PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=905}
7,9 97 tys. ocen
7,9 10 1 97085
8,3 55 krytyków
Casablanca
powrót do forum filmu Casablanca

W dzisiejszych czasach nie jest łatwo oglądać tzw. absolutne klasyki, gdyż nieubłagalnie płynący czas niestety robi swoje. Do "Casablanki" podchodziłem ze sporym dystansem, długo zabierałem się za jej obejrzenie, gdyż spodziewałem się raczej jakiegoś epickiego w swej ckliwości melodramatu.
Jakże wielkie było moje zaskoczenie w trakcie seansu. Kurczę, coś jest w tych starych filmach - świetne aktorstwo, dobre dialogi, znakomity scenariusz, no i wcale nie taki oczywisty w swej postaci wątek miłosny. "Casablanca" zawierała wszystkie te elementy, dodatkowo genialny klimat północnoafrykańskiego miasteczka i otaczającej świat wojny nawet na chwilę nie ulatywał. Nie dowierzałem, że to dzieło ma już 70 (!) lat. Naprawdę, wielki respekt dla wszystkich, którzy przyłożyli swoją rękę do realizacji tego ponadczasowego dzieła.
A dla mnie trochę wstyd, że jako szanujący się kinoman, obejrzałem je dopiero w wieku 23 lat.

ocenił(a) film na 9
Daniello_

Zgadzam się! Wcześniej słysząc tytuł Casablanca, myślałem - nudny romans, bez żadnych głębszych myśli, a tutaj wielkie zaskoczenie! Baardzo pozytywne, naprawdę dzisiaj obejrzałem ten film i byłem wprost zachwycony, trzymany w napięciu, a wątek miłosny , który kuł serce również był fenomenalnie napisany! Scenariusz i reżyseria, mistrzostwo.

Daniello_

Zawsze zastanawiam sie czemu ktos kto do szeroko rozumianej "klasyki" podchodzi z dystansem i dlugo zabiera sie za dany film nazywa siebie "szanujacym sie kinomanem"....

ocenił(a) film na 9
jeremajka

Bo czasami niektóre "klasyki" są zwyczajnie przereklamowane i można potem się zrazić?

Daniello_

Zrazic mozna sie tez najnowszymi filmami, ktore sa mocno reklamowane. Ogladac trzeba "wszytsko" nie patrzac na oceny i latke klasyki. Stad tez moje zdziwienie w poprzednim poscie.
Ja nawet zobaczylem pierwsza czesc zmierzchu, ale szczerze sie przyznaje, ze nie dotrwalem do konca :)

ocenił(a) film na 9
jeremajka

Wszystko ma swój czas. Ja nie żałuję mojego pierwszego (i na pewno nie ostatniego) spotkania z "Casablancą" - wrażenie było znakomite, a po "Przeminęło z Wiatrem", do którego też podchodziłem dość ostrożnie, byłem absolutnie zachwycony. Mój dystans nie wziął się znikąd, wiele klasyków po prostu mnie rozczarowało - np. "Milczenie owiec", "Dobry, zły i brzydki", "Lśnienie", "Absolwent" czy "Chinatown". Nie twierdzę broń Boże, że są to słabe filmy, ale z racji ich wysokich pozycji w praktycznie każdym zestawieniu, oczekiwałem o wiele więcej, niż dostałem...
Na szczęście dzięki "Casablance" i "Przeminęło z Wiatrem" na nowo czerpię przyjemność z oglądania starych filmów, ostatnio zachwyciło mnie np. "To wspaniałe życie" :)