PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=299113}
7,4 818 tys. ocen
7,4 10 1 818024
6,8 90 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Cameron jest znany z tego, że jego bohaterowie są wyraziści i "z krwi i kości". Niestety ograniczenia czasowe (2,5h filmu) nie pozwoliły na wykorzystanie pełengo potencjału niektórych postaci w 'Avatarze', chociażby Selfridge'a czy Trudy, no ale i tak jest bardzo dobrze.

Nie wiem jak według Was ale ja jestem zdania, że Neytiri to najlepsza postać w filmie. Oczywiście bez ujmy dla pozostałych, ale to co zrobiła Zoe Saldana naprawde zasługuje na wyróżnienie. Doskonale przedstawiła zamysł Camerona dla tego charakteru: sprawia wrażenie twardej i niezniszczalnej ale subtelnej zarazem i bardzo delikatnej, obcej ale niewiarygodne sexy i cool. Widoczna jest każda najmniejsza emocja na jej twarzy, spojrzenie powala (to już bardziej zasługa charakteryacji CGI:), ale bez wkładu Saladany nie byłoby chyba takiego efektu. Do tego ten zachrypnięty głos. Miodzio! Oglądając nie mogłem się doczekać następnej sceny z jej udziałem. Naprawdę kawał dobrej roboty, brawo ZOE!

:)

ocenił(a) film na 10
Tanceflam

Powiem wam ze wszyscy jesteśmy uzależnieni

ocenił(a) film na 10
12345W

Ja o niej myśleć przestać nie moge... ;| A co z tym świadomym snem ? Bo chętnie bym o niej śnił :)

ocenił(a) film na 9
pomidorek126

był tu taki temat, ale nie pamiętam tytułu...

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiadomy_sen

ale wpisz w googlu ld, lub po prostu świadom sen...

ocenił(a) film na 10
Tanceflam

no moi kumple też zajarani z filmem z dziewczynami to marnie ale
np. mojej mamie się cholernie podobał :)

ocenił(a) film na 10
BigDadddy

Sigourney Weaver powiedziała w jakimś wywiadzie, że ludzie będą na to chodzić po 4 razy, no i kurcze nie myliła się :P Ja już nie mogę się doczekać kolejnego seansu :)

ocenił(a) film na 10
bob_Lazar

Pierdolcie świadome sny. Spotkamy się z nią jeszcze nie raz, na dużym ekranie. Nie chcę, żeby się skończyło, tak jak z Trinity, która zginęła na końcu, czy Padme, którą zgładził sam Darth Vader. Tego bym się raczej nie spodziewał, gdyż sam Jake jest dosyć 'pure' gościem. Mimo wszystko, nie chciałbym, aby odjebało Cameronowi i ją uśmiercił. Już widzę siebie podczas seansu, gdy nagle dostaje sporą dawke ołowiu, bądź co innego sprawia, że umiera... Precz z tymi myślami. Ona jest cudowna. Codzienny katting ostatniej sceny na YT i soundtracka, a konkretnie to You don't dream in cryo i War... Jej twarz przeplata mi się w myślach na co dzień.

She's wonderful. :P

ocenił(a) film na 10
Amanyar

True :)

http://fc02.deviantart.net/fs70/f/2010/001/7/f/Neytiri__by_xxBeckyAngelxx.jpg

ocenił(a) film na 8
Lochness

Ouu, mogłeś nie dodawać tego linka... ;)

Teraz bede siedział i przewijał z góry na dół aż scrolla w myszce szlag trafi...
;p

ocenił(a) film na 10
bob_Lazar

Przydałby Ci się taki tekturowy model, jakby był dość wysoki to szlag trafiłby Twoje mięśnie przy oczach
:D

Zresztą ze mną byłoby tak samo

ocenił(a) film na 8
Lochness

:) No tak patrze i patrze, i dalej nie wiem dokąd bym jej sięgał... ekhm.. jakkolwiek to mała nie jest, wyrosła dziewoja.. Jakąś dobrą pasze muszą mieć na tej Pandorze o_O

;)

ocenił(a) film na 10
Lochness

Taki na 3 metry wysokości! :D Tylko gdzie ja bym taki model zmieścił...

ocenił(a) film na 8
LukeR87

Schowek na narzędzia raczej odpada :) E tam tekturowy... to już lepiej hologram jakiś w skali 1:1... albo model dmuchany?

