PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=905}
7,9 97 tys. ocen
7,9 10 1 97085
8,3 55 krytyków
Casablanca
powrót do forum filmu Casablanca

Ten film jest ponadczasowy! Zakochałem się!

ocenił(a) film na 10
jober19

wchodzę na filmweb głó∑nei po to,żeby przekonać się,że są jeszcze inni maniacy, któ®zy zakochują się w takich filmach:D

mmorgan6

Mam do siebie żal.. że dopiero w wieku 26 lat obejrzałem ten film po raz pierwszy...:)

ocenił(a) film na 10
jober19

a ja Ci zazdroszczę,że jesteś pod świeżym wrażeniem, ja go już znam na pamięć:) w ogóle kino hollywoodzkie tamtego czasu działa na mnie najbardziej- mam wrażenie,ze pisano wtedy o wiele lepsze dialogi, plus, wyznam szczerze dynamika obecnych filmów jest dla mnie o wiele za duża.Od tego rozmigotanego obrazu i szybkich przeskoków akcji często mam w kinie wrażenie,że dostanę zawrotu głowy...
A Casablanca to jest coś pięknego, chyba najlepsze zakończenie filmu jakie kiedykolwiek widziałam:) Komisarz Renault jest moim absolutnym ulubieńcem:) no i to prawdziwa skarbnica cytatów, którymi w kółko przerzucamy się z rodziną...

mmorgan6

A może jesteś opóźniony skoro nie nadążasz za współczesnymi filmami;D

ocenił(a) film na 10
jazdowicz2666

no właśnie to napisałam:Dale chyba nie ma nic złego w tym,że niektórzy działają w slow motion:P

mmorgan6

dla takich jak ty wazne jest tylko lubu-dup. nic poza tym nie zrozumiesz.

ocenił(a) film na 8
mmorgan6

Komisarz Renault jest lajdakiem. Moze lajdakiem z wdziekiem, ale przeciez nic dla niego nie znaczy kogos zabic, czy przeleciec przycisnieta przez nedze wojny kobiete. Glowny bohater tez nie wypada najlepiej. W koncowej scenie obiecuja sobie przyjazn, to przyjazn dwoch cynikow.

ocenił(a) film na 10
aququ

oczywiście,że jest, ale nie jest hipokrytą, a dla ludzi, którzy zdają sobie sprawę z tego jacy są jak sądzę jest zawsze jakaś nadzieja. ostatni dialog odbieram jako zerwanie z cynizmem właśnie.

ocenił(a) film na 8
jober19

ja też dopiero teraz go obejrzałam, lubię takie stare i dobre filmy, ten to klasyk, nikt nie ma prawa mu zarzucić że jest słaby ;)

ocenił(a) film na 7
jober19

A piosenka "As Time Goes By" jest niewątpliwie wizytówką tego filmu ;)

ocenił(a) film na 10
jober19

ja też się zakochałam. Jeden z moich ulubionych filmów. Klasyka w czystej postaci. :-) "you must remember this... a kiss is still a kiss"...

ocenił(a) film na 9
jober19

Film rewelacyjny ! Co do tego nie mam wątpliwości. Jednak prędzej po obejrzeniu filmu zakochałem się w Ingrid Bergman :) I te mieniące się w świetle jej broszki, aż porażały !