PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 620073
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

BLIZNA

ocenił(a) film na 10

Coś przeoczyłem? Się mi wydaje, że porucznik Aldo Raine ma na szyi bliznę. Jest o tym jakaś wzmianka?

http://i28.tinypic.com/m10yb.png

Joe_Doe_7

Też zauważyłam tę bliznę, ale żadnej wzmianki nie pamiętam - pewnie tylko dodatkowy element wizerunku ;)

ocenił(a) film na 10
Isz_

Podejrzewam, że kryje się za tym jakaś historia, którą poznamy w wersji reżyserskiej. Wiadomo, że po Cannes Tarantino składał film jeszcze raz, więc możliwe, że coś wyleciało. Zwłaszcza, że w zwiastunach trafiają się sceny, których nie było w filmie. A Tarantino obiecał directors cut, więc pozostaje czekać : )

ocenił(a) film na 10
Pijany_Aniol

W scenariuszu tez jest wzmianka o tej bliznie, podczas poczatkowej przemowy Aldo: "Lt.Aldo has one defining physical characteristic, a ROPE BURN around his neck. As if once upon a time,. he survived a LYNCHING. The scar will never once be mentioned." Czyli jest wzmianka, ze Aldo kiedys przezyl linczowanie, i ta blizna jest z tego wlasnie powodu, ale nie ma ona nic wspolnego z reszta filmu. Moze bedzie to pokazane w prequelu?

ocenił(a) film na 10
Youjusz

lincz?... za co i przez kogo? hmm, czyzby pewnego razu Lt. Raine zbyt bardzo posunął się w swojej niefrasobliwości względem przełożonych?

ketler_robert

jasny gwint, mnie też to gryzie :/

ocenił(a) film na 10
honey_little_anarchy

w ostatniej scenie jest motyw, jak, na krzyki skołowanego Landy, że go powieszą, porucznik odpowiada: 'Eee, nie. Zbesztaja mnie. Zawsze mnie besztają." :D

ocenił(a) film na 10
miszka_maszka

właśnie tą scenę zapożyczyłam ^^^ majstersztyk :]

ocenił(a) film na 10
matylda_motylda

hmm, faktycznie ta szrama jest. Pozostaje nam liczyć na ostatnie słowo Tarantina.

ocenił(a) film na 7
ketler_robert

więc, parafrazując Tomasza Lisa: 'Co z tą blizną?'

ocenił(a) film na 10
patatajka

Niestety, zakładając ten temat miałem nadzieję na sensowną odpowiedź - myslałem sobie - cholera, musiałem coś przeoczyc, czy coś - tej póki co, może udzielić tylko pan Tarantino, bo... nikt jej nie zna :(

miszka_maszka

a no tak, było... ale z tego co pamiętam, to chyba "Raz już mnie zbesztali". Więc może i racja :)

Isz_

Oj ludzie ludzie... Tarantino od początku planował pozostawienie sprawy blizny niedopowiedzianym, podobnie jak sprawa walizki w Pulpie. W jednym z wywiadów jedynie zasugerował,że Raine mógł zostać zlinczowany przez Ku-Klux-Klan za pomaganie czarnym na Południu ale jak wiadomo Quentin lubi wymyślać różne historie. A dorabianie przez was filozofii do tekstu "(...)I don't think so, more like I'll be chewed out. I've been chewed out
before.(...)" ,ze to właśnie o lincz chodziło jest głupie . Aldo mówi,ze go już OPIERDALANO za niesubordynacje, więc czyniło to dowództwo a nie ktoś tam- w armii raczej się nie bije oficerów z takiego powodu tylko OCHRZANIA .