PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 620073
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Mam mieszane uczucia po obejrzeniu tego filmu - raz chciałbym dać mu 8 za dobre dialogi i rolę pułkownika Landy, bez której ten film nie byłby wart wspomnienia (Szczególnie Chapter I z nim mi się podobał), z drugiej jednak strony słabiusieńka rola Pitta, jakieś historyczne bajki o tym, że Hitler jedzie do kina z całą ekipą szych rządzących III Rzeszą...no nie mogłem tego "kupić" mimo, że się starałem i cały ten pokaz filmu o tym snajperze był naznaczony naprawdę dobrym czarnym komizmem.

Same bękarty (oddział)- moim zdaniem - beznadziejne - daję tylko plusa Tillowi Schweigerowi, mimo że się w tym filmie nie nagrał i plusa za scenę w tej knajpce w piwnicy razem z Diane Kruger.

Poza tym, niestety akurat dla mnie, granica ilości popkulturowej papki w filmie o II wś została przekroczona (w gruncie rzeczy granica dobrego smaku przez parę scen również). Sceny akcji zbyt sztuczne (te chmurki krwi) i na mój gust nienaturalnie szybkie.

Sposób przedstawienia poszczególnych postaci interesujący (chociaż Goebbels nigdy nie był IIgi po Hitlerze. Drugi był Goering :p )

Film ma bardzo dużo plusów, ale też sporo minusów, koniec końców daje 7/10.

I tak było to lepsze od tych wszystkich Grindhouse'ów i Kill Billów, ale oczekiwanie na coś równie dobrego jak Pulp Fiction pozostaje.

ocenił(a) film na 6
faello

Jak dla mnie 6/10 - dialogi 8/10 fabula - 4-5/10, całe to gadanie o wielkim masakrycznym rżnięciu niemców przez oddział żydów a tu - 1 scena zabijania 3 niemców - 1h gadania, 1 strzelanina -3h gadania i 15min akcji na koniec.

tak więc: ARIWEDERCZI.

ocenił(a) film na 6
robert_1305

przepraszam - miało byc 0,5h gadania zamiast '3h gadania'