PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=783982}

Zraniona miłość

Vatanım Sensin
2016 - 2018
7,9 430  ocen
7,9 10 1 430
Zraniona miłość
powrót do forum serialu Zraniona miłość

Drugi temat w którym można opisywać swoje wrażenia z serialu.

Anonimowy_Anonim102

Oni wszyscy ogólnie są jacyś narwani ;-D

ocenił(a) serial na 7
KaminariHana

A Powstanie Warszawskie nie bylo "narwane"? A ludzie, ktorzy walczyli w ruchu oporu w Polsce nie byli "narwani"? A te kobiety co szly za swoimi mezami na Sybir nie byly "narwane"?
Spojrzcie na ten serial jak na serial wojenny, a nie na romans :)
Azize walczy i naraza siebie i czasem swoja rodzine jak i mnostwo kobiet w czasach wojennych czy w czasach zaborow w Polsce.

I nie mowie, ze mi sie to podoba, ale wcale mnie to nie dziwi

ocenił(a) serial na 7
Luci

Nie chodzi o to, że Azize ma siedzieć w domu i nic nie robić dla dobra kraju. Chodzi o to, że ona nadmiernie szarżuje i kozaczy, ściągając na siebie niepotrzebne niebezpieczeństwo, którego mogłaby uniknąć działając w sposób bardziej zorganizowany i racjonalny.

ocenił(a) serial na 7
Anonimowy_Anonim102

Te Polki co szly na Sybir za mezami kozaczyly jeszcze bardziej ;)

Widocznie wtedy tak tam kobiety mogly walczyc i walczyly, kazde czasy i kazde wojny maja swoja prawde i inna walke.

Luci

Ale Azize nie jest tylko odważna, jej zachowanie jest czasami po prostu bezsensowne. Nie przyczynia do polepszenia czyjejkolwiek sytuacji a tylko ją pogrąża.

ocenił(a) serial na 7
KaminariHana

Ależ ja bardzo negatywnie oceniam zachowanie Leona i uważam, że postąpił źle. Prześledź moje wszystkie posty w tej sprawie. Piszę tylko o tym, że te jego wyrzuty sumienia zaczną się tylko pogłębiać na wieść o tureckich zbrodniach na greckich cywilach, a dokonał tego wyboru ze względu na Hilal, zatem ona już zawsze będzie mu się z tym kojarzyć i przypominać o tym, co zrobił. Uwierz mi, w normalnym życiu on zacząłby stopniowo odsuwać się od Hilal, bo jej widok rozszarpywałby jego rany wywołane wyrzutami sumienia.

Mylisz się, co do akceptacji Leona przez Azize i Hilal. One obie ciągle tylko pyskowały Leonowi. To zaczęło się zmieniać dopiero, gdy zdradził ojczyznę.

masz rację odnośnie Azizie i jej lekkomyślności polegającej na ślepej, niepopartej dowodami, wierze, że Leon wiedział, że strzelała Hilal i znalazł broń przewożoną w konwoju.

ocenił(a) serial na 7
Anonimowy_Anonim102

Nie rozumiem czemu Hilal miała by sie kojarzyć z wyrzutami sumienia i miał by przestać ją kochać. To w sumie matki które miały trudną ciążę czy ciezki poród nie powinny kochac sowich dzieci, dlatego ze kojarzą im sie z bólem cierpieniem i niedogodnościami.

ocenił(a) serial na 7
myszka4

Twój przykład nie ma nic do rzeczy. Lepiej pomyśl o matkach, które urodziły dziecko pochodzące z gwałtu i teraz patrząc na nie, przypomina im się gwałt i twarz gwałciciela. Tak samo Leon, patrząc na Hilal, chociaż ją kocha, będzie widział te dziesiątki tysięcy Greków zamordowanych przez Turków. To prędzej czy później zniszczy ich związek.

