25 grudnia minie rok od polskiej premiery avka! :] to dzień w którym ujrzałem tą piękną istotę, i chyba się zakochałem.
http://plantum.w.interii.pl/grafika/ney_nip.jpg
cameron jako pierwszy stworzył coś co tak doskonale mi przypasowało. zdaje się jakbym czekał na taki film od dawna. wiele scen lubię oglądać wciąż i wciąż, ponieważ są zaskakująco wspaniałe.
a co ty jesteś kolejnym który chciałby zerżnąć postać fikcyjną.... ludzie weźcie wyjdźcie z domu i zobaczcie jaka jest rzeczywistość....a nie 24 godziny na dobe siedzicie przed tym kompem i żyjecie w wirtualnym świecie....nie wiedząc nic o realiach normalnego życia:)
Od zawsze?
Sam pisałeś wczoraj że człowiek to też zwierze, zresztą nie zrozumiałeś dokładnie chyba o co mi chodziło :)
Człowiek jako istota rozumna i świadoma - odbiega znacznie od pozostałych stworzeń na planecie Ziemi ,to jakim sposobem inna równie rozumna i świadoma co człowiek istota (gdyby jakaś istniała) ma być zwierzęciem?
Jak widać nie można z nikim normalnie rozmawiać i rozpatrywać społecznie i psychologicznie tak ważnego tematu.
Trudno.
Patrzysz na problem tylko w jednej płaszczyźnie. Ja zawsze szukam podwójnego dna :)
Eeee... Huang... pamiętasz naszą kłótnię czy wymianę zdań, która odbywała się w tamtym tygodniu?
" Człowiek jako istota rozumna i świadoma - odbiega znacznie od pozostałych stworzeń na planecie Ziemi "
Pisałam podobnie... dlaczego się z tym wtedy nie zgadzałeś?
Ja się wtedy nie zgadzałem?Z czym?Kiedy?
Ludzie się nawet nawzajem nie rozumieją..do przysłowiowej "dupy" z taką rozmową.
Pisałeś tak ( proszę bardzo )
" Ludzie to są zwierzęta ,i to ci każdy biolog powie, każda encyklopedia i każdy inteligentny człowiek ci powie ,że człowiek to nadal zwierze ,rozumne jedynie i nic poza tym. "
"Nic poza tym"... czyli nie odbiega od żadnego innego stworzenia... ja to wtedy tak rozumiałam...
Przeczytaj to jeszcze raz - czytanie ze zrozumieniem się kłania...
""Nic poza tym"... czyli nie odbiega od żadnego innego stworzenia... ja to wtedy tak rozumiałam..."
Jak może nie odbiegać od żadnego innego stworzenia ,skoro dwa słowa przed "nic poza tym" to "rozumne jedynie"?
Jak można tego nie rozumieć?
Jak można nie rozumieć ,że człowiek to rozumne zwierze i nic poza tym?
To zdanie wyżej oznacza ,że jedyną rzeczą która odróżnia człowieka od pozostałych zwierząt jest inteligencja(czytaj rozum) i nic więcej - taka jest etymologia.
Dwunożna postawa ciała ,jeszcze powinienem dodać.
Tak więc ,rozum i pionowa postawa odróżniają nas od zwierząt i nic poza tym.
"Jak można nie rozumieć ,że człowiek to rozumne zwierze i nic poza tym?
To zdanie wyżej oznacza ,że jedyną rzeczą która odróżnia człowieka od pozostałych zwierząt jest inteligencja(czytaj rozum) i nic więcej - taka jest etymologia."
"....odróżniają nas od zwierząt i nic poza tym."
- powinno być od innych zwierząt :) bo końcówka Twojej wypowiedzi przeczy początkowi. Jeśli byś dodał słowo "innych" to zdanie miałoby ład i skład.
Rozumiem... teraz już wiem... tylko dalej to "nic poza tym", mi nie pasuje... życie człowieka jest bardziej skomplikowane niż zwierząt... chociaż pewnie to zależy od różnych punktów widzenia.
Albo ja uważam się za kogoś lepszego, jak to gdzieś o tym pisałeś? Teraz mi przyszła taka myśl, chyba już wiem o co chodzi... ja jestem humanistką, a jednak dla tego kierunku, metaforyczne stwierdzenie, że człowiek jest zwierzęciem, to obraza. Dla nauki, biologii, to tylko fakt, jednak tutaj jest to już traktowane dosłownie, nie ma miejsca na żadne przenośnie.
Być może z stąd wynika nasza różnica zdań.
"a co ty jesteś kolejnym który chciałby zerżnąć postać fikcyjną"
No a ty nie?
Ja już terach chcę wskoczyć w niebieską skórę, zacząć hasać po lesie i pie***yć wszystko co się rusza.
Tak na marginesie.
460 wypowiedzi, brawo, brawo
jakl ten temat wypełnicie, to założę następny, i następny.
W lesie ? ; D Tam Plantum, znajdziesz tylko zwierzątka i może starą Babę-Jagę ; ) ... aaa... zapomniałam o Leśniczym ; PP
Powodzenia
"a co ty jesteś kolejnym który chciałby zerżnąć postać fikcyjną"
Tylko, że tę postać fikcyjną gra aktor - człowiek ,zszokowało cie co?
O_O Aktor jest człowiekiem - coś takiego nie?
"Znaczy, to ma cie usprawiedliwiać? ;D"
Co ty znowu klepiesz O_o?
Stwierdzam fakt ,który pewnie ciebie i innych trolli twojego pokroju ZSZOKUJE.
: /
a taki dobry był ten żart
" pewnie ciebie i innych trolli twojego pokroju ZSZOKUJE."
Jak może mnie szokować coś o czym wiedziałem już od dawna? Po avku aż siedem filmów z zoey obejrzałem bo mi jej było za mało w avatarze.
"ja mam buzię,"
dlatego ty bierzesz do buzi, a my z 0wnerem możemy co najwyżej sie obejść smakiem ;)
":No jedzenie biorę do buzi"
nie snajperku, ten bezbarwny kisiel to nie jedzonko.
Ehh... może jak dorośniesz to się dowiesz więcej....
"bezbarwny kisiel to nie jedzonko. "
- Zapewne masz w tej gestii duże doświadczenie skoro wiesz lepiej.