PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15776
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Poprzednia (8) część: http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+%28sezony+1-+4%29+cz.+8,2656908

Na co umarła Hurrem?
– Nie wiadomo na co chorowała i na co umarła, Wiemy tyle, że zmarła dosyć niespodziewanie, a wszystkie teorie na temat jej śmierci są jedynie przypuszczeniami (np. to, że została otruta).W serialu było pokazane, że na jej ciele pojawiły się jakieś wybroczyny związane z jej chorobą. (odpowiedź użytkowniczki isabella95)

Dlaczego Mustafa nie mógł poślubić Heleny?
– Helena była wolną kobietą. Z racji tego, że książę zabrał dziewczynę do swojego haremu jej rodzice, jako wolni ludzie, mieli prawo zażądać ślubu z Mustafą – tak też zrobili. Były dwa wyjścia: książę musiałby się na ów ślub zgodzić lub Helena musiałaby opuścić harem. W innym przypadku rodzina dziewczyny miała prawo poskarżyć się sędziemu. Mahidevran oraz Sulejman (bardziej jest tu nacisk na Sulejmana) nie chcieli zgodzić się na małżeństwo ponieważ Helena była chłopką i jak wiadomo Mustafie, jako księciu, nie przystało żenić się z ”taką kobietą”. Z tego względu Mustafa po rozmowie z Ibrahimem postanowił odesłać dziewczynę z haremu.

– Gulnihal została wydana za mąż. Scena ta została przez TVP wycięta.
– Bali Bey wyjechał w rodzinne strony, wróci do stolicy jakiś czas po śmierci Ibrahima. Aybige wróciła na Krym. Scena ta została przez TVP wycięta.
– Firuze należała do wrogiej dynastii Safawidów. Jej prawdziwe imię to Humeyra, prawdopodobnie była szpiegiem Tahmaspa. Jej wątek jest jednak bardzo niejasny.
– W 4 sezonie sułtan będzie z Walerią, która urodzi mu córkę Raziye (historycznie tak miała na imię córka Mahidevran). Waleria przybędzie do pałacu razem z Nurbanu i zostanie podesłana sułtanowi przez Sułtankę Fatmę – siostrę Sulejmana.
– Hatice popełni samobójstwo
– Mehmed podczas pojedynku ze sługą zostanie zraniony, umrze gdy jego rana zostanie zatruta, co doprowadzi do zakażenia a następnie śmierci
– Mustafa umrze poprzez uduszenie na zlecenie sułtana, Dżihangir z żalu za Mustafą przestanie jeść co doprowadzi do jego choroby.
– Bejezyd razem ze swoimi dziećmi zostanie uduszony na rozkaz Sulejmana, ale wszystkiemu przewodzi Selim.
– Mustafa będzie z Mihrunisą, lecz wcześniej będzie jeszcze miał córkę ze związku z konkubiną Ayşą -Nergisşah Sultan.
– Bajazyd weźmie ślub z Huricihan, lecz ta umrze od uderzenia w głowę (chyba świecznikiem) przez Nurbanu. Będzie miał również dzieci z Defne Sultan, która będzie matką jego dzieci.
– Selim będzie z Nurbanu, z która będzie miał trzy dziewczynki i syna Murada, lecz w międzyczasie sypiać będzie z wieloma nałożnicami.
– Dżihangir będzie miał przygodę z jedną nałożnicą, ale niezbyt to się dobrze dla niego skończy, będzie podkochiwał się w Huricihan.
– Mehmed zostanie gubernatorem Manisy. Jedna z jego nałożnic (Cihan) będzie w ciąży jednak po smierci księcia jej wątek zostanie urwany.
– Osman, syn Ibrahima i Hatice, będzie mieszkał z Beyhan, nie będzie go w serialu.
– Ze „starych” bohaterów do samego końca serialu przy życiu pozostaną Mahidevran i Sumbul Aga. Mihrimah także przeżyje ojca, po jego śmierci opuści pałac. W ostatnich odcinkach możemy także zobaczyć Gulfem oraz oczywiście Sulejmana.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Zgadzam się, że Beyhan najmniej urodziwa. Reszta sióstr jak dla mnie w podobnym stopniu atrakcyjne.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Kipi seksapilem? Jak dla mnie, to ona kipi ironią ze strony scenarzystów. Co taka stuknięta Fatma miałaby niby zrobić Hurrem? ;) Jest większą nieudacznicą niż Hatice. Sulejman nieudacznik, Hatice nieudacznica, Beyhan - nie mieszała się i za to "plus' dla niej, Sah wydawało się, że cokolwiek może, wydawało się ... i Fatma kolejna nieudacznica. Co za rodzinka ;) Żeby nie było, wcale nie jestem zwolenniczką Hurrem. Przez okrucieństwa w jej wykonaniu mam nadzieję, że smaży się w piekle ta prawosławna ruska dziewka, ale siostry sułtana jak i ona sam ukazani są w serialu jako wyjątkowi nieudacznicy.