myszka4

W zasadzie to matka może znienawidzić swoje nienarodzone dziecko, na przykład kiedy pochodzi z gwałtu. Ale to tak na marginesie. Tu nie ma to zastosowania.

ocenił(a) serial na 8
myszka4

Ale bzdura. Matka nie może dlatego nie kochać dziecka, że się jej kojarzy z niedogodnościami czy bólem. Ból przy porodzie zawsze był jest i będzie i tego nie da się zmienić. Jest takie przysłowie : Poród to ból straszliwy, lecz niepamiętliwy. Jeśli matka jest prawdziwą matką to zrobi wszystko dla swojego dziecka i będzie go kochać mimo wszystko. Jeśli zaś jest wyrodną matką, to nie będzie dbać o dziecko, ani go kochać. I tyle w temacie.
Dzieci z gwałtu to odrębny temat.

ocenił(a) serial na 6
AnkaJ_3

Kobiety maja różne psychiki, zdarzaja się odrzucenia dzieci, depresje poporodowe itp. A z porodem ból kojarzy się głównie u nas, są kraje, gdzie rodzi się bez bólu.

ocenił(a) serial na 8
mimoza_6

Bzdura. Ciekawe, gdzie są takie kraje. W filmach i serialach całego świata jest pokazywane, że kobietom towarzyszy ból. Można dostać jakiś zastrzyk przy porodzie, nawet w Polsce, ale kobiety go nie chcą, aby nie zaszkodzić dziecku.

Anonimowy_Anonim102

Wiem, że negatywnie oceniasz jego zachowanie. Tylko biorąc pod uwagę jaki tor obrała twoja wypowiedź, wydaje mi się, że czujesz bardziej złość na Hilal za to, że sprowadziła go na tę drogę.

Ale Hilal kochała go na swój pokręcony sposób. Gdyby nie ta sytuacja z Yildiz i gdyby wtedy znowu jej się coś w głowie nie poprzekręcało, to nawet byłaby z nim gdyby nie zdradził ojczyzny. Pamiętasz ten pierwszy list który do niego napisała?
A Azize przez jakiś już czas odnosi się do niego serdecznie, z wyjątkiem tej ostatniej sceny przed szpitalem ale tu też jakoś wyjątkowo wroga nie była. Gdy został postrzelony, troszczyła się o niego, było jej go żal i nie zamierzała się go pozbyć nawet z wiedzą, że jej dzieci mogą zawisnąć. Poza tym, Azize nie miała za wiele do czynienia z Leonem więc nie ma to znaczenia.

ocenił(a) serial na 7
KaminariHana

Ja nie winię Hilal za wybór, którego dokonał Leon. Piszę tylko, że w normalnym życiu, ktoś tak wrażliwy jak Leon, nie mógłby później ułożyć sobie życia z tą dziewczyną, bo już zawsze by mu się kojarzyła z tą zdradą, która kosztowała życie tylu Greków.

ocenił(a) serial na 7
Anonimowy_Anonim102

Hillal będzie miała wyrzuty sumienia z powodu Leona, ona nie chciała by Leon posłał na śmierć swoich rodaków z jej powodu.

ocenił(a) serial na 7
Anonimowy_Anonim102

Anonim tak jak pisałam, w poprzednim temacie aby przyjąć obiektywne stanowisko trzeba nieco znać historię. I jako Polakom powinno nam być bliżej....do Turków.

Po 1 - Turcji groziły rozbiory, takie same jakie spotkały nasz kraj w XVIII wieku. I nie mam tu namyśli obszaru Imperium osmańskiego sprzed I wojny światowej, bo jego większość do 1918 zajęły Wielka Brytania i Francja, ale to co po zakończeniu owej wojny pozostało z Turcji, czyli jej współczesny obszar. Miał zostać podzielony. Grecja miała zabrać zachodnie wybrzeże z Izmirem. Północny wschód z miastami Wan i Erzurum, miał stać się częścią niepodległej Armenii. Południowy wschód, czyli tereny dzisiejszej Turcji, leżące wzdłuż granicy z Syrią i Irakiem, miały wejść w skład państwa Kurdów.

