan, przy jego grobie jest napisane, że to syn sułtana Sulejmana. Na początku myślałem, że to musi być wnuk, czyli jeden z zamordowanych po śmierci Mustafy jego synów, ale napis jest że to syn Sulejmana.Dziwne;)
https://www.youtube.com/watch?v=nH8ncoyR2Vc
Tu jest film z tego mauzoleum, gdzie na zbliżeniach widać te podpisy.
Wiadomo o kazdym dziecku krwi osmanskiej z jakiego zwiazku pochodzi chyba nigdzie nie jest napisane ze matka nieznana nawet jak dziecko umarlo po porodzie
No właśnie nie jestem pewien.
Co do serialu natomiast to myślę, że nie tyle zależało mu na dziecku, ale po prostu chciał pobaraszkować z młodą laską no a jak zaszła w ciążę to był szczęśliwy, powiedział nawet Hurem, że to dziecko może mu wypełnić pustkę po śmierci Mehmeda, co zresztą było mało taktowne moim zdaniem.
Roksolana miała 6 dzieci:
Portret Haseki Hurrem
Mehmet (1521-1543)
Mihirmah (1522-1578)
Abdullah (1523-1526)
Selim (1524-1574)
Bejezid (1525-1562)
Cihangir (1530-1553)
Orhana (?-?)
Tyle co znalazlam ze ten orchan byl chyba hurrem
Orhan to był syn Mustafy, który umarł wcześniej od swojego ojca. Nie słyszałem, żeby po Cihangirze jeszcze jakieś dziecko Sulejmana się urodziło :P