ocenił(a) serial na 9
MsPrevail

Co do Fatmy to jej bronią był seksapil. Chciala się pozbyć niechcianego męża ,to biedaczek zmarł z nadmiaru wrażen w noc poślubną. Młodego Elkasa Mirzę udało jej się wyrwać młodej Mihri sprzed nosa,no a potem tak omamiła Kara Ahmeta Pashe ,że w wyniku jej głupiej intrygi stracił zycie.

ocenił(a) serial na 9
MsPrevail

I jeszcze wspomne o tym ,ze Hurrem też próbowała sie pozbyć za pomocą nałożnicy. Myślała,że jak Sulej pare razy prześpi się z młodą laską to już zapomni o Hurrem.

marimal1

Glownym problemem tych wszystkich siostr polegal na tym ze w ich mniemaniu sam fakt ze plynie w nich krew osmanow czyni je nadczłowiekiem i to wystarczy mogly byc glupie infantylne nie musialy mieszac sie w polityke bo przeciez państwo to one te same zdania jak mantre mowily sah i hatice reszta swiata byla po to zeby wykonywac bez szemrania ich polecenia az nagle trafiła sie hurrem na ktorej ich pochodzenie nie robilo zadnego wrazenia na dziendobry oznajmila wszystkim ze nie jest sluzaca i do nikogo nie nalezy i tu byl problem nie latwo bylo zabic zone sulejmana i matke 4 ksiazat a do tego nie mialy nad nia zadnej wladzy

marta490

Mahidrevan tez byla matka ksiecia z nia nie bylo problemow dobrze znala swoje miejszce w szeregu i nie podskakiwala do siostr suleja w ogole zachowywala sie jak podwladna nawet kiedys wygarnela to valide ze ta mowila jej bądz cicho mahidrevan , zajmij sie dzieckiem mahidrevan nie wypada mahidrevan az zepchneli ją w kąt te same teksty slyszala hurrem tyle ze ona miala to w d,pie

ocenił(a) serial na 9
marta490

W podobnym tonie jak siostry Suleja wychowywana była też Mihrimah i jej od dziecka Hurrem wpajała,że od urodzenia jest sułtanką i wszystko jej się przez to nalezy.

marimal1

Tak ale nie zapominajmy ze tam byla zbieranina wszystkich mozliwych narodowosci roznych kulur religii wzorcow zyciowych a tu nagle kazdy ma sie dostosowac do ich widzi misie zobacz jak szybko zmieniali tam wyznanie dziewczyna przez 17 lat wierzyla w Boga nagle z dnia na dzien jej sie odmienia bo cos na tym ugra w krajach chrzescijanskich rodzina to mąz zona i ich dzieci hurrem miala tate i mame a a nie tate i jego piec zon oni wszyscy robili to czego od nich
wymagano ale swoje wiedzieli hurrem jasno powiedziala ze mihri moze robic to czego jej nie wypada i mowic to czego ona nie moze ciekawe ze mahidrevan na to nie wpadla tylko ciagle mowila ze mustafa ma robic i mowic to z czego jego ojciec bedzie dumny po smierci ibrahima mustafa moglby pozbyc sie hurrem tylko mamunia ciagle mu wmawiala ze ma byc grzeczny a corka hatice czy sah tez mialy siedziec cicho i spacerowac po ogrodzie

marta490

Nie można porównywać Mihri i Mustafy. Ona mogła mówić różne rzeczy bo nie była rywalką dla ojca. Mustafa natomiast musiał trzymać język za zębami żeby utrzymać się w wyścigu, co niestety i tak mu się nie udało. Bajazyd zawsze wygarnial wszystko ojcu i kończyło się to źle dla niego. Tak naprawdę to najlepiej było milczeć i działać podstępnie.

marimal1

Ale Mihrimah w dorosłym życiu zbyt dużo użyła na tym byciu sułtanką... ani nie dostała Yahyi, ani nie uciekła przed małżeństwem z Rustemem, ani nawet się z nim nie rozwiodła, gdy miała ochotę. Cały czas pod wpływem Hurrem.

ocenił(a) serial na 9
Amarra

No i nawet tak Bali Bey jej nie chciał :)
Swoją drogą to nie rozumiem czemu nie mogla być z Yahią ,a potem mogła wyjść za koniuszego.

