PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=13}

Big Lebowski

The Big Lebowski
1998
7,4 158 tys. ocen
7,4 10 1 158263
8,0 68 krytyków
Big Lebowski
powrót do forum filmu Big Lebowski

Jego plusy to 3 bądź 4 scenki w ktorych można sie posmiac a reszta to dno i muł. Dla mnie akcji 0 , nuda i obłuda. Film nie udźwignął praktycznie niczego w moim przekonaniu, bo nawet aktorzy są denerwujący . Słaba produkcja Braci Coen - aż jestem w szoku ze to spod ich skrzydeł

ocenił(a) film na 9
protepana

Mam totalnie inne zdanie,bo w przeciwieństwie do obecnych głupkowatych komedii amerykańskich,ta trzyma poziom.Chodzi w Lebowskim przede wszystkim o dialogi i grę aktorską.To co Ciebie denerwuje dla bardzo wielu ludzi jest po prostu fenomenalne.W moim przekonaniu ten film "udźwignął" wszystko.Do tego jest to komedia z przesłaniem,które brzmi,że życie nie zawsze trzeba brać na poważnie,ale po prostu trzeba spojrzeć czasami z dystansem na to co Cie w nim spotyka.Jak dla mnie film miszcz.Wart zobaczenia.

ocenił(a) film na 3
flaga87

W takim razie nie rozumiem fenomenu "niczego". No, a w sumie chyba w każdej komedii chodzi o to , aby nie brac zycia na poważnie , po to są komedie, co nie? Tak jak mowie 4 razy sie zaśmiałem. To taka typowa komedyjka nie pokroju "American Pie" czy innego gówna , ale myślę , że za dużo jakis przesłań nie niesie , bo jest to wszystko w tandetnej oprawce- jak dla mnie

ocenił(a) film na 9
protepana

No ja zaśmiałem się znacznie większą ilość razy,no ale to chyba kwestia poczucia humoru.Owszem o tym są komedie,żeby nie brać życia na poważnie,ale w przypadku American Pie przypomina to gówno opakowane w eleganckie opakowanie,posiłek w McDonaldzie,a w przypadku Lebowskiego to klasa sama w sobie,kolacja w wykwintnej restauracji.To zupełnie inny rodzaj przyjemności płynący z oglądania.Do śmiesznych scen i doskonałej gry aktorskie dochodzą zabawne gry słowami np. naziści-nihiliści.Szczerze mówiąc ja nie przepadam za komediami,ale Lebowski jest świetnym filmem Coenów.Moim zdanie ich słabszym filmem był np. Tajne przez poufne.Przyznaje,że mają oni specyficzne poczucie humoru,ale mnie ono bawi.

flaga87

Bo to nie typowa komedia, tak samo jak filmy Tarantino próbowałbyś nazwać komedią - śmieszą, ale nie w taki sposób jak typowe filmy gatunku. Ja osobiście uwielbiam taki humor, a rzeczy pokroju American Pie omijam szerokim łukiem. Big Lebowski jest FENOMENALNY