No dobra, dmuchany może lepiej nie...
;)

użytkownik usunięty
bob_Lazar

Można by się pokusić o zrobienie rzeźby w skali 1:1 tak jak zrobili to fani starcrafta http://farm4.static.flickr.com/3220/2960034164_e7bd996e98.jpg ;)

ocenił(a) film na 10
bob_Lazar

A z tą paszą to wyjechałeś aż z beki nie moge <lol2> ;] No no niech tylko ją sprobuje uśmiercić ... Jak to kolega ujął wyżej She's wonderful ;]

ocenił(a) film na 8
bob_Lazar

"Do not look in her eye. Sezze.. Dam dam, Sezze... Ikran is not horse. When sahejlu is made..." <3

użytkownik usunięty
bob_Lazar

Kurcze Neytiri mówi "Dam dam, Sezze"? Bo nigdzie nie mogę znaleźć co te "dam dam" znaczy i wydaje mi się, że tam coś innego jest. A ja chce wiedzieć co! :)
Bo na przykład w przypadku łowcy prawie wcale nie słychać początkowego "t" (taronyu).

Ćwiczyłem trochę wymowę języka Na'vi (słuchając z filmików na yt xD) i jak dla mnie wcale nie jest taka oczywista i prosta.

ocenił(a) film na 8

Dla mnie też nie jest prosta ale zamierzam to jeszcze zgłębić. Nie sugeruj się tym, to tylko taka moja interpretacja ze słuchu :)

ocenił(a) film na 10
bob_Lazar

Tsa'helu. Z początku myślałem, że 'calm down', ale to jest po Na'vijsku. ; o

ocenił(a) film na 8
Amanyar

Tsa'helu - sahejlu - the [da] bond - więź
Zgadza się?
:)

użytkownik usunięty
Amanyar

No mnie coś tam na zasadzie "danu dan" wychodziło, ale to też na pewno nie to bo w słowniku nie ma :D Dość ciekawy język, ale trudny. No nic, po sesji może wezmę go jako dodatkowy przedmiot xD

użytkownik usunięty
bob_Lazar

A jeśli pisać Seze (przez jedno zet) to wychodzi na to, że Ikran Neytiri nazywa się Niebieski Kwiat.
http://www.learnnavi.org/docs/Learn-Navi-Pocket-Guide.pdf

Fajnie ^^

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
bob_Lazar

Ten jeden doktorek uczył się Na'vijskiego kilka lat, a i tak miał braki. Główny bohater miał coś koło 3 miesięcy i nauczył się tylko pojedyńczych zwrotów. O tym języku, możliwe że napiszą coś w książce, która wychodzi 12 stycznia

ocenił(a) film na 10
bob_Lazar

Tak mazu, jak najbardziej. Napisałem tsa'helu ot co. :P

użytkownik usunięty
Amanyar

Czy ktoś bardziej wkręcony niż ja jest w stanie powiedzieć która wersja jest słuszna?

1) tsa'helu
2) tsahaylu
3) tsa'haylu

ocenił(a) film na 8
Amanyar

Ciekawe jak to bedzie wyglądało w słowniku..
1. Pisownia Na'vi 2. Transkrypcja fonetyczna 3. Pisownia angielska 4. Tłumaczenie polskie :)
To już chyba hebrajskiego się szybciej naucze...

"Główny bohater miał coś koło 3 miesięcy i nauczył się tylko pojedyńczych zwrotów"

- mimo to i tak całkiem nieźle gadał. Jakby się go Grace zapytała jakim cudem tak nawija, to mógłby powiedzieć, że ze strachu
;)

użytkownik usunięty
bob_Lazar

Ot znalazłem taki fanart w 3D :D http://mrdexarts.deviantart.com/art/Neytiri-Painting-now-in-3D-148932642

ocenił(a) film na 10

Obrazek ładny, ale 3D mu trochę nie wszyło. :P

użytkownik usunięty
LukeR87

Coś dla pań którym podobały(podobają) się oczy Jake'a ;)
http://luker87.deviantart.com/art/Na-vi-eye-3D-cross-eyed-145483327

Od zezowania trochę wzrok boli, ale fajny efekt wychodzi.

ocenił(a) film na 10

Tu jest lepsza wersja. :)
http://mrdexarts.deviantart.com/art/Avatar-Na-vi-144891689

użytkownik usunięty
LukeR87

No całkiem 3D nie ma, ale okularki ze skrzydeł faktycznie wychodzą trójwymiarowe jak się kolorowe plastiki na oczy założy ;)

ocenił(a) film na 8

Ja założyłem właśnie polaryzacyjne RealD 3 D, te co miałem w kinie na sobie i lipa... Wogóle to nie wygląda. Normalnie, ino przyciemnione...

