Chodzi mi po głowie 31, ale to chyba jednak Anna z 'Perswazji'. Ile miała książkowa Lizzie? 25?
Państwo Bennett byli małżeństwem 23 lata! więc Jane mogła mieć 22, a Lizzie od 21 w dół.. poszukam jeszcze :) ale wiadomo, że na pewno nie 31 :P
Ok, dzięki;). Wiedziałam, że 31 to przesada, ale to była jedyna liczba, jaką mogłam sobie przypomnieć ad twórczości Austen, bo zrobiła na mnie ogromne wrażenie (niezamężna 31latka w tamtych czasach??!!)
Wydaje mi się, że Lydia miała 15. Co prawda książki dawno nie czytałam, ale w filmie Lizzie mówi 'Moja najmłodsza siostra ma niecałe 16'
Lizzy miała 20 lat podczas pobytu w Kent. Kobieta powyżej 25 uważana już była za starą pannę. Anne z "Perswazji" miała 27/28 lat.
Nie mam pojęcia, jaki wiek podany jest w książce, bo jej nie czytałam, wiem za to, że podczas kolacji u ciotki Darcy'ego, zapytana o wiek odparła że ma 3 dorosłe siostry. Ile może mieć więc lat?
Stawiam, że 21, ale nie jestem pewna,ponieważ nie wiem, ile lat trzeba było mieć, aby być uznanym za dorosłego w XIX wieku XD
Sylwio, jesteś pewna, że tylko 27/28?? Ja byłam pzrekonana, ze jeszcze więcej. Ost w Anglii średnia wieku wyjścia za mąż drastycznie wzrosła, kiedy rozbudowywano imperium, bo młodzi faceci wyjeżdżali i za kogo wychodzić nie było;).
Tak, dzięki, już doczytałam Lizzie. Nie mogę tylko rozgryźć Mary;). Lydia 15/16, Kitty 16/17, a Mary?
Tak, jestem pewna. To prawda, że mężczyźni (ci którzy byli w wojsku) żenili się później. Głównie dlatego, że musieli najpierw zrobić karierę, żeby było ich stać na kupienie domu i utrzymanie rodziny. Generalnie, mężczyźni żenili się albo dla pieniędzy, albo dlatego, że kobieta pociągała ich seksualnie (od XVIII w. zaspokajanie potrzeb w łożu małżeńskim było wskazane), albo z obu powodów jednocześnie. Nie każdy mógł zrobić karierę w wojsku, to wymagało koneksji. Wtedy bogata żona była lepszym rozwiązaniem. Wielu takich mężczyzn żeniło się z kobietami wiele lat starszymi od siebie. Ale jeśli faceta było stać, to brał sobie o wiele lat młodszą żonę. Np. pułkownik milicji, która osiadła w Meryton, pułkownik Brandon i Marianne, Mr. Knightley i Emma. Nawet Darcy jest starszy od Lizzy o 8 lat. Nie jest to może tak duża różnica wieku jak w pozostałych przypadkach, ale jednak. Z wyjątkiem Lydii, która wychodzi za mąż za wcześnie i Anny, która już jest starą panną, wszystkie bohaterki Austen wyszły za mąż w wieku 18-22 lat.
Wiek Mary nie jest dokładnie określony. Wiadomo tylko, że była starsza od Kitty i młodsza od Lizzy oraz, że Auten jej nie lubiła. Uważała, że Mary nie wyszłaby za mąż lepiej niż za sprzedawcę.
Na to drugie pytanie odpowiem później, jak będę miała więcej czasu.
Sylwia
W książce Lizzi ma 21 ,a Darcy 28.Jakoś tak tylko że od rozpoczęcia akcji upływa rok więc to może sie zmienić...