PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36365}

Duża ryba

Big Fish
2003
7,6 105 tys. ocen
7,6 10 1 104674
7,4 42 krytyków
Duża ryba
powrót do forum filmu Duża ryba

Kłamcy mitomani

ocenił(a) film na 6

Gdzieś czytałem, że mitomani i kłamcy kłamią bez zająknięcia bo taką mają budowę mózgu. Osoby prawdomówne aby kłamać muszą się wysilić dlatego robią to rzadziej.
Uważam że nie ma sensu ubarwiać aż tak życia. To ono pisze najlepsze scenariusze.
Chcielibyście być jak główny bohater oszukiwani całe życie? Ja mam znajomych którzy właśnie opowiadają non stop takie historyjki. Mi się to nie podoba bo takie bajki nic nie wnoszą do życia. Jak tu wyciągnąć wnioski z historii skoro są zmyślone. Często niedorzeczne.
Może niektórzy lubią jak się z nich idiotów robi. A Burtona uwielbiam.

użytkownik usunięty
waniah

Tu nie do końca o to chodziło. Przecież na pogrzebie okazało się, że historie ojca nie były wcale zmyślone, jedynie ciut ubarwione.

ocenił(a) film na 4
waniah

Zgadzam się w stu procentach.
Ja nie lubię jak mi się kit wciska.

waniah

To tylko sprawia, że konflikt głównego bohatera jest bardziej przekonujący :P. Bo nikt nie lubi, jak się mu kit wciska :D.

ocenił(a) film na 10
waniah

Ja myślę, że ten film jest właśnie kierowany do wielu niedowiarków:)
Mój ojciec jest bardzo starą osobą i zawsze snuł dziwne i nieprawdopodobne opowieści, i gdy byłam mała zawsze w nie wierzyłam. Z czasem wydawały mi się głupie i strasznie śmieszne, nieprawdziwe. Ale ten film mi pokazał coś, czego nie dostrzegłam wcześniej. Nauczył mnie, że nieważne jak pokręcone i fantastyczne są te opowieści, jednak bywają prawdziwe, tylko ukoloryzowane i przedstawione tak jak dany marzyciel je widział swoimi oczyma:) Teraz rozumiem, że mój ojciec jest bohaterem, człowiekiem z wyobraźnią i marzeniami, i nie ważne, jak bardzo dziwne są jego historie. Dla niego zawsze będą prawdziwe i wolę słuchać ich niż znać surowe, suche i beznamiętne fakty:)
Dlatego ten film tak bardzo mi się podobał, nie tylko z powodu sentymentalności i świetności, ale z powodu morału i nauki, którą wyciągnęłam :) 10/10 i do ulubionych:)