PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=697645}

Zadzwoń do Saula

Better Call Saul
2015 - 2022
8,4 88 tys. ocen
8,4 10 1 88247
8,9 40 krytyków
Zadzwoń do Saula
powrót do forum serialu Zadzwoń do Saula

Źle dobrany bohater

ocenił(a) serial na 10

Im dłużej oglądam ten serial, tym bardziej mam żal do twórców, że zamiast Saula nie zrobili jego bohaterem Gusa. Akcja mogłaby się rozpocząć od spotkania przy basenie z kartelem.
O ile nie mam zastrzeżeń do wątku Mika, to niestety perypetie Jimiego jakoś mnie nie wciągają. Gdyby wyciąć wszystkie sceny z Mikiem to zostałoby nam coś na kształt telenoweli dziejącej się w środowisku prawniczym.
Gdyby nie Mike, to, poza spotkaniem z Tuco, wątek kartelu prawie by się nie pojawił. A dla mnie jest ona najbardziej interesujący.
Co nie znaczy, że serial mi się nie podoba, dalej oceniam go wysoko i czekam na kolejne odcinki, ale myślę, że z Gusem jako głównym bohaterem byłby on porównywalny z BB.

ocenił(a) serial na 7
Karakuli

Jak dla mnie, to tylko Mike ratuje ten serial. Wszystkie wątki, które go nie dotyczą, są niesamowicie nudne. Może jakieś drobne przebłyski się zdarzą, ale oglądam tylko po to by zobaczyć co zrobi Mike i co u niego słychać :D

ocenił(a) serial na 8
Karakuli

Hmm. Bo ja wiem..? Żeby to zrobić, musieliby mocno przepisać postać Gusa, żeby móc z niej zrobić postać wartą całego serialu. W BB Gus był spoko, bo był małomównym, zamkniętym w sobie narkobossem. Chyba nie chciałbym żeby mi "niszczyli legendę" przez kilkanaście odcinków pokazując że za tym chłodnym profesjonalistą krył się jednak człowiek... No ale wszystko rzecz gustu.

Karakuli

Bo większość woli super-cool-maczo gangsterskie porachunki od zwykłych ludzkich historii. W BB przecież było tak samo, woleliśmy oglądać jak Walter wysadzał siedzibę Tuco w powietrze albo rozjeżdżał dilerów Pontiakiem niż jak tłumaczył się Skyler. Ale to właśnie ten ludzki aspekt, napisany tak realistycznie, stanowi o sile obu seriali :)

ocenił(a) serial na 10
unsympatisch

W BB Walter prowadził podwójne życie, przez co nawet codzienne sytuacje stawały się ciekawe (jak tym razem się wyłga i jaki kit wciśnie Skyler). Jedno z drugi się uzupełniało.
Natomiast Jimmy ma problemy natury romantyczno-biurowej. Nie prowadzi też podwójnego życia (to za niego odwala Mike). Problemy sobie sam stwarza i nie ma przymusu w postaci raka i kończącego mu się dramatycznie czasu. Może gdy wejdzie ostatecznie na ścieżkę Saula będzie to dla mnie ciekawsze.

ocenił(a) serial na 6
Karakuli

Dla mnie także wątek z Mikiem to mistrzostwo na miarę BB. Saul jest ciekawą postacią, ale troche nudzą te jego przepychanki, nieraz się zdarzy fajna akcja (scena z dwoma chłopakami i Tuco albo), a tak to przeciętnie strasznie. Głównym bohaterem powinien być Mike, a pobocznym Saul

ocenił(a) serial na 7
Karakuli

Brat Saula to najgorsza padaka w tym serialu a niestety pochlania najwięcej czasu.