bob_Lazar

LOL, jakim cudem okulary RealD maja działać z twoim monitorem?
To są obrazki pod anaglify, zupełnie inna technologia, tego nie można sobie mieszać!

ocenił(a) film na 10

Wlasnie 3D mu świetnie wyszlo! Mam takie stare czerwono-niebieskie okulary, które niszczą kolory z deka, ale efekt widać doskonale, poszlo do fav... ^^

Zacząłem studiować ten język, masakrycznie wkrętowe ^^

A tak wogóle to rozszyfrowałem tą pierwszą scenę z Ikranem!

Tam jest "Seze (...) tam tam Seze"

---> W tłumaczeniu:

Niebieski Kwiacie (akurat wiem, że się tak nie odmienia, ale pasuje ;) ) (daje coś co jedzenia) wystarczy, wystarczy Niebieski Kwiacie- kwiatuszku...

Takie zwrot do swojego pupila, Ikran jest jej zwierzątkiem wiec każdy kto jakieś zwierzę ma zrozumie jego kontekst... ;)

Zauważcie, że w języku Na'vi nie występuje zwykle "d"... ;))

ocenił(a) film na 10
bob_Lazar

tsa'helu, najpoprawniej i najładniej. ;)

ocenił(a) film na 8
Amanyar

Fajnie by było znaleźć na necie linka do programu, w którym można przerobić swoje zdjęcie legitymacyjne na Na'vi. Sie zawatarować :) Tylko tak, żeby to wyglądało tak jak w filmie, powiedzmy tak jak twarz Grace lub chociaż podobnie jakościowo..
Póki co tylko Photoshop zostaje..

bob_Lazar

Przecież jest takie od dawna:
http://www.mcdonalds.pl/avatar/morphing/

Ale działa dosyć śmiesznie.

ocenił(a) film na 8
Amanyar

Aha, a więc Ney mówi "wystarczy, wystarczy"

Ja bardziej kombinowałem w strone "spokojnie, spokojnie" czy coś w ten deseń. Jak zwał tak zwał ;)
Ale sam język świetnie oddaje klimat Na'vi...

ocenił(a) film na 10
bob_Lazar

Też myślałem o tym spokojnie, ale nie wchodzi w grę, ponieważ:

Easy- Ftue

Calm- Mawey------> Tego zwrotu użyła Neytiri, gdy pierwszy raz spotkala Jake'a i w drodze do wioski, Tsu'tey i jego banda go schwytali, było

"MawEy Na'via- MAWEY!" ;)

Jak widzisz pasuje tylko "Tam" :)

bob_Lazar

Po przeczytaniu sobie waszych wypowiedzi naszła mnie ochota na sklecenie jednego porządnego posta zamiast pisania pod każdym, mam nadzieje, że będziecie mieli tyle wytrwałości by doczytać do końca ;)
1. Neytiri naprawdę opętuje i niszczy od środka- byłem 7 razy w kinie, z czego 6 tylko jej powodu. I na tym nie koniec. To przerażające, ale jeszcze w życiu nie byłem tak szczęśliwy i smutny jak teraz. Nie umiem normalnie myśleć, ludzie uważają, że został mi tylko tydzień życia z powodu mojego zachowania. Wcześniej było mi smutno bo czegoś brakowało mi w życiu- teraz jest czysta rozpacz, bo nie jestem w stanie tego w żaden sposób otrzymać.
JEŚLI NIE JESTEŚ SZCZĘŚLIWY W ŻYCIU, POD ŻADNYM POZOREM NIE IDŹ NA TEN FILM!
ja byłem jak to mówi Quartich 'soft', i jak widać, to co się czai na Pandorze zeżarło mnie bez ostrzeżenia
2. Świadomy sen to gówno. Jeśli chcesz popatrzeć na widoczki lub zaspokoić pożądanie to proszę bardzo- nie jesteś za to w stanie nawiązać żadnych innych kontaktów co sam znasz i stworzyłeś.