Po 2 - By tego było mało, to co zostało by po rozbiorach z Turcji, miał spotkać los, jakiego doświadczyły Chiny w XIX wieku, gdyby były cesarstwem. Miała zostać podzielona na strefy wpływów, które miały być zależne od Wielkiej Brytanii, Francji i Włoch. Czyli w zasadzie, Turcja miała stać się półkolonią, państwem marionetkowych, zależnym od innych.

Po 3 - W serialu dużo mówi się o tym, że Grecy chcą odzyskać utracone ziemie. Smyrne, czyli Izmir i Konstantynopol, czyli dzisiejszy Stambuł. Ale póki co chyba nie mówi się o tym, że Grecy wcale nie ograniczyli się do terenów, jakie Alianci przyznali im, po zakończeniu I wojny światowej. I jakich zajęcie pokazano w serialu. Grecy chcieli podbić całą Turcję a w każdym razie znaczną jej część. Za dowód na to, niech posłuży ci fakt, że w najbardziej krytycznym, najgorszym dla Turków okresie tamtej wojny, grecka armia znajdowała się niecałe 100 kilometrów od Ankary, dzisiejszej stolicy Turcji. Wystarczy spojrzeć na mapę Turcji, by zobaczyć jak daleko od Stambułu i Izmiru leży Ankara. To mówi samo, za siebie.

Tureccy bohaterowie tego serialu, stają przed sytuacją w której zagrożona nie jest tylko przynależność jakiegoś kawałka ziemi do Turcji. Ale zagrożone jest istnienie i niepodległość ich państwa w takim znaczeniu w jaki my Polacy rozumiemy pojęcie istnienia i niepodległości państwa. I wyobrażmy sobie że inne kraje chcą zgotować taki los Polsce. Ale by się wtedy działo <:)

To co napisałam to historyczne fakty. I czy to się komuś podoba czy nie w tamtej wojnie, to Turcy mieli racje.

ocenił(a) serial na 7
HotChocolate90

Nie ucz mnie historii, bo znam ją zapewne lepiej i mniej wyrywkowo od Ciebie.

Zarówno Grecy, Ormianie, jak i Kurdowie mieli prawo do odzyskania swych ziem, zagrabionych w przeszłości przez Turków. Zauważ, że cała Azja Mniejsza była obszarem shellenizowanym, a Konstantynopol był rdzennie chrześcijański. Tak naprawdę to Turcja była państwem zaborczym, które podbijało i niszczyło inne państwa. Nie dziw się zatem, że teraz inni chcieli zgotować ten sam los znienawidzonemu imperium. Tak użalasz się nad Turcją, a pomyśl o Kurdach. Ten naród do dzisiaj nie ma swojego państwa, a tereny zamieszkiwane przezeń są podzielone między Turcję, Irak i Syrię. Kurdowie są do dzisiaj szykanowani i pacyfikowani przez tych "biednych" Turków. Moim zdaniem, znaczne ograniczenie obszaru Turcji byłoby aktem sprawiedliwości dziejowej. A strefy wpływów brytyjska i francuska, to już koszt tego, że Turcja była w obozie państw centralnych.

ocenił(a) serial na 7
Anonimowy_Anonim102

Widać, że jesteś bardzo stronniczy. Turcja to nie był Związek Radziecki, który po utracie 1/4 terytorium, gdy 14 innych republik ogłosiło niepodległość, wciąż, pod nazwą Rosja pozostał największym państwem świata, ponad dwa razy większym od drugiej w kolejności Kanady. Mówimy tu o niemal całkowitej likwidacji tureckiego państwa.

ocenił(a) serial na 7
HotChocolate90

"Mówimy tu o niemal całkowitej likwidacji tureckiego państwa" - hmm..., bo niemal całe tureckie państwo składało się z ziem zagrabionych innym narodom? Tak naprawdę to terytoria przyznane Turcji traktatem z Sevres były i tak większe niż początkowy obszar ziem Osmanów, z którego rozpoczęli ekspansję.

ocenił(a) serial na 7
Anonimowy_Anonim102

Nadrobiłam wczorajszy odcinek. Yakup trochę chyba jednak się wygłupił, tą swoją akcją w lesie.