marimal1

Też nie wiem. Tzn rozumiem, że Hurrem i Mahi darłyby szaty - ale sama Mihrimah będąc świadoma, jak bardzo sułtan ją kocha, mogła mu przecież szepnąć słówko. Albo nawet Mustafie.
Historyczny Yahya miał wysoką pozycję, skoro ożenił się z Raziye Sultan.

ocenił(a) serial na 9
Amarra

Mihri mogła też wykorzystać to co obiecała jej Hurrem kiedy była jeszcze dzieckiem,że bedzie mogła sama wybrać sobie męża. Dla mnie postać Mihrimah to jedna wielka porażka.

użytkownik usunięty
marimal1

Ale Mihri jej to przypomniała. Hurrem później dwa razy rozmawiała z Bali Bejem na temat tego czy coś czuje do Mihri. Po tym jak on dwa razy zaprzeczyła postanowiła ostatecznie wydać ja za Rustema.

ocenił(a) serial na 9

Ciekawe co by było jakby Bali Bey się zgodził na ślub z Mihri. Zapewne Hurrem zrobiłaby wszystko,żeby się go pozbyć przy pomocy Rustema i ten zająłby jego miejsce ,także Bali Bey odmawiając uratował swoje życie :)

ocenił(a) serial na 8
Amarra

Jak dla mnie Mihrimah jest strasznie głupia, nie zauważyłam żeby w 4 sezonie jakoś się rozkręciła. Owszem miewa przebłyski inteligencji zazwyczaj kiedy Hurrem nie ma w pobliżu. Może odnoszę takie wrażenie ponieważ bądź co bądź jest ciągle przez matkę ograniczana.

Nennek

Ja zauważyłem, że ona generalnie bała się Rustema, nie umiała z nim postępować jak inne ze swoimi chłopami

ocenił(a) serial na 8
rafal4792

Śmieszyło mnie niezmiernie jak Mihrimah była chora, a Rustem nawet nie pozwalał lekarzom na nią spojrzeć. Co za absurd! Jak niby mieli ją wyleczyć? Ani Mihrimah ani Hurrem nie umiały się skutecznie mu sprzeciwić. Coś burkły i tyle. Potem Rustem grozi Pedro, a Mihrimah zamiast się z nim rozwieść żeby nie wymuszał na niej niczego to siedzi cicho. Wystarczyłyby trzy słowa.

ocenił(a) serial na 9
PanIWladca

Ja też do końca tego nie rozumiem czemu ten Rustem był taki niezbędny i czemu tak Hurrem i Mihri sie go bały.
Ciągle jakieś klopoty z nim były ,skuteczny też za bardzo nie był. Hatice i Sah to pokazywały mężom z kim mają do czynienia i na kazdym kroku o tym przypominały ,a Mihri córka urzędującego Sułtana a taka uległa wobec męża.

PanIWladca

Sądzę, że Mihrimah nieco pochlebiało, że Rustem jest zazdrosny. I tworzyło atmosferę "księżniczki z zamku" wobec przystojnego lekarza, który bez tych zasłon i opasek może by przyszedł, wklepał maść i nigdy więcej o niej nie pomyślał ;) A gdyby się rozwiodła... za kogo by ją wydano, za kolejnego wezyra? Gdy na horyzoncie był Mirza chciała zaryzykować, ale teraz wie, że mogłaby wpaść z patelni w ogień i obniżyć swoją pozycję.

ocenił(a) serial na 10
marimal1

Powód był prosty. Yahia był podwładnym Mustafy, czyli wroga Hurrem. Ona nie mogła sobie pozwolić na taką sytuację, że jej córka jest żoną wroga (Bo Yahia też automatycznie nim był).

ocenił(a) serial na 10
marimal1

Ale Mihrimah to "kadzenie" nie zaćmiło umysłu, nie osłabiło zdolności intrygowania.

mirabozenna

Co sie ztanie ze fatma opusci palac

marta490

Fatma napusci na Hurrem zwolenników nieżyjącego Mustafy aby ci ją zabili. Sulej przyjedzie Rudej z pomocą. Zaraz potem wyjdzie na jaw, że zorganizowala to Fatma. Sulej wezwie siostrę na rozmowę, pokloca się i Sulej wyrzuci ją z pałacu.

