PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15776
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Poprzednia (8) część: http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+%28sezony+1-+4%29+cz.+8,2656908

Na co umarła Hurrem?
– Nie wiadomo na co chorowała i na co umarła, Wiemy tyle, że zmarła dosyć niespodziewanie, a wszystkie teorie na temat jej śmierci są jedynie przypuszczeniami (np. to, że została otruta).W serialu było pokazane, że na jej ciele pojawiły się jakieś wybroczyny związane z jej chorobą. (odpowiedź użytkowniczki isabella95)

Dlaczego Mustafa nie mógł poślubić Heleny?
– Helena była wolną kobietą. Z racji tego, że książę zabrał dziewczynę do swojego haremu jej rodzice, jako wolni ludzie, mieli prawo zażądać ślubu z Mustafą – tak też zrobili. Były dwa wyjścia: książę musiałby się na ów ślub zgodzić lub Helena musiałaby opuścić harem. W innym przypadku rodzina dziewczyny miała prawo poskarżyć się sędziemu. Mahidevran oraz Sulejman (bardziej jest tu nacisk na Sulejmana) nie chcieli zgodzić się na małżeństwo ponieważ Helena była chłopką i jak wiadomo Mustafie, jako księciu, nie przystało żenić się z ”taką kobietą”. Z tego względu Mustafa po rozmowie z Ibrahimem postanowił odesłać dziewczynę z haremu.

– Gulnihal została wydana za mąż. Scena ta została przez TVP wycięta.
– Bali Bey wyjechał w rodzinne strony, wróci do stolicy jakiś czas po śmierci Ibrahima. Aybige wróciła na Krym. Scena ta została przez TVP wycięta.
– Firuze należała do wrogiej dynastii Safawidów. Jej prawdziwe imię to Humeyra, prawdopodobnie była szpiegiem Tahmaspa. Jej wątek jest jednak bardzo niejasny.
– W 4 sezonie sułtan będzie z Walerią, która urodzi mu córkę Raziye (historycznie tak miała na imię córka Mahidevran). Waleria przybędzie do pałacu razem z Nurbanu i zostanie podesłana sułtanowi przez Sułtankę Fatmę – siostrę Sulejmana.
– Hatice popełni samobójstwo
– Mehmed podczas pojedynku ze sługą zostanie zraniony, umrze gdy jego rana zostanie zatruta, co doprowadzi do zakażenia a następnie śmierci
– Mustafa umrze poprzez uduszenie na zlecenie sułtana, Dżihangir z żalu za Mustafą przestanie jeść co doprowadzi do jego choroby.
– Bejezyd razem ze swoimi dziećmi zostanie uduszony na rozkaz Sulejmana, ale wszystkiemu przewodzi Selim.
– Mustafa będzie z Mihrunisą, lecz wcześniej będzie jeszcze miał córkę ze związku z konkubiną Ayşą -Nergisşah Sultan.
– Bajazyd weźmie ślub z Huricihan, lecz ta umrze od uderzenia w głowę (chyba świecznikiem) przez Nurbanu. Będzie miał również dzieci z Defne Sultan, która będzie matką jego dzieci.
– Selim będzie z Nurbanu, z która będzie miał trzy dziewczynki i syna Murada, lecz w międzyczasie sypiać będzie z wieloma nałożnicami.
– Dżihangir będzie miał przygodę z jedną nałożnicą, ale niezbyt to się dobrze dla niego skończy, będzie podkochiwał się w Huricihan.
– Mehmed zostanie gubernatorem Manisy. Jedna z jego nałożnic (Cihan) będzie w ciąży jednak po smierci księcia jej wątek zostanie urwany.
– Osman, syn Ibrahima i Hatice, będzie mieszkał z Beyhan, nie będzie go w serialu.
– Ze „starych” bohaterów do samego końca serialu przy życiu pozostaną Mahidevran i Sumbul Aga. Mihrimah także przeżyje ojca, po jego śmierci opuści pałac. W ostatnich odcinkach możemy także zobaczyć Gulfem oraz oczywiście Sulejmana.

