Jak w temacie, tutaj zamieszczę swoje teorie i Wy też możecie zamieszczać swoje. Chętnie je przeczytam, może trochę się pokłócę xD Uwielbiam różne punkty widzenia.
Okej, no to mam 4 różne sprawy to przegadania - zwierzęce duchy Rachel i Max, Nathan Prescott, Chloe Price i zakończenie gry. Zacznę może od zwierzęcych duchów RA i MC. Po obejrzeniu (niestety nie mam możliwości zagrania w LiS, więc oglądam je jak film w możliwie różnych wykonaniach) czwartego epizodu zdziwił mnie znikający jeleń. Na początku miałam komple: "Coo?! No way!", ale potem (to znaczy około 4 rano) pomyślałam sobie, że może twórcy od początku wprowadzali nas w błąd, że niebieski ptak (bluejay? bluebird?) jest duchem Rachel. Pomyślałam sobie: "Ej, Rachel od początku prowadziła Max przez tę sprawę jako jeleń!". Moja teoria: jeleń jest duchem Rachel, a niebieski ptak być może Max. Lub obie mają takiego samego ducha i dlatego Max widziała ducha Rachel.
Teraz kilka słów o Nathanie. Czy tylko mi się wydaje, że jest mniej winny niż myślała Max? No okej, nie powiem, że jest w porządku. Nie grozi się innym bronią. Ale on zachowuje się, jak osoba z zaburzeniami, po traumie, a nie jak zły do szpiku kości psychol, jak widzi go Max. Może po zakończeniu czwartego epizodu zmieniła zdanie, ale tego nie wiemy. W każdym razie, Nathan nie chciał zabić Chloe, co widać, gdy spróbujemy wyjrzeć za róg, gdy postrzeli już Chloe (można to zrobić chyba za trzecim razem, ale nie jestem pewna). Widać, że to był wypadek i chciał tylko, żeby ona sobie odpuściła. Po drugie, co on takiego zobaczył w aparacie, że nawet nie zauważył padającego śniegu? Po trzecie: "Rachel in the Dark Room". Wyglądało to tak, jakby miał obsesję, ale nie na punkcie samej Rachel, ale konkretnej sytuacji. No i na koniec zdjęcie, które można znaleźć w Dark Room. Są tam trzy zdjęcia Rachel - na jednym jest żywa, na drugim jakby odleciała, a na trzecim wygląda już na martwą. I o to trzecie zdjęcie mi chodzi, bo teraz jestem już pewna, że nie była tam sama, tylko z jakimś chłopakiem, też prawdopodobnie odurzonym. Tylko mi przypomina on Nathana? Może o to chodzi z "Rachel in the Dark Room"? Przebłysk wspomnień z traumatycznych przeżyć? Jeżeli Nathan był jedną z ofiar Jeffersona (być może przypadkową, dlatego nie ma "własnego" segregatora), wyjaśniałoby to jego zachowanie i reakcję, gdy zobaczył Max w ubraniach Rachel. Był zaskoczony, że żyła, co mogło znaczyć, że widział ją martwą.