Ale i tak najważniejsze, że Cevdet już wie o dziecku.

ocenił(a) serial na 7
HotChocolate90

No cóż, Hamilton przechytrzył Jakuba i ten wpadł w samo centrum jego intrygi.

Mnie bardziej zadziwia, że tego zegarmistrza nie zastanawia fakt, iż ciągle tym samym osobom psują się zegarki, lub ciągle te same osoby kupują czasomierze ;)

ocenił(a) serial na 7
Anonimowy_Anonim102

Tez o tym pomyslalam i az sie posmialam z tego, ze on nic nie jarzy :D

ocenił(a) serial na 8
Anonimowy_Anonim102

Kiedyś Hamilton wyjaśniał zegarmistrzowi, że lubi zegarki, że ma ich wiele po ojcu, więc pewnie dlatego ten zegarmistrz nie jest zdziwiony. Uważa Hamiltona za pasjonata czasomierzy.

Czy był już w naszej TVP ten odcinek, w którym Hamilton zabił zegarmistrza ?

ocenił(a) serial na 7
AnkaJ_3

No tylko potem nie przychodzil Hamilton tylko Eftalia ;)

Chyba jeszcze nie, albo przegapilam

ocenił(a) serial na 7
Anonimowy_Anonim102

W serialu pojawiła się kolejna autentyczna postać. To Kara Fatma. Była podporucznikiem tureckiej armii i jest jedną z bohaterek Turcji. Dwukrotnie była wzięta do niewoli przez Greków i dwukrotnie uciekła. Dowodzony przez nią oddział, był ponoć pierwszym tureckim oddziałem który 9 września 1922 wkroczył do przejętego przez Turków Izmiru.

ocenił(a) serial na 8
HotChocolate90

W serialu z napisami nazywają ją Czarną Fatmą.

ocenił(a) serial na 8
HotChocolate90

A ja nie rozumiem dlaczego nam Polakom powinno być bliżej do Turków. My nie zagrabiliśmy w historii tyle ziem, co oni i to od różnych państw. My raczej zawsze byliśmy pod zaborami, a oni kiedyś pod wodzą Sulejmana Wspaniałego, podbili prawie całą Europę. Dopiero nasz król Jan III Sobieski wyparł ich spod Wiednia. Większość ziem, które mieli wtedy i mają obecnie są złupione innym krajom.
Nie wiem, czy wiesz, że gdyby nie Rosja/czy Związek Radziecki/, to Bułgaria już by nie istniała, cała była w posiadaniu Turcji. Poza tym Turcy zrobili rzeź Ormian w 1915 roku. Wymordowali wtedy 1,5 miliona ludności ormiańskiej i jest to największe ludobójstwo świata po Holokauście.

Z tym, co pisze Anonimowy, zgadzam się w 2 sprawach. Po pierwsze przez Turków, obecnie Kurdowie nie mają swojego państwa. Gniotą się w Turcji i podobno to oni stoją za tymi dwoma zamachami terrorystycznymi, które były w Stambule w grudniu 2016 roku. Po drugie - większość ich ziem pochodzi z grabieży, a Smyrna należała do Grecji 2000 lat, a do Turcji tylko 500 lat do tej pory, a do czasów wojny w serialu tylko 400 lat. Dlatego tak mi się w serialu nie podoba jak Hilal pyszczy do Leona - "Opuśćcie te ziemie". To on może tak powinien jej powiedzieć. Wiem, wiem. Skoro 400 lat już minęło to Turcy mogą się czuć właścicielami, ale Smyrna to było jedno z najstarszych, greckich miast, kolebka cywilizacji.