ocenił(a) serial na 9
Nennek

Mnie też zaczyna wciągać ten serial o Kosem.
W rzeczywistości Mustafa był tylko 2 lata młodszy od Ahmeda,więc był realnym zagrożeniem,ale w serialu zrobili z niego małego chłopca ,żeby podkreślić dramaturgię wydarzenia i bardzo im się to udało.
Ahmed był pierwszym sułtanem ,który oszczędził brata i bardzo dobrze pokazano jego wahania i rozterki związane z tą decyzją.
Jeśli było by to w drugą stronę to Halime nie byłaby już taka wyrozumiała dla Ahmeda.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Ostatni odcinek był naprawdę mocny, szczególnie końcówka, na której się popłakałam. Wg mnie Halime nie jest jakoś szczególnie wrogo nastawiona na Ahmeda, raczej bardziej obawia się Safiye i Handan. Ogólnie nie podoba mi sie stanowisko jakie zajęła Safiye...chce trzymać przy życiu Mustafę tylko do momentu aż Ahmedowi urodzi się syn, co jest dla mnie paskudne...tak naprawdę nie wiadomo o co jej tak naprawdę chodzi

ocenił(a) serial na 9
Nennek

Masz rację,że ta akcja z rozkazem uduszenia małego Mustafy była mocna i trzymała w napięciu,ale od czego jest internet. szybko sprawdziłam na wiki ,że Mustafa przeżył Ahmeda o ponad 20 lat to się dopiero uspokoiłam,że go jednak nie uduszą :)

użytkownik usunięty
marimal1

Mam pytanie gdzie oglądacie Kosem bo na youtube jest chyba tylko po Turecku więc stwierdziłam, że nie ma sensu oglądać skoro i tak nic nie będę rozumiała.

ocenił(a) serial na 8

Polecam fanpage na fb: Kösem Sultan English oraz Tureckie Seriale.
Jednak chwilowo na jednym i na drugim kanale jest problem z odcinkami ponieważ są blokowane, jednak na Kösem Sultan English, pan, który tłumaczy obiecał, że będzie się starał udostępnić 3 odc a razem z nim 2 poprzednie.

ocenił(a) serial na 9

Ja oglądałam na yutube,z polskimi napisami 2 pierwsze odcinki i tak jak Nennek wspomniała,dowiaduję się o nich z fanpage Tureckie Seriale na fb . Wystarczy polubić ten profil ,a będzie się co jakiś czas pokazywało co już jest przetłumaczone.

ocenił(a) serial na 8

Ja oglądałam na ok.ru . :)

ocenił(a) serial na 9
Nennek

A co Safiye to chyba wyjątkowo zimna kobieta.
Porównują ją do matki Sulejmana,ale ta sytuacja z Mustafą i Ahmedem pokazuje ,że tej nie zależy jakoś szczególnie na wnukach i myślę ,że będzie mścić się na Ahmedzie za wygnanie. Natomiast Ayse Hafsa we WS ,to kiedy Sulej był nieprzytomny i Mahi się cieszyła i planowała już pozbycie się dzieci Hurrem,to ta mimo ,że nie cierpiała Hurrem to jednak wnuki kochała i chciała je ratować.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Tak, też o tym czytała a mimo to, oglądając serial, nie byłam pewna czy faktycznie kaci uduszą go czy też nie.
Zgadzam się co do Safyie. Valide nie miałaś aż takiego "wielkiego parcia na władzę". Chociaż z drugiej strony jej synalek kazał pozabijać swoich 19 braci więc może po tak przeżytej traumie wszystkie pozytywne uczucia w niej zgasły.
Ciekawa jestem czy wyjdzie na jaw od czego tak naprawdę zmarł sułtan Mehmed...

