PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=572639}

Charlie

The Perks of Being a Wallflower
2012
7,5 146 tys. ocen
7,5 10 1 145641
7,5 36 krytyków
Charlie
powrót do forum filmu Charlie

7/10

ocenił(a) film na 7

Po zetknięciu się ze zwiastunem nie doceniłem tego filmu. Uznałem go za kolejną przeciętną opowiastkę o dojrzewaniu licealnych outsiderów, z Emmą Watson (która zgubiła angielski akcent) udającą, że jest dla niej celuloidowe życie poza Hogwartem. Nic bardziej mylnego, rzeczywiście jest to historia o wyrzutkach miejscowego młodocianego systemu kastowego znajdujących oparcie w sobie podobnych osobach
, ale jak to fajnie jest opowiedziane, z jakim wyczuciem kreśleni są bohaterowie (i to nie tylko trio znane ze zwiastuna) i ich zainteresowania, jaka fajna muzyka dobiega z głośników i jak dobrze jest to zagrane (szczególnie dostarcza Ezra Miller, który udowadnia, że na roli młodocianego psychopaty jego możliwości się nie kończą). Poprowadzone z humorem, ale i niewyzbyte cięższych tematów, kino środka, które ogląda się przede wszystkim z przyjemnością i bezstresowo, ale i na materiały do małych refleksji znalazło się miejsce.

ocenił(a) film na 10
T-Durden

cholera. Tak patrzę na oceny ludzi, którzy mieli to szczęście już oglądać film, i... WOW! NIE WIERZĘ! same pochlebne opinie. Bardzo się cieszę, bo obawiałam się, że film nie będzie dobry, choć trailer mi się podobał. Cieszę się też, że OST jest utrzymany w klimatach, no i jest sławetne "asleep", bez którego ta opowieść nie byłaby tym, co czytaliśmy. Nie mogę się doczekać, aż sama będę miała możliwość obejrzenia Perks'a... tylko kiedy to będzie, jak w polskich kinach nie grają. Nie w tym wcieleniu :D

+ takie moje głupie pytanie, bo zastanawiałam się nad w chory sposób pojmowaną "poprawność polityczną" filmu. Scena pocałunku Patricka i Charliego była w filmie? uznałam, że jakby to pominęli, to byłby śmiech na sali, dlatego pytam .

ocenił(a) film na 7
miyavik

Bez wgłębiania się na razie w szczegóły - była ;)

ocenił(a) film na 10
T-Durden

oooooo :D dobra wiadomość :D

T-Durden

czy wiecie może, gdzie jest szansa obejrzeć ten film? będę wdzięczna za odpowiedź.. :)

ocenił(a) film na 7
emgatto

Nic na razie nie wiadomo o tym, czy film w ogóle będzie wyświetlany w Polsce, więc jeżeli nie masz okazji obejrzeć go gdzieś za granicą (ja widziałem w UK) to pozostaje oczekiwanie na DVD albo liczenie na to, że jakiś rodzimy dystrybutor jednak się zdecyduje.

ocenił(a) film na 10
T-Durden

Dystrybutor już się zdecydował, tylko się nie zdecydował na datę i na to czy film będzie w kinach.