I jeszcze jedno. Długo myślałam czy "być" w serialu za Turcją, czy za Grecją. Nic nie mam ani do jednych, ani do drugich. Lubię Turcję za te wspaniałe seriale, chyba najlepsze na świecie. Marzę, żeby kiedyś tam polecieć, żeby być w kafejce Berguzar. Nie mam także nic do ich religii. Oni są muzułmanami, ale są cywilizowani, wykształceni i największe zagrożenie terrorystyczne na świecie nie jest ze strony Turków, tylko innych nacji(m.in. Arabów).
Po tylu odcinkach jestem za Grecją z kilku powodów. W tym serialu są lepiej przedstawieni i ich okupacja Izmiru nie może być porównywana do okupacji Polski przez Niemców. Grecy są bardziej uczciwi, mniej okrutni. Pozwalają na wyjście na ulice, na wiece, pyskówki, bronią ładu i porządku oraz dbają o bezpieczeństwo także ludności tureckiej. Po drugie - tureccy bohaterowie są bardzo nierozgarnięci i okrutni za wyjątkiem Cevdeta i Yakuba oraz Mustafy Kemala (o którym tylko słyszymy i widzimy jego fotografię). Popatrz na Tevfika, ilu nawet swoich zabił. A Mehmet i Ali Kemal - tylko by zabijali. Powstańcy z ruchu oporu to idioci, na czele z fanatyczką Hilal. Azize, Hasibe i Yildiz nie da się lubić. Więc kogo z tych Turków lubić, aby im kibicować ? Znając jeszcze ich historię i grabieże innych ziem.

ocenił(a) serial na 7
AnkaJ_3

Anko, polecam taka ksiazke "Polskie imperium: Wszystkie kraje podbite przez Rzeczypospolita"
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/273994/polskie-imperium-wszystkie-kraje-podbite-p rzez-rzeczpospolita
fajnie sie czyta i mozna sie dowiedziec z niej ilez to krain podbilismy swego czasu ;)

Co do tego, ze Grecy sa "bardziej uczciwi, mniej okrutni" to pamietaj, ze to jest serial. Serial romansowo obyczajowy, ktory nie musi byc prawda historyczna.

W ogole dziwia mnie troche takie rozgraniczenia tutaj "jestem za Turcja", "jestem za Grecja", bo przeciez to jest zwykly serial obyczajowy, ktory owszem, w jakims stopniu trzyma sie faktow, ale nie licze na to, ze pokazuje nam jak to naprawde bylo.
Ja "jestem" za rozrywka :) w zadnym wypaku nie chce sie okreslac za "kim jestem", bo w sumie to za nikim, chce sie dobrze bawic ogladajac serial, pomarudzic na Tevika, ze swinia i przyjaciel jak z koziej d.. traba, pomarudzic na Cevdeta, ze tak zwodzi Azize, wspolczuc Weronice, ze stracila syna, pogapic sie na milosc Leona i Hilal i tyle :)

ocenił(a) serial na 8
Luci

Ja też do tej pory nie trzymałam żadnej strony z powodu niezdecydowania i po prostu nie było mi to do niczego potrzebne. Ale ostatnio ze strony uczestników forum padają takie deklaracje, więc ja długo się zastanawiałam, zanim zdecydowałam się, że gdybym musiała się za jedną ze stron konfliktu opowiedzieć, to byłaby to Grecja. Moja ciocia nie miała takich dylematów. Od początku była za Grecją, a zwłaszcza od tego odcinka, w którym Mehmet zastrzelił na pełnym morzu Greka Andreasa.