Nennek

Umknelo mi z tym sultanem Mehmedem? Jak niby zmarł?

ocenił(a) serial na 9
Nennek

No niby Ahmed zlecił śledztwo w sprawie śmierci ojca,więc może coś tam się z czasem wyjaśni.
Nie wiem,czy odniosłaś to samo wrażenie co ja ,że zarówno w WS jak i Kosem to baby rządzą ,a mężczyźni to marionetki.
Tak z perspektywy czasu,będąc pod koniec serialu WS to mogę powiedzieć,że chyba najbardziej niezależną postacią męską był Ibrahim,a czym dalej w serial to coraz bardziej podatni na wpływy kobiet.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

W Kosem mężczyźni są już całkiem zdominowani przez sułtanki i to od początku naprawdę widać, taka Safyie ma na przykład wgląd w zapisy z obrad dywanu co dla mnie jest trochę dziwne. Zgadzam się co do Ibrahima. Sokollu też nie dał sobą rządzić. No i książęta - Mustafa, Bajazyd, Dżihangir też raczej nie ulegali wpływom kobiet.

ocenił(a) serial na 9
Nennek

Co do książąt ,to też bywało,że słuchali się albo matek albo partnerek i tak do konca nie byli samodzielni.
Dużo się słyszy to określenie "sułtanat kobiet",więc coś w tym jednak było,że niektóre kobiety potrafiły sobie zbudować tak silną pozycję.

Nennek

Safiye jest znana z tego, że Mehmed III dał jej ogromną władzę nad całym Imperium. W Kosem widać, że po śmierci syna chce ją za wszelką cenę zachować.

Nennek

Też mnie to wgniotło. I jakby aktorka grająca Halime była jego prawdziwą matką. Pamiętam, że mały Mustafa z WS też był bardzo dobrym aktorem, ale nigdy nie miał takich traumatycznych przeżyć.

Ale nie wiem czy będę oglądać Kosem... każdy odcinek ponad 2h! Strasznie dużo czasu zabiera.

ocenił(a) serial na 8
Nennek

ja myśle, ze to "coś" u Nurbanu to występuje wtedy kiedy ona rozmawia, póki ma zamknięta buzie i nic nie mówi wyglada ok, ale jak zaczyna się wymadrzac to te denerwujace "coś" się uwydatnia.
Tez rozsmieszyly mnie te komplementy Hiri ;)

Dla mnie dziwne było, ze Fatma znała Dzihangira a Bajazyda już nie. On tez jej nie znał i nigdy nie widział?

ocenił(a) serial na 8
mirabozenna

Zupełnie jak u Hurrem :) mimo wszystko postać Nurbanu przez większość sezonu była jedną z moich ulubionych. Niestety pod koniec staje się coraz bardziej nienormalna a razem z Selimem przypomina Halinkę i Ferdka z Kiepskich....

Tak, dla mnie też jest to dziwne, i nawet już kiedyś o tym pisałam, tak samo jak istnienie Mihrunissy, której nie mogłam znieść od początku do samego końca.

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Hahaha Selim I Nurbanu Kiepscy ;))) juz sie nie moge doczekac ;))
Swietne poczucie humoru:)))

Nennek

Haha :D Co miałaś na myśli z tym porównaniem do Kiepskich? Nurbanu chyba nie wyzywała Selima od jełopów, w każdym razie nie pamiętam :D

ocenił(a) serial na 8
rafal4792

Może i nie ale ciągle powtarzała, że musi wziąć się w garść,i być gotowy na objęcie tronu, że trzeba się zabezpieczyć...a "w pośredniaku byłeś?!".
Selim ledwo trzymał się pionu, ciągle pił, nie uczestniczył w obradach dywanu, nic go nie interesowało, jego najczęstsza odpowiedź na uwagi Nurbanu to "spokojnie Nurbanu" (spokojnie Halinka)...no kurcze..."palić głupa, każdy umie a robić nie ma komu" :))

