PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=611264}
8,6 34 tys. ocen
8,6 10 1 33824
The Elder Scrolls V: Skyrim
powrót do forum gry The Elder Scrolls V: Skyrim

Gram już jakieś 20 godzin i nie mam dość. Oprawa graficzna jest prześliczna. Świat jaki został tu wykreowany robi olbrzymie wrażenie. Questy niezwykle różnorodne, ciekawe. Świetny bestiariusz, dobrze stworzony system rozwoju postaci. Gra wciąga niemiłosiernie.

medykydem

To chyba w mało gier grasz skoro tak bardzo zachwycasz się Skyrim.

ObiWanKenobi88

Oj ja gram dużo i to bardzo (ogrywam wszystkie najważniejsze tytuły w roku) i stwierdzam że jedynymi RPG dorównującymi jak dla mnie Skyrim w ostatnim dziesięcioleciu jest KOTOR i... poprzedni TES. Zresztą mam ranking gier na blogu.

ocenił(a) grę na 9
neo_angin

Z takich jak ty to mi się śmiać chcę. Dzieciaki ze szkoły średniej co nie potrafią na nic spojrzeć obiektywnie. Za rok co niektórzy nawet jej nie będą chcieli odpalić a dziś to jest mega zachwyt (jakby poza muzyką byłoby nad czym).

LordOrochimaru

Masz jakieś problemy z głową człowieku? Jakoś KOTOR od 6-7 lat był dla mnie najlepszym RPG więc zdania szybko nie zmieniam.
Ogólnie nienawidzę gimnazjalistów z monopolem na rację, a ty się do nich zaliczasz. A, i widzę 10/10 dla Uncharted 3, ale przecież to kopia dwójki i mówiłeś że nierewolucyjnym grom dychy nie dajesz. Hipokryta.

ocenił(a) grę na 9
neo_angin

Sprawdź w słowniku chłopcze znaczenie słowa "hipokryta" a dopiero potem pisz. Może i Uncharted 3 nie jest rewolucyjny ale jest dopieszczony do granic względem dwójki. Natomiast w Skyrim są elementy, które kulały w Oblivion i to nie uległo zmianie. Aha i przy okazji nie wjeżdżaj mi tu z fikcyjnymi kontami bo się ośmieszasz (jakbym miał mieć z tego jakiś profit). Czytałem trochę twoich głupawych komentarzy w innych tematach gdzie jedziesz po mnie równo. Dojrzej chłopcze.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
LordOrochimaru

Dziecko z ciebie. Nie umiesz uszanować zdania innych co czyni cię idiotą i nic więcej. Twierdziłeś że nie można dać 10/10 nierewolucyjnej grze. Masz problemy z osobowością mnogą ewidentnie.

ocenił(a) grę na 9
medykydem

Grą dekady bym skyrima nie nazwał - szybciej nazwałbym grą dekady Morrowind. Dlatego, że właśnie TES III był najbardziej rozwiniętą i jak dla mnie grywalną grą jak na tamte czasy. Oczywiście technicznie Skyrim jest bardziej rozwinięty, jednak właśnie po Morrowindzie czuję niedosyt. Ato dlatego, że w Skyrimie jest tylko kilka gildii i dosłowiie po kilka zadań w każdej, a bardziej ambitnych zadań prawie nie ma - Morrowindowi na to nie pozwoliła technika, w Oblivionie to było ładnie rozwinięte, a teraz z tego zrezygnowano - szkoda.
Udoskonalony system walki i czarów to ogromny +, ale zostaje jakiś niedosyt.
9/10 dałem, bo spodziewałem się po tej grze czegoś więcej, ale uważam, że powinna zostać grą roku, bo nic lepszego w tym roku moim zdaniem nie wyszło.

ocenił(a) grę na 7
szatanoslaw

Zgadzam się z Tobą, na razie w porównaniu z Morrowindem świat Skyrim wydaje mi się bardziej ubogi, mniej tajemniczy, szczególnie gildie (nie wiem czemu zrezygnowali z graficznego systemu rank w gildiach, przedtem miało to swój smaczek, chyba najlepiej oddany w Morrowindzie, gdzie prócz wykonywania zadań trzeba było miec umiejętności na odpowiednio wysokim poziomie by awansowac dalej). Trochę słabo rozwinięty jest wątek walki o władzę między Cesarstwem, a Gromowładnymi (dużo lepiej wyszło im w Fallout New Vegas, gdzie grając dla RNK czy Legionu Cezara czuło się klimat konfliktu i różnice pomiędzy walczącymi, możliwe zmiany dla regionu po zwycięstwie jednej ze stron, a tutaj w zasadzie tylko prosta nawalanka). Brakuje mi też gildii mrocznych magów, jak ród Telvani w Morrowindzie. Mogliby też wreszcie zrobic rozbudowany system nekromancji, coś jak wampiryzm i wilkołactwo albo zrobic z niej dodatkową, ukryta i niedostępną na początku gry szkołę magii. Na plus zaliczyłbym poprawienie systemu skalowania w porównaniu z Oblivionem, bo tam po pewnym czasie wiało nudą i wszystko wyglądało podobnie. Mam też nadzieję, że z dodatkami poprawią system gildii i wprowadzą dodatkowe wątki, jak np. budowa własnej twierdzy czy możliwośc wykreowania dwemerowego golema i brania go ze sobą jako towarzysza, ten cały sprzęt walający się po ruinach krasnoludów aż prosi się, żeby go wykorzystac, szczególnie rdzenie centurionów :)

użytkownik usunięty
medykydem

Wszystko fajnie tylko ze to nie jest RPG, w dialogach nawet nie mozna wybrac opcji odmowy, a nawet jesli jakas jest to prowadzi do tego samego, generalnie dobry sandboks ale po dluzszym graniu nudzi i wkurza, dodatkowo level scalling sprawia ze np. elder dragon jest slabszy od straznikow miejskich, sandboks jeden z lepszych, rpg zadne

ocenił(a) grę na 7
medykydem

Jeśli chodzi o rpg aktualnej dekady to się zgodzę ( chociaż Wiedźmin 2 bije skyrima fabuła ) ale jak poprzedniej to powiem tak, żeby wyszła 10 lat temu z odpowiednią jak na tamtejsze standardy grafiką to recenzenci i gracze by ją zjedli.

medykydem

Nie zes rajcie sie z tym skyrim'em

ocenił(a) grę na 8
Powner2

I tak New Vegas Milion razy lepszy

medykydem

Baldury i Dragonaż to dla mnie rewelacja. Skyrim bdb ale Oblivion lepszy!