Ja też oglądam ze względu na świetny serial, dobrą zabawę i mam swoje ulubione postacie zarówno po stronie Greków, jak i Turków. Ale cały serial mimo, że jest turecki, przedstawia Greków w lepszym świetle. Może taki był zamiar scenarzystów, a może ich błąd ? Myślę także, że jest w nim sporo prawdy historycznej. A ktoś taki jak Cevdet istniał naprawdę, tzn. Turek, który przeniknął w szeregi greckiego wojska.

A co do książki, którą mi poleciłaś, bardzo dziękuję, poczytam w wolnym czasie. Historia nigdy nie była moją mocną stroną, ale nie chce mi się wierzyć w to, że my Polacy, podbiliśmy tyle ziem. To raczej zawsze nas "zabierali" i rozbierali". Przez 123 lata Polski nie było na mapie świata. Za to skutecznie walczyliśmy o wolność i niepodległość innych krajów. m.in. bitwa o Anglię,walka o niepodległość USA, bitwa o Monte Cassino, bitwa pod Wiedniem. Tylu krajom pomogliśmy w odzyskaniu niepodległości.

ocenił(a) serial na 7
AnkaJ_3

W internecie trafiłam na ciekawe zdjęcie z tego serialu:

http://www.magazinhaberleri.com/vatanim-sensin-sezon-finali-nefes-kesti-cevdet-o ldu-mu/

ocenił(a) serial na 7
HotChocolate90

Chocolate to zdjecie z bodajze ostaniego odcinka 1 serii

ocenił(a) serial na 7
HotChocolate90

Nie wiedziałaś, że Wasilij zostanie rozstrzelany przez Greków?

ocenił(a) serial na 7
Anonimowy_Anonim102

Nie miałam pojęcia. Nie oglądałam tego serialu w oryginalnej wersji, ani z napisami. Cóż takiego zrobi generał, że jego armia pozbawi go życia?

ocenił(a) serial na 8
HotChocolate90

Wasili zginie przez Cevdeta, który zarzuci mu zdradę Ojczyzny. Wszystko przez to, że pomógł Alemu Kemalowi uzyskać wolność, po tym, jak już wiedział, że chłopak jest jego synem. Po prostu oddał życie za syna, którego kiedyś nie uratował. A Cevdet musiał go skazać za zdradę na karę śmierci, gdyż inaczej cała rodzina Cevdeta by zginęła. Byli w więzieniu i czekali na egzekucję. Zaczęto od Alego Kemala i wszystko potoczyło się inaczej.

ocenił(a) serial na 7
AnkaJ_3

Ciekawe. To teraz Ali Kemal stanie przed jeszcze większym dylematem. Czy zemścić się za śmierć biologicznego ojca na człowieku, który wychowywał go od niemowlęctwa?

ocenił(a) serial na 8
HotChocolate90

Ali Kemal nigdy nie uznał Wasiliego za ojca, w trakcie jego życia. Przeżył szok, gdy dowiedział się prawdy. Nie chciał przyjąć tego do wiadomości. Krzyczał, że jest Turkiem, a nie Grekiem, że jego rodzice to Azize i Cevdet (chociaż Cevdet jest zdrajcą Ojczyzny). Potem poszedł pomodlić się na grobie Wasiliego, ale tylko miał do niego pretensje. Ledwie pod wpływem rozmowy z Azize, pogodził się z Weroniką, z Leonem też, ale z trudem i wkrótce w trójkę wyjechali do Salonik czy do Aten, żeby mógł zwiedzić miejsce jego dzieciństwa i urodzenia. Ale to wszystko chyba dopiero będzie w ostatnim odcinku.

ocenił(a) serial na 7
AnkaJ_3

Anko, to nie jest powiesc ale raczej w fajnej formie podana historia naszych podbojow :)

ocenił(a) serial na 7
Luci

Ok. A jak ogólnie podoba ci się ten serial?