Teraz połączę ze sobą kwestie Chloe Price i możliwego zakończenia, gdyż są one ze sobą tak związane, że trudno byłoby opisać je osobno. Chyba wszyscy wiedzą, co znaczy nazwisko Chloe. Price, czyli cena, co można dwojako zrozumieć. Pierwsza możliwość - Chloe jest ceną za bezpieczeństwo Arcadia Bay. Tej opcji raczej nie kupuję, ale o tym później. Druga, wg mnie dużo bardziej prawdopodobna - za życie Chloe trzeba zapłacić ogromną cenę. I ktoś mógłby tu powiedzieć: "No tak, całe Arcadia Bay!". Mam na to odpowiedź, ale to też za chwilkę. Jeszcze kilka słów o Chloe - nieważne, w której rzeczywistości jesteśmy, Chloe ciągle jest w sytuacjach pozbawiających jej życia. Przypomnijmy je wszystkie: łazienka, pociąg, strzelanie do zderzaka, problemy z respiratorem, samobójstwo (a raczej eutanazja, ale nie wnikajmy w szczegóły ;)), rozmowa z Frankiem (pies rzuca się na Chloe i Frank ma broń, przez co jesteśmy zmuszeni cofnąć czas; gdyby Chloe miała wyjść z tego cało, nie byłoby to raczej konieczne), Jefferson. Pominęłam coś? Jeśli tak, to napiszcie :) W każdym razie, przez te powtarzające się śmierci Chloe, od których staramy się ją ratować, sprawiły, że wiele osób myśli, że to przez nią Arcadia Bay nawiedzi tornado. Chloe z pewnością w jakiś sposób symbolizuje śmierć i jest z nią powiązana, niezależnie od rzeczywistości, w której się znajduje. No, a teraz wrócę do kwestii Chloe jako ceny i tego, że ona musi zginąć w tej łazience w imię Arcadia Bay. Jeżeli miała wtedy zginąć, czemu w Max obudziły się moce akurat wtedy? Prawdopodobnie te moce zyskała, by powstrzymać tornado, więc coś chciało, żeby uratowała Chloe. To coś będę nazywała Siłą Wyższą, nie macie nic przeciwko? Po drugie, wizję tornada mamy przed sceną w łazience. Tuż przed nią, więc te dwa wydarzenia z pewnością są powiązane, ale skoro było PRZED nią, to może znaczyć, że wydarzy się coś złego, co musimy powstrzymać. Patrz: śmierć Chloe. Więc dlaczego uratowanie jej nic nie daje, a Siła Wyższa upomina się o jej życie we wszystkich znanych nam rzeczywistościach? Ja bym powiedziała, że po prostu nie zapłaciliśmy za życie Chloe, tylko je ukradliśmy. A Siła Wyższa chce, żeby zgadzały jej się cyferki. Jak sprawić, żeby zgadzały się cyferki? Niech w łazience zginie ktoś inny. Ta sama sytuacja, ktoś ginie... Siła Wyższa nie powinna czepiać się nazwisk. Tak więc moja teoria jest taka: na samym końcu gry będziemy mieć zdjęcia, inne dowody, być może zwiniemy Jeffersonowi broń. Będziemy znać prawdę. Zrozumiemy, dlaczego tornado przybywa do Arcadia Bay. Użyjemy np. selfie, które zrobiliśmy sobie na lekcji w pierwszym odcinku i cofniemy się w czasie do poniedziałku. W łazience dostaniemy wybór: zabić Nathana lub samemu poświęcić życie. Może też być tak, że skoro znamy rozwiązanie zagadki, to możemy pozwolić Chloe umrzeć.
Mam nadzieję, że komuś będzie się chciało to przeczytać do końca xD A nawet jeśli nie, to piszcie swoje teorie odnośnie czegokolwiek z LiS związanego.
Muzyka bez dwóch zdań chyba najlepsza jaką w grach słyszałem. Co do the walking dead również nie przeżywałem tak emocjonalnie jak life is strange. W walking dead z pierwszego epizodu koniec czwartego sezonu małe zdziwko no i piąty wiadomo, aczkolwiek już drugi epizod bez zachwytów.
W drugim sezonie TWD mało było gry w samej grze... w wielu momentach czułem się niepotrzebny,wystarczyło tylko wybrać jedną z dostępnych opcji dialogowych i tyle...mam nadzieję że Dontnod nie pójdzie w tą stronę co Telltale robiąc "interaktywne filmy" bo to się już trochę przejadło...
Ah. jeśli nie odpowiedzą na wszystkie pytania w grze,to zostaje Twitter:) Sztab Dontnod jest bardzo aktywny na social media.
Że ty spamujesz? XDD Ogarnij moje posty z Pricefield XDDDDDD... Spamuj spamuj taka treścią spamuj XD @_@
Aha.. prawie bym zapomniała...
ERECTO PRICEFIELD! giń gadzino giń.
https://40.media.tumblr.com/2075ef09ed8745e9c672048e1c09c4bb/tumblr_nsciemZy321q gokh4o1_r1_1280.jpg
X_X w sumie to to erecto zadziała ale musisz wklepać to co podał wyżej @xRaiZeN o.o śmiało pricefield...śmiauo
Ej ty tam!, Tejlor! póki jeszcze żyjesz to powidz czy skonczylaś już swój osom art.