Nennek

W komentarzu do ostatniego odcinka WS po turecku na yt ktoś złośliwie napisał, że Selim cały czas potrzebuje Nurbanu, by utrzymywała dla niego 1% mężczyzny. Ja może bym go tak surowo nie ocenił, ale może coś w tym jest ;P
W każdym razie szacun za zabawne i pomysłowe porównanie :P

Nennek

Pierwsze co przyszło mi na myśl to typowe dla ferdka ' w tym kraju nie ma pracy dla ludzi z moim wyksztalceniem' to by bylo epickie gdyby selim cos takiego powiedział ;)

ocenił(a) serial na 9
Nennek

Najlepsze w tym sezonie tez jest jak Fatma kpi z Rudej.robi to z takim poczuciem humoru .ciekawe czy ruda w koncu wybuchnie.

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

Jak dla mnie Mihrimah jest ładna (oczywiście nie piękna, jak Mahidevran czy Hurrem), ale przede wszystkim bardzo dobrze gra, zwłaszcza w 4. sezonie, kiedy już ma ciekawsze wątki niż romanse. Znakomicie oddaje "przebiegłość", jej płacze czy lamenty też są bardzo przekonujące.

39079288

Mnie się jej uroda nie podoba, dla mnie jest pospolita to już wolę Nurbanu od niej. Co do gry to fakt, pod tym względem. Co do romansów to był w 4 sezonie ten cały Pedro. Ogólnie nie przepadam za tą bohaterką, ale wykreowana jest nieźle

rafal4792

Sory za skladnię. Pisane z telefonu ;-)

ocenił(a) serial na 9
Nennek

W rzeczywistości Mihrimah była niezbyt urodziwa (i to delikatnie mówiąc), za to córka Mahidevran, podobnie jak jej matka, zachwycała urodą. Szkoda, że nie uwzględnili Raziye w scenariuszu - myślę, że byłoby co oglądać, zwłaszcza, że obie sułtanki nie pałały do siebie sympatią (co akurat było zrozumiałe, skoro ich matki darły ze sobą koty). Pomijając tę oczywistą oczywistość, głównym powodem wzajemnej niechęci obu pań była zazdrość ze strony Mihrimah, a Hürrem, aby choć odrobinę poprawić samopoczucie córki, kazała nazywać ją na dworze "piękną sułtanką". Swoją drogą, aktorka grająca Mihri, rzeczywiście nieciekawa.

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Niby użyta w serialu biżuteria, korony i suknie takie piękne, a większość aktorek lepiej wygląda prywatnie niż w wersji serialowej. Nie wiem z czego to wynika. Z braku mocniejszego makijażu? Dajmy na to Fatma od Mustafy. W serialu po prostu paskudna, a prywatnie aktorka jest całkiem ładna. W stylizacjach z 3 sezonu Hatice też nie wyglądała ciekawie.

Nennek

Może to specjalnie? Jedyna córka Padyszacha, musi być cudnej urody, nikomu nie wolno na nią spojrzeć... a naprawdę (jak to w historii) różnie bywało.
Akurat to mi się podoba, inaczej Mihri chyba rozsadziłoby z dumy. Zresztą, już jako dziecko wyglądała normalnie - a mówiono na nią "złotowłosa piękność" ;)

Nergissah córka Mustafy jest wyjątkowo nieforemna (nawet nie mówię o aktorce, ale w serialu nie pasują te farbowane włosy i tona podkładu, no i wygląda staro). Też się do niej zwracają "piękna".

ocenił(a) serial na 9
Amarra

Ja uważam,że Mihrimah była całkiem ładna,może nie jakaś powalająco piękna,ale napewno były duzo brzydsze od niej. Zgadzam się co do Nergis Sah ,że zabrakło mi w niej młodzieńczej urody i wyglądała jakby była starsza od własnego ojca.

marimal1

Nie jest brzydka tylko im starsza, tym bardziej ją przygniatają te brwi ;)

ocenił(a) serial na 9
Amarra

Brwi ma faktycznie dość wydatne i ciekawe czy to jej własne czy wynik charakteryzacji,bo nie pamietam jak było kiedy była młodszą w serialu,bo dla mnie wygląda cały czas tak samo.

