PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 620118
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Powiem szczerze, że liczyłem na coś innego. Po genialnym Kill Billu nie spodziewałem się, że Tarantino znów ruszy temat zemsty skoro tak ładnie i krwawo go już przedstawił 5 lat temu.

Pomijając to jednak, Bękarty Wojny to po prostu dobry film, który nie zgubił stylu filmów Quentina. Mam jednak wrażenie, że tytuł jest bez sensu, jak i promowanie Pitta i reszty jego ekipy jako głównych postaci filmu... nie wiem jak dla was, ale dla mnie już od 1 rozdziału film był przede wszystkim o zemście tej żydówki, a nie o przygodach paru Żydów na Amerykańskiej misji. To też rozdziały skupiające się na wątku Emmanuelle najbardziej przykuły moją uwagę, aż do słodko-gorzkiego zakończenia jej zemsty w iście diabelski sposób ;) Bękarty były raczej krwawym tłem tej historii.. ale i tak 1 rozdział uważam za najlepszy.
Nie da się też ukryć, że Christoph Waltz w roli szalonego pułkownika poligloty po prostu ukradł ten film i na pewno zostanie wpisany w poczet najbardziej wyrazistych czarnych charakterów kina.

Nie tak dopracowany jak Kill Bill, nie tak surowy jak Wściekłe Psy, ale ma coś w sobie.

7/10