rafal4792

Fatma myslala ze to sie uda ? I niech mi ktos powie ze wszystkie siostry suleja nie byly glupie dziwne ze jeszcze sie klocila zamiast prosic o wybaczenie , wczesniej kiedy porwano hurrem sulej powiedzial sah hatice ze zabije kazdego kto ma cos wspolnego z porwaniem nawet jezeli to bedzie ktos z rodziny a pozniej dal do zrozumienia bali beyowi ze ukarany zostanie nawet jego syn mustafa jezeli bral w tym udzial fatma powinna o tym wiedziec przeciez miala jakis kontakt z siostrami a jednak ryzykowala

marta490

Kłótnia to był skrót myślowy. W zasadzie to ona mu powiedziała, że Hurrem to szatan a on jest jak ich ojciec, że zniszczył swoją rodzinę dla tronu i że będzie umierał w meczarniach jak Selim ich ojciec. Sulej wydarl się że jeżeli się nie wyniesie to ją zabije a ona na to że to dobrze bo w jego pałacu czuć tylko zapach śmierci.

rafal4792

Jeszcze nie widzialam tego odc dlatego dopytuje :-) dzieki za wyjasnienia

tupac1991

W 130 tureckim czyli pewnie za jakieś 2,5 miesiąca

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

Sądziłem, że Fatma zniknie zanim zginie Waleria.

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Waleria ginie szybko, bo już w 114 odcinku. Ale to może i lepiej bo moim zdaniem była bardziej irytująca niz Fatma. ;)

PanIWladca

Dla mnie Waleria była niesamowicie infantylna, nawet głos miała taki dziecinny. Gdzieś czytałem, że ta dziewczyna to była miss Albanii.

ocenił(a) serial na 9
rafal4792

Tak oglądając odcinki z Walerią to pomyślałam sobie ,że ta dziewczyna to nadawałaby się na wybory miss,bo ma ku temu wszelkie predyspozycje ...no i proszę ...trafiłam :)

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

To zapytam jeszcze inaczej. Na którym odcinku na TVP obecnie jesteśmy? :D

tupac1991

Ją teraz nie oglądam, ale po Waszych komentarzach wnioskuje że 107/108 turecki

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Czy niedługo już Sulejman nakryje skrytkę Hurrem ? A Nurbanu jest bardzo ładna muszę przyznać

executor123

Wiele osób mówi że jest brzydka ale moim zdaniem jest prześliczna. Pięknie wyglądała w czerwonej sukni jak przyszła do Selima.

ocenił(a) serial na 9
Nennek

Nie wiem czy jest już jakieś osobne forum dla Kosem ,a wiem,że też oglądasz :)
Obejrzałam odcinek trzeci ,fakt ,że serial się rozkręca ,ale moją uwagę przykuła scena kiedy ten strażnik haremowy wrzuca Nastię z drewnianego pomostu ,więc opartego również na drewnianych podporach ,także głębokość nie mogła być duża ,a dziewczyna wpada i jakby spadała co najmniej kilkanaście metrów dół w głębię oceanu i tak się zastanawiam jak to mozliwe ?
Przypomniało mi to scenę z Hrabiego Monte Christo,w której wrzucają go do morza w worku ,a on się z niego wydostaje.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Tak, też zwróciłam na to uwagę. Co innego jakby zrzucił ją z jakiejś przepaści, wtedy mogłaby spadać i spadać gdzieś w głębiny. Na początku 4 sezonu WS pokazane jest jak Hurrem kazała wyrzucić niewolnicę do Bosforu z jakiegoś muru...ale z takiego niewinnego pomostu? Trochę to komiczne :) Śmieszy mnie też ten "tajemniczy ogród" Ahmeda...
Ja oglądam Kosem z angielskimi napisami, i nie wiem czy dobrze zrozumiałam....ale czy tak przypadkiem w śmierć sułtana Mehmeda nie jest zamieszany Sahin Giraj?

PS. Ja też pomyślałam o scenie z Hrabiego Monte Christo, hihi :))
Znalazłam w necie taką sklejkę: https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/12321488_102073365128 04532_6100982306906209460_n.jpg?oh=d1dc90d36f92109d20c724e350a178e6&oe=571D0 423
Jak dla mnie widać między nimi podobieństwo i to nawet znaczące ;)

I jeszcze kilka fotek z serii pożyczone stroje:
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11012786_110158593989 1966_1030455190165447831_n.jpg?oh=3c2ec0ac5904c12d1cb02d56453704f8&oe=56EA8314
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlt1/v/t1.0-9/12316582_110158596655 8630_6069001978942353996_n.jpg?oh=c728d0c350d3f1fb80ee38321602f665&oe=56F164F9
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/12316267_110158598989 1961_9203597355519508342_n.jpg?oh=98d3577988508648b8c02c0c221f2daa&oe=56D9AA5F
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfl1/v/t1.0-9/12316077_110158602322 5291_3632939400553446128_n.jpg?oh=0487f0d3046e3c90395aa1b97634e19b&oe=56ED37B4