marimal1

Nie umiem dodawać linków :( Te brwi ma naturalne, tylko że w ostatnich odcinkach dodają jej więcej cieni na twarzy, żeby postarzyć (zagłębienia koło nosa itp) i wydaje mi się, że brwi też są jeszcze ciemniejsze.

marimal1

Nergissah gra Alize Gordum, córka Vahide Percin;-)

ocenił(a) serial na 9
rafal4792

No i dlatego taka małourodziwa po mamusi :)

marimal1

Zgadzam się, że nie grzeszą urodą , aczkolwiek nie są do siebie podobne.

ocenił(a) serial na 9
rafal4792

Tak z innej beczki chciałam spytać o tą Grazię Mendez ,to czy jej rola będzie jakoś rozbudowana,czy to tylko kolejny epizod przedstawiający władców Europy w złym świetle i pokazanie jaki to sułtan Sulejman jest wspaniały ?

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Gracia Mendez będzie miała romans z Rustemem...w zasadzie za bardzo nie czaję jej wątku

ocenił(a) serial na 9
Nennek

He he ,tego bym się nie spodziewała :)
Rustem taki zazdrosny o Mihri ,a tu proszę -romansik z podstarzałym pudłem :)

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Rustem w końcu przyjmie do świadomości, że Mihrimah go nie kocha i nigdy nie kochała, co więcej nawet zacznie się jej odgrażać no i ulegnie Gracji. Niestety jego sekret odkryje Selim i zacznie go szantażować. W konsekwencji Rustem by ratować swój tyłek zdradzi Bajazyda.

Edit: Ja bym Gracji nie nazwała starym pudłem :D Rustem wygląda na o wiele starszego

ocenił(a) serial na 9
Nennek

Kobitka jest niczego sobie ,tylko rozbawiło mnie ,że jest sporo starsza od Mihri ,a utrze nosa najcudowniejszej z sułtanek :)

marimal1

Z tego co widzialam na yt to ona uwodziła jego nie on ją co do podstarzalego pudla to w pierwszej chwili pomyslalam ze mowisz o rustemie :-) ta mendez byla calkiem atrakcyjna moim zdaniem ladniejsza od mihri a stary siwy i zdziadzialy to byl rustem

ocenił(a) serial na 9
marta490

Na początku to mi się wydawało,że ta Gracja chce poderwać Suleja,bo tak się do niego śliniła i przymilała,ale chyba wystraszyła się Hurrem. Nie widziałam jeszcze jak to będzie z nią i Rustemem. Rustem i tak miał dobrze skoro mówicie ,że mógł sobie pozwolić na romans,a biedna Mihri tylko marzyła o przystojnym Pedro. No chyba,że ich ten połączył romans (tego jeszcze nie wiem )

marimal1

Ja, podobnie jak Nennek, też nie rozumiem jej wątku i nie wiem, dlaczego Rustem na nią poleciał. Mnie ta kobieta wydała się odpychająca.

ocenił(a) serial na 10
marimal1

Podobno Rustem i Mihri będą mieli jeszcze jedno dziecko, będzie to w serialu jeszcze?

cheer_syl

Urodzi syna Osmana. Jeżeli dobrze pamiętam to w 135 odcinku.

ocenił(a) serial na 9
cheer_syl

Urodzi się po śmierci Hurrem .

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Co się stanie z Fahriye kalfą?

ocenił(a) serial na 8
cheer_syl

Po śmierci Hurrem postanowiła zabić Nurbanu. Zaatakowała ją, ale Nurbanu w ramach obrony udaje się kilkakrotnie dźgnąć Fahriye nożem. Służąca umiera. Wszystko dzieje się w bodajże 136 odcinku tureckim.

PanIWladca

Ta scena była śmieszna. Fahriye, która z facetami walczyła, zginęła w taki sposób.