ocenił(a) serial na 8
Luci

Super. Lubię czytać takie rzeczy o podbojach różnych państw, nie tylko Polski. Tylko, czy ta historia podboju różnych ziem przez naszych rodaków jest prawdziwa ? Przecież wszystko można napisać. Nawet "polskie obozy śmierci" - tak piszą w podręcznikach szkolnych w różnych krajach. Dlatego zawsze do wiadomości historycznych o Polsce i o świecie podchodzę bardzo sceptycznie. Wiele zależy od autora tekstu, czy naprawdę przekazuje obiektywną prawdę.

ocenił(a) serial na 8
Luci

Luci, książki na razie nie mam, ale weszłam na tę stronę, do której podałaś link. Czytałam komentarze ludzi, którzy to przeczytali i jestem zszokowana. Okazuje się, że Polska była kiedyś mocarstwem w Europie, że nasz obszar był dużo większy z dostępem do innych mórz. Oraz, że te zabory, powstania i wojny w naszym kraju, to wszystko było tylko w ciągu 2 wieków : XVIII i XIX. A wcześniej byliśmy potęgą nieomal jak obecnie Rosja czy USA. Tylko mnie zastanawia, czy na pewno tak było. W końcu POTOP szwedzki i Bitwa pod Grunwaldem były w tym czasie.

ocenił(a) serial na 7
AnkaJ_3

No bylo uwierz, za moich czasow to sie tego zwyczajnie na historii uczylismy :D

ocenił(a) serial na 8
Luci

Ja nie uczyłam się tego na historii.

ocenił(a) serial na 7
Luci

Nie polecam czerpać wiedzy z tego rodzaju sensacyjno, pseudohistorycznych książek. Tak się składa, że weszliśmy w posiadanie ziem dzisiejszej Litwy, Białorusi i Ukrainy w sposób pokojowy, dzięki kolejnym uniom z Wielkim Księstwem Litewskim. W Czechach i na Węgrzech rządzili zaś władcy z dynastii Jagiellonów, ale dzięki zabiegom dyplomatycznym, a nie wojnom i najazdom. Polska szlachta była nastawiona bardzo pokojowo i alergicznie reagowała na plany podbojów innych ziem. Tak było np. w odniesieniu do planów Władysława IV odnośnie ataku na Turcję. Szlachta storpedowała te plany, bo kochała pokój. XVII wiek to natomiast pasmo nieustannych najazdów na Polskę w wykonaniu Szwedów, Rosjan i Turków, zatem, to inni nas atakowali, a my się broniliśmy.

ocenił(a) serial na 7
Anonimowy_Anonim102

Anonimowy a znasz w ogole te ksiazke?
Jej autor obronl prace doktorska na UJ, historia, ma na koncie wiele publikacji i nie rozumiem dlaczego jeg ksiazke nazywasz "pseudohistoryczna".
A juz Twoje haslo, jak to polska szlachta kochala pokoj, kaze mi calkowicie przestac ufac Twojemu spojrzeniu na historie :)

I to tyle ode mnie, bo temat jest calkiem o czym innym i ja przyszlam tu aby pogadac na luzie o tureckim serialu a nie polskiej historii :)

ocenił(a) serial na 7
Luci

Naprawdę uważasz, iż polska szlachta nie kochała pokoju? Naprawdę, radzę Tobie zajrzeć do porządnych książek historycznych, a nie jakiś nastawionych na sensację czytadełek.

Polska szlachta nie chciała, aby Rzeczpospolita prowadziła jakiekolwiek wojny, gdyż wojna oznaczała dla szlachciców poważne obciążenia finansowe w postaci chociażby nowych podatków. Poza tym kultura sarmacka skupiała się bardziej na biesiadowaniu i cieszeniu wolnością, niż wojaczce.

ocenił(a) serial na 7
AnkaJ_3

Z tym że Polska cały czas była pod zaborami to spora przesada. Przecież jeszcze w XVII wieku Polska rywalizowała ze Szwecją o tytuł największej potęgi nad Bałtykiem. Pod naszą kontrolą były tereny dzisiejszej Litwy i Łotwy a i na dzisiejsza Estonię spoglądaliśmy łakomym wzrokiem. Pod władzą Polski była znaczna część dzisiejszej Ukrainy. W końcu XVII wieku, Polska miała większa powierzchnię niż dzisiaj wynosi powierzchnia Turcji.