EEEj! ja cie trafiłem moim spellem! i teraz powinnas taplać się w własnej krewi!! ヘ(。□°)ヘ
a ta twoja klontwa była poniżej pasa ... (#^.^#)
--------- CRUCIO!- wij się poczwaro! *(lepi sie poddoj)
Srosom art poszedł w zapomnienie- nie chce mi sie konczyc o.o.
Nie wiem czy to przypadek czy nie xD, ale po twoim zakleciu Crucio zaczęła mnie boleć głowa xD.. PSZYPADEK NIE SONDZEM.
Skuńcz go ,skuńcz to wtedy pokażem ci mój! :D
To nie pszypadek ... ale tylko głowa?? seriously? bo miałem zamiar przekręcić cie tym zaklątkiem...xD ale w sumie... niech stracę...jestem zadowolony xD
Pokazoj teroz.. łap za to dziadostwo zrobione w 10 min : P... po zobaczeniu... tej. diabelskiej stronki.. Wtedy to dopiero erecto zadziała...
http://i.imgur.com/bJExIxm.jpg
przy okazji ogarnij czy byka żadnego nie popełniłam o.o w pisowni
Błendów nie stwierdziłem! całkiem fajowy szkicor!! Max&Kate?
móje-- imgur. com/3MjNM8c nie skończony jeszcze!(jeszcze duuużo)
umiesz rysować drzewa?! bo ja ni w ząb...
linkacz nie trybi.. co do drzew, to sa bardzo proste - nie postrzegaj ich jako okreslone bryły - rysuj je za pomoca chaotycznych lini ; P.. wtedy to bardzo przyjemne.
Chce to zobaczyć jak skończysz ^ ^ - bardzo podobają mi się ptaki - i nie wiem czy akurat je narysowałeś czy skopiowałeś xD no ale ptaki.
Jak ci się nudzi, to obczaj sobie ten "quizior";
playbuzz. com/gamemoir11/which-life-is-strange-character-are-you/2359d015-2147-46ac-89f3-2 a597a3e6cb4
zakłamane to, bo mi wyszedł Łoren xD
YHH CHLOE LATAAWICAA.. ALe co do cosplayi to przypadl mi do gustu jeden, pewnej rosyskiej pannicy
http://orig15.deviantart.net/af95/f/2015/198/d/6/life_is_strange_chloe_by_rainju ne-d91oey6.jpg
No cosplay całkiem spoko aczkolwiek jakościowo bardziej podchodzi mi moje zdjęcie szczególnie że się sporo naszukałem zanim znalazłem odpowiednie :)
3.bp.blogspot. com/-D9X848hcfcU/VbemlKurVwI/AAAAAAAAFYY/9HeY406Nz3o/s1600/life%2Bis%2Bstrange%2 Bepisode%2B4%2B7.png
jedno z pytan to zapytanie oo ulubioną siec sklepów.. no zabij mnie, ale czytajac NP DICK to jakos nie za bardzo kojarzylam, zej est to sklep sportowy ; P... z thrift szop było akurat łatwiej lul
PRZEPRASZAM... zapytanie o sklep w ktorych sie ubierom najchetniej - oho przeklad angielsko polski, polsko angielski amen
Kolejne madl swapy;
--youtube. com/watch?v=V5mbV5QIbbU
--youtube. com/watch?v=kOrqXvzQQnk
+ ----imgur. com/1PrOIXz- xD
Wybaczcie ale ten link jest prawidłowy :)
https://40.media.tumblr.com/d985a600fa8db4bb643bb216e6ca44a3/tumblr_nt1g34UUmF1r u2rmyo1_1280.jpg
Kochani zapraszam na kolejną małą porcję Pricefield ;)
https://41.media.tumblr.com/acc39e6aca02dab41dc631848ad43c90/tumblr_nt34tdldwD1u xbh0ko1_1280.jpg
www.youtube. com/watch?v=kIHZYd3-qF4 X_X
--Wystarczy że człowieka ni ma i już obrażajo ... !!!! くたばれ クソ野郎 !!!!! (‡▼益▼) Dawej tu mnie z ta taczka!!