Nennek

Co się stało z Kosem z pierwszych zdjęć czy trailera - dziewczynka z brązowymi lokami? Chyba w ogóle nie zagrała?
Nennek, jak wklejasz linki? Mi filmweb zabrania :D

Amarra

Nowozakladane konta mają różne ograniczenia, także w kwestii dodawania linków. Musisz przeczytać regulamin, żeby sprawdzić co i jak.

ocenił(a) serial na 9
Nennek

Dzięki za fotki,widać ,że wykorzystali te same kostiumy, teraz można porównywać jak u celebrytów, na kim lepiej leży :)
Co do Kosem ,to jeszcze nie "rozkminiłam" kto jakie ma intencje i z kim trzyma i nawet nie jestem pewna czy ten Derwisz to jest po stronie Ahmeda,ale jeśli chodzi o otrucie sułtana Mehmeda to myślę ,że mogło zależeć sułtance Handan,bo chciała,żeby to jej syn zasiadł jak najszybciej na tronie,zanim dorośnie syn konkurencji czyli mały Mustafa,ale tak jak mówisz ,to ten Sahin Giraj ma również aspiracje ,żeby zasiąść na osmańskim tronie,więc aby tego dokonać musi wyeliminować wszystkich spadkobierców osmanów. Złapał Halime i Mustafę i oddał Ahmedowi z myślą ,że ten od razu go udusi, a Ahmedowi podarował wcześniej lwa,również z myślą ,że go rozszarpie.
Coraz bardziej nie podoba mi się ta Safyie ,ona wogóle nie dba o dziedzictwo osmanów i życie wnuków w ogóle ją nie obchodzi.
Czytałam gdzieś ,że to ona załatwiła swoją "teściową" Nurbanu" ,także nawet Hurrem to przy niej anioł :)

marimal1

Safiye jest bardzo pewna siebie od nastoletnich lat. Widać to już, gdy poznaje Nurbanu w ostatnim odcinku WS.

ocenił(a) serial na 9
rafal4792

To widać,że wyjątkowo zimna kobieta i raczej jej nie polubię :)

marimal1

Wszystkie kobiety są tam wyrachowane, Nurbanu również taka jest.

ocenił(a) serial na 9
rafal4792

Nurbanu to mam wrażenie ,że przecenia siebie. Jak mogła myśleć ,że ta intryga z otruciem Bayazyda się nie wyda. Niby chce pomóc Selimowi ,ale ściaga na niego kłopoty.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Widzę, że masz takie same odczucia jak ja ;)
Safiye póki co zależy tylko na władzy, od początku manipuluje Ahmedem, próbuje go sobie podporządkować, nastawia przeciw niemu poddanych, szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się wątku jej rywalizacji ze świeżo upieczonym sułtanem. W sumie nie zdziwiłabym się gdyby to ona kazała zabić swojego syna.

ocenił(a) serial na 9
Nennek

Mi sie wydaje,że jako matka sułtana miała dużą władzę,więc chyba nie miałaby powodów zabijać syna . W sumie nie wiemy jak jej się z synem układało,więc trudno coś powiedzieć, ale również nie zdziwiłabym sie jakby maczała w tym palce z jakichś powodów.
Nie rozumiem tych podwładnych czym się kierują. Wolą służyć i wykonywać polecenia babki sułtana niż służyć nowemu władcy,który jest przyszłością na zasadzie -umarł król ,niech żyje król.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Ja z kolei się temu nie dziwię...wolą trzymać z niezależną, silną i wpływową osobą niż z niestabilnym emocjonalnie władcą "z przypadku". Jasne, że Ahmed był następcą jednak został sułtanem kiedy był jeszcze niedoświadczonym dzieciakiem i według mnie niektórzy po prostu nie traktują go poważnie a jego rozkazy mają za kaprysy. W zasadzie Ahmed momentami jeszcze zachowuje się jak dziecko np. jego reakcja na lwa, na brak pieniędzy w skarbcu, w końcu na bunt (kiedy zaczął wymachiwa w powietrzu mieczem i krzyczeć by wszystkich pozabijano)
Ale ma też dobre momenty ;)

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Choć był moment, kiedy myślałam że forum "umarło...część 10: http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+%28sezony+1-+4%29+cz.+10,2714598

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Póki trwa serial to forum nie umrze, a wypowiedzi z mniejsza lub większa intesywnoscia bedą się pokazywały.
Zawsze znajdzie się temat do dyskusji:))