BTW udało mi się wypatrzeć kilka szczegółów w filmie, wiec proszę:
1. Neytiri ma malutką bliznę na prawym policzku tuz pod okiem- jest bardzo subtelna \i delikatna.
2. Jak wszyscy wiemy, Na`vi mają 4 palce, a avatar Jake`a 5.
3. To akurat z zagranicznego forum, wcześniej tego nie zauważałem bo skupiałem się tylko na oczach:
Neytiri ma w finałowej bitwie odciśniętą białą farbę rękę między piersiami. Jednak ta ręka ma 5 palców, więc musiała być to ręka Jake`a.
Bardzo łatwy do przeoczenia, za to z wielkim znaczeniem.

ocenił(a) film na 10
Bllake

Nieźle. Chwała Ci za to. Postać Neytiri również mnie rozpierdala, dogłębnie. ;)

Ile masz lat Blejku?

Amanyar

19,5
wiem, teraz zdajecie sobie sprawę, że jestem zdziecinniały, młody i głupi.
nie dbam o to.

użytkownik usunięty
Bllake

A ja mam 21 i jakoś nie czuję się przez tę "obsesję" zdziecinniały, młody i głupi ;)

Bllake

"JEŚLI NIE JESTEŚ SZCZĘŚLIWY W ŻYCIU, POD ŻADNYM POZOREM NIE IDŹ NA TEN FILM!"

eeee tam, film nastraja pozytywnie, nawet osoby w depresji lepiej się po nim czują. Wystarczy sobie odpowiednio dawkować wypady do kina i można funkcjonować :P

ocenił(a) film na 10
bob_Lazar

Neytiri neytiri neytiri
ta postać uzależnia bardziej niż kokaina heroina i wszystkie inne narkotyki razem wzięte!
to jest niewyobrażalne i nieprawdopodobne co Cameron zrobił z tą postacią!
jeśli zrobi avatara 2 na innej planecie bez ney to już nie będzie avatar dla mnie nie będzie miało prawa zostać nazwane sequelem
Neytiri...jeszcze nigdy w życiu nie spotkałem się z wizerunkiem postaci który wbija się tak głęboko w psychikę, siedzi tam i zżera Cię od środka

cholera całkiem możliwe że otworzą jakąś klinikę odwykową od Neytiri.. ale musiałaby być ona baaardzo duża..

Cameron jest magiem stworzył tak doskonałą Iluzję że już nic nie da się zrobić aby była lepsza..

to jest niesamowite
Neytiri.....

ocenił(a) film na 10
Filvaender

Bllake! Ubiegłeś mnie z tymi palcami!! ;) Niedawno to zauważyłem i już myślałem, że tylko Ja to zrobilem... xD ;)))

ocenił(a) film na 9
Filvaender

Na początku czytając takie posty myślałem wtf, o co wam chodzi ludzie? Bujacie się w lasce która nie istnieje. Pół biedy jakby chodziło o aktorkę grającą rolę Neytiri, ale przecież Zoe Saldana jest podrasowana charakteryzacją wykraczającą daleko poza zwykły makijaż.
Jak już jednak pisałem tak było na początku. Kiedy jednak przemyślałem całą sprawę stwierdziłem, że... podzielam Wasze odczucia. Żeby było śmieszniej mam 27 lat, żonę i kilkutygodniowego syna a mimo to nie uważam tego za jakiś odchył od normy. Po prostu Neytiri jest niesamowitą postacią. Ona ma w sobie coś niezwykłego, jakąś cząstkę kobiecości o której marzą faceci. Neytiri rzeczywiście bardzo wgryza się w psyche :)

bob_Lazar

Gdyby żyła na Ziemi, kupowałaby Whiskas.
<mruumruumruu>

http://www.youtube.com/watch?v=bFHOgOj7HZs

ocenił(a) film na 10
Kazioo

O qwa .... wymiekam <lol2> No no ja bym ją pokarmił :) Oj co ja bym za taką kocice nie dał :P

bob_Lazar

Szczerze, to przydałoby się coś takiego...
Mi do teraz serce staje na sekundę, gdy Quaritch podnosi na Ney nóż po zabiciu Thanatora. Argh...
Tak jak pisał wcześniej Amanyar, jeśli uśmiercili by ją, nieważne w jaki sposób, nawet mega-extra-sacrifice 'for greater good' by uratować wszechświat,
to w najlepszym razie schlałbym się aż bym stracił wzrok, w najgorszym skręcił sobie kark na sali kinowej. serio. nie mogę znieść myśli, że moglibyśmy ją stracić, bo to najlepsze co może być w tym filmie.
Gorzej, jakby ja odratowali potem, nie wiem, jakimś magicznym komputerem w ciele człowieka ;) a ze mną by się tego już nie udało :P