I nie!,nie pokaże ci mojej tapety!! ヽ(●-`Д´-●)ノ...
--hrrr ... mosz -- pre15.deviantart. net/e3e4/th/pre/i/2015/099/2/0/life_is_strange__max_and_warren_by_agentknopf-d8p 2cfz.png xD
(tylko CIIIIICHO,nikt nie może sie dowiedzieć<whisper>)
--LUL... nie zauważylem twojej wypowiedzi z wczoraj^^ ehh... Ptasior na niebie to z Corela...tak,tak- a ten na
nowiuśki koszuli Chloe -mój (。♥‿♥。)(serio serio) aaa, i jak skuńcze to ci mooorze pokaże xD
i ekhm... Skrin+Korel+dużo czasu+ło jezuu... = imgur. com/Wyzvpgx.jpg?1?7023 -Yep Yep Yep! xD
Btw. Omomom jak chcesz czcionke taką jak W LIS to sobiem sciągnij to- dafont. com/business-as-usual.font? text=%231&psize=l -dobre!
UOO... X_X weź mi nie zaburzaj lini pricefield... Nowet jo bym wybroła Chloe... Ić lepiej Łoren Łatson ić do steli albo bruk - moze komus w quizie wyszła któraś z nich xD.
SKRIN+KOREL+duzoczasu+ło jezu - jest gut : D.. ja nie pracuje na screenach bo bym kotorwicy dostała, to pewne. Pracoj spokojnie i się chwal : D
A czcionke to jo mom odkąd ogłosili prace nad spolszczeniem pierwszego epa xD i potrzebujo polsko czcionko - chciałam dodać polskie znaki.. ALE AJ AM TOO LAJZY. Chyba od wtedy o.O... w każdym bądź razie mom ją xD
Oj chyba bedzie trza zmienić nik... zaraz napiszem do administracjii! >MARREN! (。♥‿♥。)
Przecie praca na skrinach to swietna zabawa^^- ale jesli ma się Corela xD ahhh tyle różnych róznosci...:P
A ja jak sciągnałem to były już pl znaki:) HA!
X_X o boże nie strausz
xD Widzisz bo ja mam schizowe podejscie do tematu rysowania... Nie rysuje z fotografii, ze screenow ani nie koloruje gotowych obrysów... xDD bo nie... bo ja chce wszyyszko sama - co mi sie odbija strasznie.
O_O twoja stara!
Deal with it /(̿·̿ ̿Ĺ̯̿̿·̿-̿)̄- Jutro zamiast Pricefield bedzie Marren ♥ xD
Myszorem się kujowo rysuje...trzeba mieć wprawę i nienawidzę się miotać między gumką a toolsami -blehh... ale czasem trza:)
>-< This is not funny...not anymore... ehhh... KA-ME-HA-ME-HAAA!!!! ---!!!!! KaBOOM ------:>(✖╭╮✖)____))__> i jeszcze dla pewności AVADA KEDAVRA^^
o.o Ban
Hmm ja rysuje za pomoco tabletu graficznego... Polecom
Zdajesz sobie sprawe, ze wyszła mi Max? Żaden z tych ataków mnie nie tknął ; P rewind time bro.. SOU SORRY
Chcem BANA!1 przynojmniej bedzie spokój^^
Tablet?? to nie uczciwe!! ja TESZ CHCE!
Srutututu majtki z drutu xD sory ale dostałaś kombosa,widziałem^^
Jak chcesz się pośmiać to wpisz sobie w google "Tom Gould Life is Strange"^^ uwielbiam te mini komikxy :D
Zaroz ogarne ...
XD Mowimy tu o róznych rzeczywistosciach i ta rzeczywistosc to zdecydowanie nie ta w której oberwałam z kombosa XD przykro!... DON'T MESS WITH MAX BITCHEEEES
https://youtu.be/2q6HtqaD2xM?t=1m11s