Jak sądzicie, kiedy rozgrywa się akcja Doctora Strange'a?
Na początku asystent Strange'a opowiada mu o mężczyźnie, który może być War Machine'm po urazie z Civil War. Z kolei w Zimowym Żołnierzu wymieniono DC jako cel, ale przecież algorytm Zoli miał przewidywać, więc DS niekoniecznie musiał już wtedy być Najwyższym Czarnoksiężnikiem. W plenerze Nowego Jorku widać Avengers Tower i Wong wspomina o Avengers. A scena po napisach z Thorem równie dobrze może rozgrywać się między DS a Ragnarokiem, jak i być sceną bezpośrednio z trzeciego Thora. Było tak ze sceną po napisach w Ant-Manie, która potem okazała się sceną z Civil War. Zmyliło mnie jeszcze coś, ale pewnie przywidziało mi się to tylko. Otóż gdzieś na początku w mieszkaniu Stephena widziałam jakiś dyplom i zdawało mi się, że widzę rok 2016.
Podsumujmy wszystkie fakty:
-Avengers Tower był zbudowany po "Avenegers", ale nie wiem, czy już w Zimowym Żołnierzu Stark go przebudował, bo był na moment pokazany, kiedy helicarrier go namierzał właśnie w wieżowcu.
-Wong wspomina o Avengers, czyli Avengers byli już znani na świecie.
Moim zdaniem, film dzieje się w okolicach Zimowego Żołnierza, ale mam problem z rozkminą, ile mógł się Strange uczyć sztuki magicznej.
-Scena po napisach, to na pewno scena wycięta z Ragnaroku, zrobili po prostu takie przejście do następnego filmu, jak to było z Ant-manem i Civil War, ale to by oznaczało, że Strange będzie kolejną postacią, która się w Thorze pojawi, no i moje pytanie, co wtedy robił Hulk, skoro Thor chciał, żeby Steven pomógł mu znaleźć ojca.
https://www.comicbookmovie.com/doctor_strange/spoilers-doctor-strange-10-awesome -easter-eggs-you-might-have-a146300?cp=3
Chyba jednak dzieje się po Civil War ;)