PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125487}

Duma i uprzedzenie

Pride & Prejudice
2005
7,7 176 tys. ocen
7,7 10 1 175782
7,1 36 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum filmu Duma i uprzedzenie

I nie ma

użytkownik usunięty

I jak się okazało, "Duma..." nie dostała oscara żadnego, nawet przez wielu uwielbiana tu Keira Knightley. Nie piszę tego, by jakoś się cieszyć czy coś, tylko czytając taka mi myśl do głowy przyszła - wiele osób pisało, że "Duma..." została w kilku kategoriach nominowana i to COŚ znaczy, i - to właśnie ta myśl - jednak oscara nie dostała, więc chyba też to COŚ znaczy ;).
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10

Ja chcialam tylko dodac do twojej niezwykle "madrej" i głębokiej sentencji i konkluzji tyle, ze do Oskarow sa nominowane TYLKO NAJLEPSZE produkcje.. i to jest wyscig najlepszych... tak wiec to, ze duma i uprzedzenie nie dostała Oskara nie ujmuje temu, ze film jest ŚWIETNY.
Gdyby Taki nie byl nie został by nominowany... to chyba oczywiste..
A to, ze produkcja nie dostała Oskara oznacza nie mniej, nie wiecej, ze sa inne, swietne filmy, ktore w danej kategori okazały sie lepsze.. ale jak mowie.. to byl wyscig najlepszych i Dlatego Prdie &... miała prawo przegrac...

ocenił(a) film na 10

oskary? to bardzo ambitny argument w twoich ustach szczególnie, ze kilka razy wyrażałs swoja negtywna opinie o tych nagodach.
a tak btw. to Dario Marinelli powinien dostac oskara, gdyż muzyka jest piękna ( niezależnie od tego czy te nagrody są obiektywne czy tez nie).

użytkownik usunięty
ellanor

Nie wiem, czy można mój stosunek do oscarów nazwać negatywnym, może i fajna nagroda, ale nie jest dla mnie wynzacznikiem. A co do tej wypowiedzi to mnie po prostu takie skojarzenie wpadło do głowy, nie będę tłumaczyć, co dokładnie przez to rozumiem, bo i tak pewnie nie zrozumiecie...

Heh, ja też bardzo liczyłem na oskara, szczególnie za muzyke. W tym filmie jest rewelacyjna i jak rzadko kiedy pasuje tak dobrze do filmu. Kostiumy w sumie też, ale tu moim faworyem był Charlie i Fabryka Czekolady... Scenografiia buuu u nie wiem. A co do gry Keiry, wiedziałem że w tej kategorii nie ma na co liczyć ;(, nie mowie ze grała źle broń Boże, ale w tym roku wydaje mi sie że Reese Whiterspoon i Charlize Therion były poza zasięgiem....