najlepszy film wojenny wszech czasów. Żaden Szeregowiec Ryan czy Cienka czerwona linia nie oddają tyle emocji. Za niska ocena na film webie .
Dobra niech wam będzie namówiliście mnie do tych waszych przenośni . od dzisiaj zamiast słowa polak będę używał słów pijak lub złodziej ;P No przecież to to samo :P
Styl bycia i życia w Islamskiej Indonezji jest inny niż w islamskich krajach północnej afryki, bliskiego wschodu czy Azji środkowej. Co nie przeszkadza im zakładać radykalne islamskie organizacje i przeprowadzać zamachy na bogu ducha winnych ludzi. A z tego co widzę to jest twój podstawowy motyw niechęci do danej grupy którą w tym przypadku są Islamiści wszelkiej maści . Zamachów w Londynie nie dokonali jacyś "dzicy" islamiści z krajów arabskich. Tylko ludzie wychowani w kulturze europejskiej. Czynnikiem wspólnym jest tutaj religia a nie względy etniczne czy rasowe.
Ten kraj pijaków i złodziei , wbrew temu co niektórzy mówią to wolny kraj...jak chcesz patrzeć na świat przez pryzmat stereotypów to proszę bardzo.
no na to wychodzi ... tak więc aby tradycji stało się zadość idę coś ukraść aby na flaszkę było...papa
Film jest naprawdę rewelacyjny, emocjonujący, momentami chwyta za gardło i wstrzymuje dech w piersiach, wzrusza i przekonuje...że Rosjanie potrafią zrobić naprawdę dobry film, bez zbytniego patosu lepszy od hollywoodzkich opowiastkach bohatwerach walczących za demokracje. Ci którzy wypowiadają się źle nt tego filmu są po prostu uprzedzeni do Rosjan, czego nie rozumiem i czemu się bardzo dziwię.
Film 9/10 i dodam jeszcze: podziwiam walczących w Afganie żołnierzy w l. 1979-1989.
Byłem u zaprzyjaźnionego specjalisty medycyny Abdullaha Rozpierdzilacha i stwierdził ze ten kto załatwił mi te nadgarstki to był prawdziwy mistrz ciętej riposty. większy nawet od wujka Staszka i załatwił mi te nadgarstki na cacy i nic już nie da się z tym zrobić ;P
Rasowe kino wojenne. Żadnych polityków na ekranie tylko żołnierz, karabin, talib i festiwal śmierci. CIągła walka i nic więcej, za to tej produkcji chwała. A że ma kilka niedoróbek? Co z tego?
Arabów w Afganistanie nie ma . Chyba ze jacyż przyjezdni "turyści "
Najtrafniejszym określeniem jest chyba " Afgańscy Mudżahedini"
w Afganistanie są :
Mudżahedini (Postępowi Liberałowie)
Talibowie (Reakcyjni Fundamentaliści)
i kiedyś byli jeszcze komuniści ale oni na szczęście przegrali:D
Tylko ze akcja filmu dzieje się nad 20 lat temu. Wiec to co jest dziś nie przejada się na to co było kiedyś.
no niby racja ale powinno się innym uświadomić ze mudżahedin i talib to zupełnie coś innego, oraz za co Ci żołnierze walczyli:)
Niestety ludzie maja słabą pamięć lub w przypadku młodszych kompletny brak wiedzy. i do tego strasznie uogólniają. jak ktoś wyznaje Islam i bierze udział w wojnie to od razu jest uznawany za Taliba. Tyko ze 20 lat temu talibowie nie istnieli jako organizacja. A to ze Mudżahedini Afgańscy wyznawali islam to nie znaczy ę byli religijnymi fanatykami chcącymi zniszczyć tzw zachodni świat. Czasy się zmieniają wiec nie można dzisiejszą miarą mierzyć wydarzeń z przed 20 czy 30 lat.
Bo poza bardzo rzadko spotykanym w filmach konfliktem zbrojnym to w tym filmie nie ma niczego co by mię aż tak zachwyciło. Nic nowatorskiego ani odkrywczego. Już to chyba pisałem , takie połańczanie Plutonu z Full Metal Jacket tylko w innej scenografij. Film dobry i warty obejrzenia ale nie jakiś relacyjny.
Co jest ważniejsze?? Przyjemniość z oglądania filmu czy dbałość o szczegóły?? Dla mnie Islamiści to to samo co Araby i koniec kropka :D
A dla mnie Hiszpan to to samo co Polak ;)
Większość islamistów nie jest arabami. I nie każdy arab to islamista. Afgańczycy są w większości Islamistami ale nie są Arabami.
Dokładnie .Tylko zapominałeś jeszcze dodać że wszyscy chodzą w moherowych turbanach ... no ten tego beretach ;) I tłuka krzyżykiem niewiernych ;)
I co popisały się dzisjaj te twoje arabuso-taliby. Podłożyli bąmbkę 150 kg i rozyebali naszych wojaków na papkę. Teraz zapewne ta piątka naszych dzielnych żołnierzy rządnych kapuchy zapewne wróci do Polski w workach.
Jacy moi ? :) . mi tylko chodziło o to abyś stosował prawidłowe nazewnictwo. W końcu trafiłeś przynajmniej w 50% bo w tym przypadku to byli "taliby" a czy arabusy to nie wiadomo . Taka. działalnością zajmuje się dużo przyjezdnych talibów w tym z krajów arabskich. Tak wiec jest jakieś tam prawdopodobieństwo ze w tym zamachu na jakimś etapie jakiś arab bryła udział.
"Teraz zapewne ta piątka naszych dzielnych żołnierzy rządnych kapuchy zapewne wróci do Polski w workach."
zapewne ??? No tak się zwłoki przewozi znasz inny sposób ?
A bo jakieś gówniarze na kablu od klawiatury mi supeł zawiązały i teraz potoki danych się tam blokują ;) A ostatnio trochę leniwy jestem i nie chce mis sei schylać aby rozwiązać ;)))
To nie gówniarze tylko Made In Afghanistan bo tam zrobiono twoją klawiaturę.
ps.
Ładnie się w Iraku rozrywają te twoje arabusy ... sunnici, szyici, taliby i arabusy jedna wielka banda brudasów powiększających efekt cieplarniany.
Gdzie tam to klasyczna chińska produkcja ;) ma już z 10 lat i poza tym zaplątanym kablem działa bez zarzutu ;)
A co do drugiej części to ...BRAWO BRAWO w końcu trafiłeś w Iraku są Arabowie. Tak strzelałeś na chybił trafił i w końcu ci się udało ;)) A w Iraku to się rozrywają cały czas( tacy to rozrywkowi ludzie ) tylko to pierwszy taki duży zamach po oficjalnym wycofaniu wojsk USA wiec media robią więcej szumu niż przy innych zamachach w tamtym rejonie.
Na ten rzekomy efekt cieplarniany to największy wpływ maja Amerykańce i Chińczyki. ... Kurde wynika ze się dołożyłem bo kupiłem ta ich klawiaturę ;((