PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=905}
7,9 97 tys. ocen
7,9 10 1 97085
8,3 55 krytyków
Casablanca
powrót do forum filmu Casablanca

Nie zasłużył sobie na to.
Zasługuje na szacunek choćby za żarliwość sprzeciwu wobec nazizmu (który wbrew pozorom nie był w USA taki powszechny).
Trzeba mieć nie tylko odwagę artystyczna, ale i cywilną, by nazywać rzeczy po imieniu, gdy inni (tj. Hollywood) bawią się w półsłówka.
I CURTIZ i EPSTEINOWIE ją mieli.
A BOGART, BERGMAN i PETER LORRE wykazali się charakterem biorać udział w tym wbrew pozorom nie takim znowu wygodnym przedsięwzięciu.

Tak więc upominam się jeśli nie o lubienie tego filmu (bo to rzeczywiście może nie byc łatwe), to przynajmniej o szacunek.

ocenił(a) film na 8
AutorAutor

Niestety obawiam się, że to ja otworzyłem tę puszkę Pandory, nazywając CASABLANCĘ filmem nieudanym.
I posypało się.
Choć obudowałem swoją wypowiedź historycznym kontekstem, innymi tytułami, filmwebowiczom wystarczyło to, aby obrzucić film gównem, a do tego nigdy bym się nie posunął.

Nie pozostaje nic innego jak wstydzić się za buractwo wypowiedzi na forum (inne słowo byłoby zwyczajnie za słabe).
Smutne i żałosne,, bo CASABLANCA była, jest i będzie.
a Filmweb niekoniecznie, a co dopiero wypowiedzi na jego stronach.

ocenił(a) film na 10
AutorAutor

Wybaczam winy.

Casablanca jest filmem genialnym - kiedy go oglądałem pierwszy raz byłem dzieciakiem a mimo to mnie urzekł, nie będę udawał że wszystko zrozumiałem tak jak oglądając teraz ale film był świetny, nastrój, aktorzy - teraz już takich nie ma - gra Bogarta niby oszczędna ale doskonała, muzyka i humor.

I zakończenie w niewielu filmach zakończenie jest tak idealne - podobno nie mogli się na nie zdecydować i nagrali to w ostatniej chwili - rozkosz dla oka.