PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=905}
7,9 97 tys. ocen
7,9 10 1 97085
8,3 55 krytyków
Casablanca
powrót do forum filmu Casablanca

:):):):(:(:(

ocenił(a) film na 8

No fajny....ale spodziewałam sie czegos wiecej...zakonczenie takie troche bezsensowne...mołoby sie happy endem zakonczyc:)

ocenił(a) film na 8
Catherine_8

Cóż, zakończenie z pewnością nie spodobało się wielbicielom tych szczęśliwych "i żyli długo, i szczęśliwie". Ale trzeba na to spojrzeć z innej strony. Zachowanie Richarda to świadectwo najszczerszej miłości do Ilsy. Wiedział, że ona nigdy nie będzie szczęśliwa, opuszczając Victora. Wiedział, bo nie uciekła z nim z Paryża, tylko wróciła do męża. Więc to zakończenie nie jest tak zupełnie bezsensowne...

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Kinomaniaczka_

Całkowicie się z Tobą zgadzam;) fakt słowo "beznadziejne" nie jest odpowiednim słowem do tego, co chciałam wyrazić;)
Sądząc po tym, że do siebie wrócili i wciąż niezmiernie się kochali...to spodziewać sie można właśnie happy endu.
Ale bardzo mi się podobał ten film, gdyż uwielbiam melodramaty:) Piękne były te "zaszklone" oczy Ingrid Bergman :)
Pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 10
Kinomaniaczka_

zakończenie nie było szczęśliwe? jak to?! przecież odeszli razem w stronę wschodzącego słońca i powiedział: *to może być początek wspaniałej przyjaźni*. kto wie, co z tego wynikło! hollywood pewnie nakręci sequela w setną rocznicę premiery.

ocenił(a) film na 8
gw1azdeczka

Och nie, niech nie kręcą.... Zabiją ten film. Kaki aktor i aktorka mogą oddać Humprey'a Bogarta czy Ingrid Bergman?

ocenił(a) film na 8
Kinomaniaczka_

Żaden aktor i aktorka...Oni są niezastąpieni...