PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36365}

Duża ryba

Big Fish
2003
7,6 105 tys. ocen
7,6 10 1 104674
7,4 42 krytyków
Duża ryba
powrót do forum filmu Duża ryba

Świetny, mądry, ciepły... Troszkę traci tempo w drugiej częsci (może też przez brak zaskoczenia opowieściami), ale ogólnie jest fantastyczną pochwałą wyobraźni i snucia opowieści, a przy tym pozostawia pytanie: co zdarzylo się naprawdę, a co tylko w wyobraźni bohatera (bohaterów? którego bohatera?). Polecam zwłaszcza zagorzałym erpegowcom, którzy (jak ja czasem) obawiają się, czy aby fabuły gier nie przesłaniają im rzeczywistości - bo w szarym życiu warto snuć opowieści piękniejsze od życia :)))))

Roxana

Zgodzę się, film niezykle ciepły, przyjemny :). Chciałabym tak umieć opowiadać, przedstawiać innym rzeczywistość przez pryzmat wyobraźni, jak Edward Bloom :). Tempo filmu... nie zwracałam na to uwagi, po prostu oglądałam :). Mogłabym tu jeszcze dodać, że to było coś cudownego, że ktoś potrafiłby żyć w taki sposób, tak postrzegać rzeczywistość, a potem umrzeć tak samo, jak żył; że tak powiem... "otoczony" przez swoje opowieści.

Roxana

Film bajeczny, nie tak mroczny jak pozostałe dzieła genialnego Burtona, ale ma swoisty klimat. Bardzo głęboko przekonowujący i niezwykle ujmujący, aczkolwiek koniec był przewidywujący - odrazu domyśliłam się, że starszy Bloom zamieni się w tytułowego bohatera, ale to nie szkodzi, bo lubię to arcydzieło i jakoś specjalnie błędów się nie doszukuję.