PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=905}
7,9 97 tys. ocen
7,9 10 1 97085
8,3 55 krytyków
Casablanca
powrót do forum filmu Casablanca

polskiej 2009-09-25 :) ale jesteśmy zacofani, w każdym razie film nudny jak flaki z olejem, nie ma w nim nic co by mnie urzekło zdecydowanie przereklamowany, choć trzeba przyznać że jak na tamte czasy nieźle zrobiony.

użytkownik usunięty
Ines82

polska premiera była znacznie wcześniej, przynajmniej w TV, bo zdarzyło się że parę razy go puścili

Oczywiście, że premiera była wcześniej. To, że od nowa puszczają film w kinach studyjnych nie znaczy, że to dzieło było, bynajmniej, z kilkudziesięcioma latami spóźnienia pokazane w Polsce.
;)

Tak samo było z "Przeminęło z wiatrem"

ocenił(a) film na 9
mary_sue

nie używaj słów, których znaczenia nie znasz. bynajmniej to nie jest to samo co przynajmniej!!!

aciddrinker

Mnie również irytuje mylenie tych dwóch słów. A czasem wystarczy zajrzeć do słownika, albo poszukać w internecie.

użytkownik usunięty
aciddrinker

wszystko zależy od kontekstu w jakim używa się słów. Bynajmniej może znaczyć to samo czo przynajmniej zastosowane w odpowiednim kontekście.

ocenił(a) film na 8

Używanie tego słowa nie zależy od kontekstu. Słownik to bardzo dobra rzecz.

Ines82

No jakoś sobie nie wyobrażam premiery w 1942 roku w Polsce.... xD

ocenił(a) film na 9
Ines82

rozumiem, jestesmy jeszcze na etapie Harry Pottera....:-(
To jest forum dla miłosników kina a nie dla dyletantów..... mam nadzieję....

angel_falls

W ogóle nie wiem, po co ktoś akceptuje wpisywanie jako daty premiery 2009 roku. Głupota.

ocenił(a) film na 8
Ines82

Dziecinko wiesz co się działo 1942 w Polsce? Kino bys sobie chciala wtedy ogladnac??...
Zacofany to jest tutaj ktos inny, ale z historii. Film w Polsce byl juz wczesniej, aczkolwiek nie raczylem go obejrzec

jameschase

hehe zawsze zastanawiają mnie takie fenomeny jak ty, przecież ja to napisałam w formie żartu i doskonale wiem że premiera w tamtych czasach w Polsce była niemożliwa. Ironizuję tylko dlatego że bardzo głupio wygląda wpisanie daty premiery polskiej na 2009 rok, ech więcej dystansu człowieku !

ocenił(a) film na 8
Ines82

Nie dziwi mnie to, że interesują Cię ludzie ciekawi i inteligentni, ale nigdy nie jest za pozno, zeby samemu sie doedukowac zdeczka zamiast pisac takie "zarty". Pozdrawiam

jameschase

nie muszę doskonale znam historię Polski, pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
jameschase

jamescase: ironii nie potrafisz wyłapać...?
Szkoda, przydatna umiejętność.

ocenił(a) film na 8
donlemon89

być ledwo pełnoletnim i wypowiadać się na jej temat również

jameschase

jameschase , typowy kandydat do nagród Sztywna Dupa i
Best Trolling Permformace on Filmweb.

ocenił(a) film na 8
MoRRs_Z_LaSu

Czyżbyś nie załapał ironii gimnazjalisto? ;)

jameschase

no ba , pozdrawiam cię przedszkolanko. :)

ocenił(a) film na 8
jameschase

a twoim zdaniem temat ironii powininno się ogarniać w wieku emerytalnym?

donlemon89

to jeszcze riposta czy juz gadka-szmatka ?

Ines82

Filmweb wpisuje takie daty zapewne po to, żeby ludzie wiedzieli, że film jest ZNOWU w kinach. Ale jak ktoś głupi to nie zrozumie - i się pyta.