PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125487}

Duma i uprzedzenie

Pride & Prejudice
2005
7,7 176 tys. ocen
7,7 10 1 175779
7,1 36 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum filmu Duma i uprzedzenie

3/10

ocenił(a) film na 3

Straszna, straszna i jeszcze raz straszna ekranizacja. Pomijam biedna Keira, ktora talentem zadnym sie nie popisala, ciagle nosi tak samo napuszona mine i usmiecha sie bez powodu, sztucznie, tylko po to, zeby pokazac swoje bialutkie i rowniutkie zabki za tysiace funtow. Scenariusz nie moglby byc bardziej daleki od ksiazki, ktora przeczytalam niejednokrotnie. Nie bede nawet porownywala tego do ekranizacji BBC, nie chcialabym obrazic arcydziela. Nie zachowano wiernosci nawet w kluczowych scenach. Zenujace.
Ode mnie 3/10 za Macfadyen'a, Reilly i Woodsa.
Podobaly mi sie tez role Merchant (ktorej nawiasem mowiac nie lubie za irytujacy wedlug mnie wyraz twarzy, a moze przez Tudorow ;) ), Pike i Sutherlanda (ktorego kocham bardzo, bardzo).

aleksandra22884

Również oceniam na 3/10. Dla mnie jedynym plusem filmu była gra aktorska Tom'a Hollander'a. Jego kreacja jako jedyna podobała mi się, była zabawna i dobrze zagrana. Niestety reszta to porażka. Keira Knightley zagrała bardzo przeciętnie, miała raptem jedną scenę, w której pokazała swój talent aktorski. Najgorzej wypadł Matthew Macfadyen. Jego kreacja była żenująca w każdym ujęciu. W tytule jest DUMA, a jego wersja pana Darcy'ego wcale nie była dumna, tylko PRZYGNĘBIONA. W każdej scenie miał minę "zbitego psa", na jego twarzy jawił się smutek, zobojętnienie lub apatia. Pan Darcy w tym filmie był oddarty z dumy, zresztą cały film był pozbawiony naturalnych emocji. Uczucia w tym filmie były sztuczne. Na minus oceniam także muzykę oraz scenografię, która w niektórych ujęciach była niedopracowana i nieodpowiednio dobrana. Ponadto niektórzy aktorzy moim zdaniem zostali źle dopasowanii np. Simon Woods w ogóle nie pasował wizualnie do roli Charles'a Bingley'a.
Już dawno nie oglądałam tak słabego filmu. Tak samo jak poprzedniczka nie będą porównywała tej fuszerki to rewelacyjnej ekranizacji BBC.