Z tym podbiciem prawie całej Europy przez Sulejmana, też ostro przegięłaś. Faktycznie, Turcja zajęła prawie całe Bałkany, Rumunię, Mołdawię i część Ukrainy, Podole i Krym. Ale stwierdzenie, że to była prawie cała Europa jest niedorzeczne.

Co do czasu. Dla mnie takie rozumowanie jest zwyczajne głupie. Bo Grecy żyją tam 2000 lat a Turcy 400 więc wszyscy Turcy mają się stamtąd wynieśc. To sytuacja patowa. Turcy i Grecy żyli na tych ziemiach za długo, by można było ich stamtąd od tak po prostu wyrzucić i powiedzieć, że te tereny należą bardziej jednej stronie, niż drugiej.

A komu kibicować? Dzielnemu generałowi Cevdetowi, któremu twórcy serialu wrzucili na plecy bardzo ciężki krzyż....albo jak kto woli półksiężyc z gwiazdą :)

ocenił(a) serial na 7
HotChocolate90

Bzdury piszesz. Między Polska a Szwecją był spór dynastyczny, ponieważ polski król Zygmunt III Waza był jednocześnie królem Szwecji. Obecność Zygmunta w Polsce wykorzystała protestancka opozycja w Szwecji i obaliła go, ponieważ był katolikiem i to takim lekko fanatycznym. W ten sposób rozpoczął się konflikt polsko-szwedzki. Chodziło tu o sprawy dynastyczne, a nie panowanie nad Bałtykiem.

XVII wiek to natomiast pasmo nieustannych najazdów na Rzeczpospolitą w wykonaniu Szwedów, Rosjan i Turków. Zniszczenia dokonane przez Szwedów podczas potopu były większe niż straty wywołane II wojną światową. Szwedzi kradli nawet cegły i ozdobne sztukaterie zdobiące budynki.

Polska w posiadanie ziem dzisiejszej Litwy, Białorusi i Ukrainy weszła w sposób pokojowy, dzięki kolejnym uniom z Wielkim Księstwem Litewskim. Co więcej, litewska i ruska szlachta uzyskała takie sama prawa i przywileje, jak polska.

HotChocolate90

Zgadzam się.

ocenił(a) serial na 8
Anonimowy_Anonim102

Leon dobrze zrobił, ze nie powiedział nic o tej broni. Przecież wtedy cała rodzina Cevdeta by zginęła, on sam by się załamał i nie miałby o co walczyć, więc serial musiał by się już skończyć. A on tyle dobrego zrobił dla swojej Ojczyzny. Może i zabito później wielu Greków z tej broni, ale dla Leona były to osoby nieznane, a tutaj zginęła by jego ukochana dziewczyna wraz z rodziną. Podobnie postąpił Andrzej Kmicic w Potopie, gdy nie zabił Bogusława Radziwiłła, aby nie zginęła jego ukochana Oleńka. Chyba Zagłoba i Wołodyjowski mu później wypominali, że zrobił to dla prywaty. Jeszcze raz przytoczę cytat z tego serialu, który bardzo mi się podoba : " JEŚLI KTOŚ NIE KOCHA SWOJEJ RODZINY (czy bliskiej osoby), NIE MOŻE NAPRAWDĘ KOCHAĆ SWOJEJ OJCZYZNY "

ocenił(a) serial na 7
HotChocolate90

I wlasnie, postaci Weroniki to ja bardzo wspolczuje w tym filmie, dobra kobieta, ktora ma ciagle pod gorke.
Lubicie ja?